luni, 18 martie 2013

Goagăl e bun! Dă un serci la ce îți spun eu, vezi ce afli! Durează 10 minute.

un articol-pamflet de Valentin Roman


Hai să facem împreună un exercițiu cu goagălu', să vezi și tu ce minuni ascunde el. Nu, nu intra în history la elemente deja căutate, azi nu vorbim nici de Tonciu și nici de ce declarație a mai făcut Becali, azi experimentăm alte "taine' ale lu' goagăl. De pildă, ia tastează tu acolo....hmmmm...tastează "9 mai", vezi ce găsești!

Treci mai departea de paginile alea cu Ziua Europei, că nu ne privesc pe noi, noi suntem "mărginașii" ei, caută până găsești că 9 mai e ziua când nenea Mihail Kogălniceanu a declarat în Parlament că "suntem în stare de rezbel, dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă și prin urmare suntem independenți, suntem națiune de sine statatoare''. Înalta Poartă nu e club, e denumirea Imperiului Otoman, iar la 9 Mai ai noștri strămoși s-au decis să-i bumbăcească pe turci. De ce? Pentru c-au vrut, au putut, au făcut, altă epocă...alți oameni, alt spirit.

Începe să-ți placă, nu? Hai să mai încercăm și altceva. Tastează tu acolo "Termopile". Prima pagină pe care goagălu' o să ți-o găsească va fi wikipedia. Dă un click pe ea, deși nu e o sursă prea credibilă de informații, dar de data asta se acceptă, ca să nu fie șocul informațional prea mare...

O să afli acolo, că filmul "300" este o tâmpenie și că, la Termopile, în fața oștii persane, au stat, de fapt, 300 de spartani, 700 de thespieni și 400 de tebani, așadar 1.400 de oameni, nu 300 (cei 1.400 fiind parte a forței intiale de 7.000 de oameni adunată de greci). Tare, nu? Ai mai aflat o chestie interesantă. Dă un share la pagină aia către prietenii pe care-i știi fani ai filmului, share-ul e moca, nu te costă nimic, dar prin el mai informezi pe cineva, astfel încât să nu mai fie prost.

Ai intrat în joc? Așa, foarte bine, eram sigur că le poți da dracului de manele timp de 10 minute. Ia tastează tu, tot pe goagăl, "Efes". Șoc, nu? Nu e doar un nume de bere, e, la origine, numele unui oraș antic întemeiat acu' vreo 3.100 de ani de grecii ionieni în Asia Mică, în apropierea orașului modern Izmir, Turcia de azi.

Multe chestii interesante s-au întâmplat pe acolo: este printre primele orașe creștinate din lume, loc al câtorva concilii ecumenice, locul legendar al înmormântării Mariei Magdalena, dar și cel în care și-ar fi petrecut ultimii ani din viață Fecioara Maria. Interesant, nu? Aaaa, dacă vrei, la Efes poți ajunge ușor. În vacanță fiind în Kusadasi, poți rupe 3 ore de la timpul acordat plajei și berii și poți da o fugă la situl arheologic. E aproape și n-o să-ți pară rău. Dacă o să-ți placă, da-mi un like când te întorci, dacă nu, nu-mi pasă, eu doar am încercat să-ți arăt că sunt și altele de descoperit pe net.

Da' hai să nu vorbim doar de istorie, c-apoi zici că sunt vinovat eu de dozele șoc de antinevralgic pe care va trebui să le iei. Hai să vorbim de Aurora Boreală. Nu, nu e tipa de la etajul 4 și nici Aurora aia din discotecă de la țară de ți-a rămas ție în cap în urmă cu 15 ani.

Caută tot pe goagăl și o să vezi că e vorba de un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare, în mod normal, în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie.

Începe să-ți placă, nu? Vezi cât de simplu poate fi? În doar 10 minute ai aflat patru lucruri noi. Imaginează-ți câte ai afla dacă ai acorda o oră pe zi, zi de zi, informării.

Ai putea, în felul ăsta, să ajungi să nu mai fi nevoit să-i spui copilului tău, atunci când te întreabă ceva, "du-te la tac-tu' mare, că el știe mai bine", tu fiind preocupat să te uiți fie la vreun meci de fotbal, fie, dacă ești femeie, fiind prea concentrată în a "asimila" informații "utile" de la can-can tv.

Apropo, tot pe goagăl poți afla că nu există rromi, ci doar țigani, deh...confuzie de termeni. Dacă te informezi nu vei mai fi unul din cei care se "confuzează".

23 de comentarii:

  1. Legat de Aurora Boreala , apare de fiecare data cand are loc o furtuna solara care loveste campul magnetic.. nu numai in anumite perioade :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa mon-şer trage-i de păr şi culturalizează-i pe stimabili :D

    RăspundețiȘtergere
  3. dar poate ca 300 se refera doar la spartani...?poate face trimitere in mod special la forta armata spartana?

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti grozav, Valentin! Mi-ai aranjat ziua, mai ales cu finalul articolului. Am dat share, don¨t worry! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da,multe foarte multe afli de pe ,,goagal,,dar tot mai bine ar fi din carti de la scoala cum era odata..pe vremea mea plus de la tata,mama,tatae seara inainte de culcare,sau ziua .....Din copilarie si azi imi aduc aminte urmarind articolele D -voastra de citava versuri spuse de tata cind invatam la istorie;vin si hunii,vin si gotii vin potop potop cu totii....

    RăspundețiȘtergere
  6. Si 10 minute daca stai pe zi,pentru a citi orice fel de informatie(mai putin informatiile click,can can,otv etc)tot ar fi ceva...adica atunci cand auzi despre Marco Polo de ex., nu ai crede ca e un jucator de fotbal sau o firma de haine.Ideea e ca elevilor si mai rau studentilor din ziua de azi le lipsesc cunostinte elementare fata de o groaza de lucruri,fapt care este suparator,nu mai zic daunator.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu imi place atitudinea pe care o ai fata de cititori,nu toti suntem manelisti,prosti sau inculti.Pe viitor daca vrei sa fi citit incearca sa ai o atitudine mai putin agresiva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. articolul este un pamflet, un dialog imaginar cu o persoana care foloseste internetul pentru orice altceva mai putin pentru a se informa si a stii pe ce lume traieste :)

      Ștergere
  8. dau share, ca-mi place...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vali, nu fi agresiv! Pastreaza-ti eleganta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. articolul este un pamflet, un dialog imaginar cu o persoana care foloseste internetul pentru orice altceva mai putin pentru a se informa si a stii pe ce lume traieste :)

      Ștergere
  10. intre protie si ignoranta a doua e de citeva ori mai rea

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos!
    Imi place cum ai formulat totul, de si stiam deja tot ce ai postat aici...
    Ai reusit sa imi captezi atentia.

    O recapitulare nu strica ;)

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  12. Referitor la spartani... E un film frumos si nu are importanta daca intamplarile nu se aseamana cu cele din cartile de istorie...

    E un film bun prin care regizorul scoate in evidenta anumite calitati a armatei respective.

    Mai bine spune ceva de Iron Man... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Faptul ca nu mi-ai aprobat comentariu precedent in care am spus ca atitudinea ta fata de cititori nu este buna -nu trebuie sa pleci de la premiza gresita ca toti cititorii tai sunt inculti sau manelisti etc- demonstreaza ca esti un om orgolios care crede despre el ca este cel mai destept om din lume.Daca tot vrei "sa o arzi" scriitor si intelectual atunci accepta critica sau nu mai scrie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. articolul este un pamflet, un dialog imaginar cu o persoana care foloseste internetul pentru orice altceva mai putin pentru a se informa si a stii pe ce lume traieste :)comentariul dvs este unul cam iesit din context, parerea mea :) adresarea la persoana I in articol nu este catre cititorii mei, ci carte acel personaj imaginar.in fine...cine intelege, bine, cine nu...nu-i putem multumi pe toti :)

      Ștergere
  14. Poti sa prezinti informatii intr-un mod constructiv si in care sa nu iti insulti cititorii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. articolul este un pamflet, un dialog imaginar cu o persoana care foloseste internetul pentru orice altceva mai putin pentru a se informa si a stii pe ce lume traieste :)

      Ștergere
  15. INTERNETUL ESTE UN MIJLOC DE INFORMARE RAPID ,DAR ,TREBUIE GINDIT CUM SELECTAM INFORMATIILE.PARINTII TREBUIE SA ORIENTEZE COPIII IN SELECTAREA INFORMATIILOR SI IN MOD SPECIAL AL JOCURILOR.CARTILE RAMAN BUNII NOSTRI PRIETENI DE-O VESNICIE.

    RăspundețiȘtergere
  16. ia uite ce s-au ofensat toti oagarii , e un pamflet ba oligofrenilor

    RăspundețiȘtergere
  17. ai fost prea bland pentru cultura unora

    RăspundețiȘtergere