luni, 4 martie 2013

Vecine secui, vrei autonomie? Îți dau autonomie. Ce faci cu ea?

un articol de Valentin Roman


Uite ce-ți propun, dragă vecine secui: eu îți dau autonomie, nu doar culturală sau teritorială în cadrul Statului român, ci totală, fă-ți țara ta, îți dau eu din pământul meu și fă-ți tu țara ta în mijlocul României. Steag ai deja, îți mai trebuie țara, se pare că-n țara mea nu-ți place.Și pentru că-s generos și nu-mi place să te văd cum te zbați în chinurile unor frustrări dureroase, sunt dispus să fac ce-am zis mai sus.
 
 Dar trebuie să fi conștient de niște lucruri, vecine, anume că, după ce vei avea țara ta, pe care ți-o dorești atâta, de la mine nu trebuie să mai ai așteptări, vei trăi într-o enclavă înconjurată de România, orice pleacă dinspre tine spre alte zări, trebuie să treacă prin teritoriul meu, la fel precum trebuie să treacă prin el orice vine spre tine. Iar eu voi avea dreptul să controlez aceste lucruri și să pun ce taxe de tranzit vreau. Nu ai cum să influențezi acest drept, că eu fac ce vreau în țara mea, tu faci ce poți în a ta.

Vei avea nevoie de hrană, la tine culturile, în mare, sunt doar de cartofi. Ai nevoie de grâu, porumb, legume și altele. Ți le voi furniza, ca un vecin bun ce voi fi, însă la prețurile dorite de mine. Ce zici de 50 de euro pe kilogramul de grâu sau 100 de euro pe kilogramul de roșii? Te asigur că sunt de cea mai bună calitate. Avem din belșug în Bărăgan, de pildă. Din păcate pentru tine, Baraganul va rămâne al meu...

Vei mai fi nevoit, evident, să-ți educi copiii. Te pot ajuta și la acest capitol. România are câteva centre universitare mari, la București, Cluj și Iași, de pildă. Îți voi accepta copiii la studii acolo în schimbul unor taxe anuale modice, cum ar fi 500.000 de euro de persoană. Sunt sigur că-ți vei permite, exporturile de cartofi îți vor asigura un PIB peste cel al Norvegiei probabil...

În cazul instituțiilor de învățământ, probabil că taxele mele ți se vor părea mari, așa că poate vei decide să-ți înființezi și tu câteva. Ar fi o idee excelentă, doar că eu, de pildă, nu voi recunoaște diplomele emise de acestea. Și chiar dacă le-aș recunoaște, probabil că școlile tale vor funcționa în limbă maghiară, așadar nu am cum să-ți anagajez absolvenții pe teritoriul meu.

Singura variantă pentru a avea ceva șanse, ar fi să folosești în școlile tale limba română, pentru ca absolvenții să-și găsească de lucru în România, dar asta nu ar însemna oare să te expui riscului de a te...româniza? De-asta zic, ai grijă ce decizii iei și în planul ăsta.

În mod clar, ca nouă entitate statală pe harta lumii, nu vei face parte încă de la început din organizațiile internaționale, nu vei fi nici în UE, nici în NATO, nici membră a vreunui tratat de comerț.

Iar eu voi avea dreptul să controlez cine îmi tranzitează teritoriul care tine și în ce scop sau dinspre tine către alte meleaguri. În cel de-al doilea caz, pot să-ți ofer vize de tranzit pentru tine în schimbul unei taxe de, să zicem, 100.000 de euro bucata valabilă pentru doar o pășire pe pământul românesc. Ce zici? Îți convine? Ți-am spus că sunt generos azi. E frumos afară, deci am toate motivele să fiu așa.

De asemenea, nu ai nici aeroporturi internaționale și nici porturi. Dacă vei dori, tot ca un vecin bun ce-ți voi fi, îți pot închiria câteva docuri la Constanța, să faci și tu comerț. Chiria o stabilim împreună, prețul de pornire, unul decent zic eu, ar fi de 500.000.000 de euro pe an. Acolo poți încărca vase cu cartofi pentru export.

Va trebui să ai bani pentru spitale, de pildă, și resurse indejuns pentru a plăti o forță de poliție, medici buni, chirurgi, soldați etc. De pildă, fără spitale și doctori buni, vei fi nevoit să-ți tratezi bolnavii în țara mea, unde, în mod cert, asigurările medicale emise de tine, nu vor avea acoperire. Însă nu te pot lasă la greu, îți voi prelua suferinzii, dacă ești de acord ca pentru o operație de apendicită să plătești 50.000 de euro.


 Dacă eu sunt xenofob sau ultrantionalist, tu ce ești? 

 

 Din toate cele de mai sus rezultă că eu nu sunt nici xenofob, nici ultranatonalist, în schimba rezultă că tu, vecine, ești anti-european. Te întrebi cum așa. 

Simplu: în timp ce Europa dorește o omogenizare culturală și economică (o fantezie, de altfel), tu vrei separatism și visezi la Ungaria Mare, o chestie la fel de utopică, imposibil de realizat, din pricina faptului că până și în acel stat medieval, tot o minoritate reprezentai. 

Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care poate vei înțelege că te-am primit în țara MEA, ți-am dat pământ, apă și pâine, dar se pare că nu-ți este de ajuns.
 
 Până și originea îți este neclară, în sensul că tu, secui, te dai drept maghiar, dar nici măcar istoricii Budapestei nu s-au pus de acord cine ești, de unde vii și dacă ești sau nu înrudit cu ei. În "Gesta Hungarorum", Simon de Keza, un preot de la curtea lui Ladislau al IV-lea (1278-1290), afirmă că "după cucerirea Panoniei de către unguri, secuii au primit o parte din țară, totuși nu în Câmpia Panoniei, ci au trăit aceeași soartă VECINI ÎN MUNȚI CU BLACKII, cu care s-au amestecat și dela cari au împrumutat alfabetul". 


Iată cum, dragă vecine, un cronicar ungur face distincție clară între neamul tău, al secuilor, și cel maghiar. Iar un alt aspect interesant al afirmației sale este cel în urma căruia rezultă cum că ai avea ceva sânge românesc și de la ai mei ai învățat să scrii. Deranjant, nu?

Treaba de care vorbește nenea Keza mai sus se întâmpla undeva pe la sfârșitul secolului XI sau începutul secolului al XII-lea. Ghici câți ani de istorie aveau ai mei deja pe pământul ăsta când ai venit tu. Îți este greu să aproximezi,nu? Te înțeleg, pentru tine antichitatea nu există, e imposibil să faci referiri la istoria ta folosind teremenul "înainte de Hristos". Nu mai vorbesc de neolitic sau epoca fierului, deja pătrundem în zonă SF pentru tine și tăi. Și asta este la fel de deranjant, nu?

Nu îmi voi reaminti de 1.000 de ani în care drepturi în Ardeal ai avut doar tu și alți minoritari, în timp ce pe ai mei i-ai asuprit, le-ai interzis limba, numele românești, religia și orice drept elementar uman.

Nu-mi voi aminti de Ip și Trăznea, nu-mi voi aminti de ce spunea scriitorul Geza Kosztensky, decât așa, în treacăt, un singur pasaj din broșura "Politica Națională", care, la sfârșitul secolului XIX, spunea că "să lăsăm la o parte minciuna convențională conform căreia noi pretindem că nu vrem să ucidem naționalitățile nemaghiare. DA - NOI VREM SĂ LE SUPRIMĂM ȘI TREBUIE SĂ LE SUPRIMĂM". O astfel de atitudine era felicitată, la acea vreme, de ministrul de interne ungar Hyeronimy.


Ce ai putea face

 

Ai putea să-ți vezi de treaba ta, la fel cum își văd de treaba lor lipovenii, turcii, tătarii și bulgari din România, la fel cum își vede orice om de aici. România ți-a oferit TOTUL, pământ, adăpost, resurse, absolut TOT.

Ți-am asigurat, prin legi, dreptul de a-ți utiliza limba, de a avea școli în limba ta, de a-ți practica religia, de a călători liber, de a fi reprezentat în parlamentul de la București, dar și în cel european, a manifesta, celebra, comemora. Ar fi trebuit să ai aceleași drepturi precum toți ceilalți și nimic în plus sau în minus, dar eu ți-am dat mai mult, că te-am văzut necăjit.
 
 Poți trăi asemeni mie aici, cu bune și cu rele, cu necazuri și bucurii, cu familie și prieteni alături, cu rate la bănci, uneori zâmbitor, alteori mai supărat. Ai țarina să-ți cultivi pământul dat de strămoșii mei. Și nu ți l-am dat cu chirie, ți l-am oferit pentru vecie pentru că erai pribeag, n-aveai casă și acareturi. Lasă prostiile și nu mai confirma, prin tot ce faci, caracterizarea de "bolnavul Europei", pe care nenea Churchill ți-a atribuit-o.
 
 Mă rog, eu ți-am spus toate astea ca un bun vecin ce-ți sunt și pentru că-mi păsa de soarta ta și a urmașilor tăi. Dacă tu alegi să abuzezi deja de toată permisivitatea asta, e problema ta, dar NU FACE, TE ROG, SĂ DEVINĂ PROBLEMA NOASTRĂ, CĂ N-O FI BINE DELOC! RESPECTĂ DRAPELUL ROMÂNESC, CONSTITUȚIA SA ȘI POPORUL SĂU!

76 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Deocamdata in cartile lor de identitate scrie ROMANIA...nu tinutul secuiesc, TRANSILVANIA (nu ardeal, "Numele Transilvaniei, derivat din latina medievală de cancelarie, este atestat în anul 1075 sub forma „terra ultra silvam”, în traducere țara de peste pădure. Ulterior, la începutul secolului al XII-lea, teritoriul apare menționat ca Partes Transsylvana, adică Părțile de dincolo de pădure. Denumirea maghiară Erdély este de asemenea derivată de la substantivul erdő, care înseamnă pădure. Prima atestare în limba română datează din 1472 sub forma Ardeliu. Denumirea germană este Siebenbürgen, în traducere Șapte cetăți. Această denumire a fost de asemenea tradusă din latina de cancelarie, atestată fiind ca Septem urbium (1241) respectiv Septemcastris (1248), iar în 1296 pentru prima dată sub forma Siebenbürgen"citat din http://ro.wikipedia.org/wiki/Etimologia_numelui_Transilvaniei) sau alte balarii cum ar fi ungaria.
      Deci, concluzie, daca nu le place sa fie ROMANI, sa se duca in ungaria si sa se faca unguri, secui, maghiari sau ce vor ei.
      Doamne ajuta!
      Bogdan

      Ștergere
    2. Atata prostie nu am mai citit de mult,..

      Ștergere
    3. Esti intoxicat omule cu prostii si idei gresite...
      Foloseste-ti logica, daca o mai ai... Te va ajuta sa vezi ca acest material este foarte bine realizat si argumentat!

      Ștergere
  2. Păcatul nostru e că am fost și suntem prea blânzi și buni cu străinii. Nu sunt (doar până la anumită limită) adeptul forței sau măsurilor extremiste. Ce mi-aş dori e ca noi românii să fim mai stăpâni pe pământurile noastre și să-i învățăm pe toți veneticii să nu uite pe ce pământ calcă și ce apă beau. Că ei sunt ca nişte câini care latră şi mușcă şi nu au odihnă. Că fiind şi pe afară, prin Europa sau America, ei se prezintă ca fiind din Transilvania, ţara lor, nemenţionând nimic de România, şi împrăştie numai minciună şi ură. Vedeţi ce propovăduiesc ei pe youtube ca să vă convingeţi. Mi-e şi silă să le mai urmăresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu mesajul transmis. Nu sunt sigura ca destinatarul este cel corect. Din cate stiu, nu prea mai sunt secui in Romania. Iar atunci cand erau, romanii convietuiau mai bine cu ei decat cu maghiarii. Eu am inteles ca acest conflict in jurul drapelului si autonomiei Tinutului Secuiesc a fost pornit de maghiari/unguri.
    Daca gresesc, imi cer scuze. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e o intreaga istorie si nu poti sa o intinzi aici pe 5 randuri ....mai trebuie citit,comparat ,privit si de pe margine -ideea e sa-si vada de treaba fiecare

      Ștergere
    2. Nu conteaza ! Judetele Harghita, Covasna si 1/2 di Mures sa devina stat aparte ! Si sa ne lase in pace ca AJUNGE. Romanii sa vina in tarasau, dupa preferinte, sa treaca in noul stat. Si GATA !

      Ștergere
  4. Oare chiar trebuie sa ne ploconim in fata lor? Cine le-a dat nas dupa '89 si i-a cooptat in conducerea destinelor acestei tari si le-a tot dat drepturi peste drepturi? Singurul drept pe care l-ar primi de la mine ar fi termenul de 6 luni de zile in care sa paraseasca teritoriul acestei tari, dupa care cei ce au ales sa ramana intre granitele ei, vor fi romani pentru totdeauna! Sa bage bine la cap cei ce vor sa dezbine acest popor, ca vor da de dracu'!
    In Romania traiesc romani, se aude pretutindeni? Nici unguri, nici secui, nici tigani, nicio nationalitate in afara de cea romaneasca! Asa trebuie pusa problema, o data pentru totdeauna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti cam nationalist...si sovinist

      Ștergere
    2. Bine zis!
      Da sa nu va mai plangeti cand aia din UE va dau peste nas ca furati, cersiti, sunteti proxeneti, traficanti de droguri,... Conform teoriei tale toti suntem romani. Si rromii!
      Na, i-ti place?
      Nu cred.
      Si atunci cum ramanem. Toti suntem romani sau nu chiar toti? Adica ceeace afirmi e fain si OK pana cand interesul o dicteaza?
      De fapt te rog sa exemplifici ce drepturi am primit "noi", drept pe care "voi" nu o aveti.

      Ștergere
    3. Domule banuiesc ca maghiar, in alt stat suveran credeti ca primeati macar ce primiti aici? Daca da "drum bun" acolo, si asa va asemanati cu romanii rromi printr-o caracteristica care va defineste, aceea de popor nomad. Drum bun, cale batuta!

      Ștergere
    4. Citeste bine articolul, foloseste-te de Google Translate daca vrei, aici vorbim numai si numai de problema ungureasca nu de tigani sau alti musafiri.

      Ștergere
  5. Felicitari... superb scris, asta trebuie sa le spuna alesii nostri, sa ii puna odata pentru totdeauna la locul lor, sa inteleaga ca istoria nu incepe la 1200.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru articol,e foarte bun,fiecare secui ar trebui sa reflecteze ce ati scris,inainte de a cere autonpmie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne Doamne....e perfect! Bravo Valentin! acesta este cel mai lung slogan....e perfect! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai frumos si corect decat atat nici ca se putea spune!!! felicitari

    RăspundețiȘtergere
  9. Marshh la voi in tara daca nu va convine in romania

    RăspundețiȘtergere
  10. Viseaza si ei " Cai verzi pe pereti" Sunt primul care ma inrolez pentru apararea pamantului strabun.

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos ți elocvent , sper numai ca cine are de tras concluzii și învățăminte să le tragă .
    Și mai sper ca cei din guvern să termine cu prostiile și să se uite la interesele românilor că doară încă aici e românia .

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa numai punem ca nici curent electric nu au ,trebuie sa-l ia de la noi.NUma ca nu sunt nici secui nici maghiari ci doar o mana de secui si maghiari care s-au lasat prostiti, restul sunt securisti si alte progrenituri din astea.Merg mina in mina cu celalate partide pe post de sperietoare de ciori,"votati rapid anti ca vin astia",este doar un joc politic.De ce in alta parte a tarii nu auzi ca maghiari sa zica ceva? dimpotriva sunt contra asa ceva,si chiar si acolo nu sunt pentru.Este doar spectacol.Daca este public care baga botu la din astea.Udmr eu fac pariu ca nu a avut real nici 1% dar asta a fost imparteala voturilor intre partide asa a trebuit sa iasa.Ar trebuii sa schimbam toata clasa politica ,ca sa numai ne abureasca cu basme din astea si alte povesti de adormit copii sau de speriat copii.Dezbinati nu suntem nimik,uniti suntem totul.Orisicum frumos ai compus acest articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretizam prea mult si criminalii infig cutitul ! Idependenta si gata ! Sa nu mai auzim de ei pina in anul 2100 !

      Ștergere
  13. sintem prea buni cu ei ,

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca bine le mai zici frate! totusi, daca-mi permiti, m-as fi adresat: "musafire secui"!

    RăspundețiȘtergere
  15. FOARTE BUN ARTICOLUL ,SUCCES PE MAI DEPARTE

    RăspundețiȘtergere
  16. Articol bun dar putin cu nasul sus, dar abordare buna dpdv obiectiv. Mai ales prima parte. Restul insa devine subiectiv. Cateva idei:

    1) atingi putin si chestii subiective cum ar fi "Ți-aș putea reaminti diverse părți ale istoriei din care poate vei înțelege că te-am primit în țara MEA, ți-am dat pământ, apă și pâine, dar se pare că nu-ți este de ajuns." Secuii au fost aici si aici vor ramane. La fel cum au fost si vor fi si alte triburi , natiuni, etnii etc care s-au contopit cu romanii si peste capul lor s-au facut si s-au dezmembrat tari.

    2) asa ca fapt divers, in tratatul de la Trianon i-a fost promis secuilor autonomie.

    3) amintesti de Europa: chiar ca nu e bine tot ce inseamna UE, dar mai puteai aminti acolo, ca maghiarii din Romania sunt cea mai mare minoritate din Europa fara autonomie sau drepturi similare

    4) maghiarii din Romania NU vor Ungaria Mare (cu exceptii dar vb de majoritate). Esti om istet, presupun ca ai idei in ce hal a adus UE si FMI Ungaria. And guess what: we're next! Together!

    5) Nicu Tony mai sus are dreptate si sta cu capul pe umeri: daca ti se ofera pe tava un scandal in media, uita-te putin si peste umar, ca mai mult ca sigur ti se pregateste (ascunde) ceva. Si dupa ce trece acest scandal cu steagul secuiesc, o sa ne trezim cu totii - indiferent de etnie si natiune - ca ni s-a mai pregatit o taxa - sau doua.

    Si da, degeaba graul din Baragan sau rosiile de pe meleaguri autohtone, ca tot costa mai mult decat cel din China. Si asta momentan in tara asta - si cam al fel in UE. Si politicianul corupt tot o sa importe si exporte de oriunde daca i se scade un banut - si ar face-o si in autonomie.

    Post scriptum
    Pana am scris eu acest articol, au intrat in tara tone de legume culese verzi si coapte pe vapor, au fost semnate 3 contracte pentru construirea unor biserici, zero contracte de contruirea unor scoli, s-au aplicat 100 de amende bazate pe nimicuri asupra unor IMM-uri, s-a predat o pagina web oficiala care este total nefucntionala si fara nici cea mai mica trasatura estetica pentru o suma de 6000 de € si etc si etc si etc.

    Trageti paralela?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu post scriptum-ul sunt de acord....si foarte ...am facut(creat ...gandit si predat ) cea mai scumpa aplicatie web pe care am facut-o vreodata(1.6 min.euro).....Elsys se numeste si beneficiar este Ministerul Mediului. Banii?????....cati nu s-au imbogatit asa ....si uite cum am plecat iar din tara.
      In rest ...ce ar insemna daca Berlusconi ar cere jumatate din Europa in numele vechiului imperiu roman...daca turcii ar revendica cealalta jumatate ...daca marocanii ar cere 2/3 din Spania ..doar au stat acolo 800 de ani ..cat despre tratatul de la Trianon...nu poti scrie decat daca vb ungureste...ei nu au fost niciodata o ungarie mare ...au facut parte dintr-un imperiu care le-a adus ceva teritoriu furat.Daca erau ei singurei....vai mama lor si imi cer scuze pentru expresie si pentru mamele lor...in rest numai de bine...

      Ștergere
  17. E o atitudine un pic spre victima! Imi place mai mult mesajul lui Putin, legat de minoritatile din Ruisa! Dumnezeu cu mila, dar pe plan international, ungurii ne denigreaza cu mari eforturi! Sunt prea multe exemplele pentru a fi mentionate aici si numai baietii de la externe (sa le dea Dumnezeu putere sa nu inceapa sa-i impuste, ca eu nu stiu daca as avea la ce fac astia!) stiu cum se descurca cu ei, peste tot in lumea civilizata. Cred ca ungurimea lucreaza din greu la Agenda pe care au stabilit-o cu ceva timp in urma! Nu vor renunta la ea niciodata! In cel mai intim for interior al lor, ungurii se cred stapanii lumii! Ca atare, au nevoie de sclavi! Asta e in sangele lor si nu va disparea decat odata cu ei! Din pacate... In plus, ar fi mai multi unguri in afara Ungariei si asta reprezinta o mare motivatie pentru ei! Eu as creea un Minister care sa se ocupe de problema maghiara! Este si va fi o MARE problema pentru noi, romanii, mai ales in aceasta perioada... De unitate, sprijin si intelegere avem nevoie! Acum, mai mult ca oricand! Lumea evolueaza si e bine sa stim incotro ne indreptam, altfel ne directioneaza altii...

    RăspundețiȘtergere
  18. este o problema falsa din perspectiva cetateanului roman de etnie maghiara este o problema de natura politica atat usl si udmr etc sau praf an ochi celor fara educatie sa nu vada problemele reale sociale cu care se confrunta roman,magiar.neamt,turc etc. spun si stiu ceea ce scriu cunosc si asa numiti secui pe care prea putin ai inereseaza autonomia ei asi doresc an schimb un trai mai bun si asta ne dorim cu totiiii si nu spectacol ieftin pt mase!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. bun articolul, cam ironic dar necesar...nu ma laud ca am prieteni maghiari, daca as fi trait in harcov as fi avut sigur. in schimb am prieteni romani, tigani, germani si parca ceva lipoveni...si mai nou spanioli. si mai am experiente neplacute in gheorgheni, miercurea ciuc si sf gheorghe, dar nu-i problema...s-au rezolvat, pe loc. mai am prieteni virtuali maghiari pe fb, am avut colegi la un moment dat maghiari care erau separati de majoritari...si nu s-a intamplat nimic. dar INTOTDEAUNA trebuie sa existe un idiot care sa strice echilibru, fie de la noi fie de la voi. cand maghiarii sunt in minoritate sunt cel mult priviti cu suspiciune sau luati peste picior, cand sunt un grup majoritar nu e tocmai placuta atitudinea...si asta pentru ca asa au fost educati, nu va suparati, am cateva povestiri reale, traite de mine. cu siguranta, spun ca, oamenii simplii nu au nevoie de provocari, cum nici noi nu avem chef sa auzim ca harcov nu e pamant romanesc, aici rezonez cu autorul articolului. daca ar fi posibil as aplica planul asta utopic sa vedem ce spun maghiarii simplii nu politicienii dar cu calm si detasare nu cu ura. nu stiu ce urmareste exact udmr-ul, un nou berlin de vest? o unire cu ungaria? cum credeti ca va fi posibil? acum cativa ani am petrecut un revelion intr-o pensiune de maghiari care aveau in salon harta ungariei mari, sincer m-a deranjat dar n-am spus nimic pentru ca era la ei in casa, altii au vrut sa dea jos harta dar am spus ca suntem oaspeti si chiar daca ne simtim ofensati nu se face asa ceva in casa omului, o parte din familie nu vorbeau deloc romaneste, sau poate minteau, dar una peste alta au fost gazde exemplare...si un amanunt, in anul respectiv au preferat sa primeasca romani nu unguri, nu stiu de ce, nu ne-au spus dar banuiesc motivul, cred ca il gasiti in articol. si in incheierea comentariului meu, cred ca din nou se pregateste ceva, mi-e teama de oamenii needucati de la noi sau de la voi, care din dorinta fireasca de apartenenta la un grup se vor lasa atrasi in "diverse". ma astept ca noi toti sa fi invatat ceva in toti acesti ani, va doresc sanatate si multa luciditate.

    RăspundețiȘtergere
  20. Tare mi-ar placea ca sa ne bagam odata mintile in cap si sa nu-i lasam pe demagogi sa ne abureasca numai si numai cu probleme false. Aceiasi politicieni care s-au trezit azi ca nu mai pot ei de steagurile arborate si afisate pe unde vrei si unde nu vrei au permis asta, pentru ca a fost nevoie de UDMR la guvernare. Acum, ca au primit atata amar de procent in parlament, si-au adus aminte ca sunt mari patroti.
    Eu traiesc in zona si cunosc bine extremismul ambelor parti, el exista si nu trebuie nici negat, nici ignorat. Dar este vorba de putini, si de o parte si de alta, iar pentru ei exista institutii ale statului care trebuie sa-i supravegheze. In rest, oamenii isi traiesc viata grea impreuna, ca vecini, prieteni si colegi, uneori chiar ca rude.

    Atatarea spiritelor este cauzata, pe de o parte, de lipsa de alte subiecte politice ale UDMR-ului pentru a se mentine in preferintele electoratului propriu, iar partidele romanesti exploateaza eterna sensibilitate a romanilor in acest subiect, dar repet, numai atunci cand le permite situatia politica.

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu nu comentez,spun:acest articol care prin umor se vrea un pamflet,ar trebui oficial trimis la P.E.si citit in plen!sa se dumireasca toti despre ce e vorba in Romania!Tara asta pe care si-o doresc atat de mult secuii,are un asa zis teritoriu,dar populatie are?Sau e un popor de SF?Isi fac o tara cu cateva sute de secui?Poate gresesc,or mai fi cateva mii!Dar tot nu e un popor!

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi place articolul, dar nu trebuie sa se ajunga acolo. Sunt agresivi si ar trebui sa li se reaspunda la fel. Altceva vreau eu sa va spun. Nu va mai lasati indobitociti deoarece sunt UNGURI si nu maghiari!
    Toate ţările europene denumesc etnia ungurească cu apelativul ungur, modificat puţin potrivit specificului fonetic al limbii lor (franceză – hungrois, engleză – hungarin, germană – ungarisch, italiană – hungherese, ş.m.d.)
    Numai românii le spun maghiari şi ce este mai grav nici elita culturală românească nu face excepţie amestecând într-un carusel ameţitor denumirile de ungur şi maghiar, percum şi cea de imperiu austro –ungar cu cel de imperiu austriac, deşi coaliţia Austro –Ungară a avut o durată de numai 51 ani în comparaţie cu imperiul Austiac care a avut o existenţă de peste1000 ani, luând naştere în anul 996 şi apoi existînd ca stat european sub diferite denumiri, ducat,regat şi apoi imperiu din 1804.
    Prin ,,legile de maghiarizare” de dupa 1867, indeosebi prin aceea din decembrie 1871, ei au dezgropat numele de “maghiar”, ce în limba lor arhaică cu care ei au venit în Europa din stepele asiatice, înseamnă , “stăpân”, “puternic”, “om al pâmântului”.
    Apoi au proclamat ca în Ungaria dualistă nu mai existau unguri, slovaci, germani, croati, sloveni, români, evrei, tigani ci… maghiari, maghiarii fiind “fiii patriei”, unguri, slavi, români etc, care acceptau sa invete limba ungară, să-şi schimbe numele cu nume unguresc, credinta, si să recunoscă hotarele aşa zise ale lui Ştefan cel Sfânt.
    Ar fi ca şi cum noi, romanii, am fi proclamat pe 1 decembrie 1918 când s-a articulat Statul Naţional Unitar Român, că în Romania Mare nu mai existau români, unguri, tigani, secui si altii ci DACI, dacii, fiind fiii patriei care vorbeau limba dacă, adica româna si recunosteau hotarele lui Burebista.
    Noastalgicii menţin denumirea de maghar în speranţa realizării visului himeric a Ungariei din timpul lui Stefan cel Sfânt, (sfânt pentru că a cerştinat prin ordin poporul ungar în anul 1000) impunând românilor apelativul de “maghiar” umilindu-i în continuare ,dacă nu mai pot prin teroare, ca pe vremea când în Transilvania deţineau puterea politică, prin diversiune.
    E momentul să ne debarasăm de această povară apelându-i pe minoritarii noştri cu denumirea de ”unguri” demonstrând verticalitate şi mândrie naţională , trezindu-i la realitate din visul fantasmagoric a unei viitoare Ungarii Mari.

    RăspundețiȘtergere
  23. Felicitari !!! un adevarat Roman care inca mai are DEMNITATE si coloana vertebrala

    RăspundețiȘtergere
  24. Dupa experientele pe care le-am avut cu maghiarii si la cate tampenii mi-au spus despre identitatea si istoria lor (evident, "superioara"), am ajuns la concluzia ca Pinocchio e mai credibil. Un roman care apleaca urechea sa dialogheze cu astia si sa-i inteleaga, nu poate fi decat naiv, astia au doar intentia de a stapani si a umili, se ghideaza doar dupa instincte si nu respecta pe nimeni, creeaza necazuri peste tot pe unde se afla (Slovacia, Serbia, Ucraina etc). Sunt curios ce-ar fi facut tarile "vestice" daca i-ar fi avut pe cap.

    RăspundețiȘtergere
  25. Va felicit pt articol Dle Valentin Roman.Ar trebui citit atit in Parlam. European cit si in cel de la Bucuresti.Imi plac si comentariile anterioare mie.Mult succes in tot ce faci.

    RăspundețiȘtergere
  26. Mai trebuia sa zici ca vom demola si tot ce am construit pe vremea lui Ceausescu, si ii trimiteai direct in evul mediu.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu trebuie decat sa li se explice ca dca ceva nu le convine sunt liberi sa plece si ca orice manifestare ne legala poate duce la pedepse. Altfel sunt de ignorat,cei ce au comportamente anormale, manipulati sau nu. Altfel Romanii trebuie sa se ridice in picioare din pozitia in care au cam cazut acum. si asta repede.

    RăspundețiȘtergere
  28. Vai de capul vostru fraţilor români. Oare plecând din ţară, căutând soluţii mai bune, locuri de muncă mai bine plătite cum te privesc în alte ţări al Europei? Eşti din România? Imediat eşti constatat hoţ, leneş şi şmecher la fel ca ţiganii. Oare de ce nu este primit după atâta timp România în Schengen? Poţi fi mândru de roşiile din Bărăgan şi de autostrăzile construite până acum...

    RăspundețiȘtergere
  29. Felicitari domnule !Sa stiti ca mai sint si altii care framinta ideea asta de mult timp ! Este un raspuns excelent, ferm si POZITIV la o actiune la fel de ferma dar NEGATIVA ! NU ESTE PERMISA NICI O NUANTARE ! Independenta si gata !!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Bun găsit!
    Îmi place articolul şi te rog,
    fii de acord,
    să-l postez
    pe modestul meu blog.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  31. Rabdatori..., pana cand?Se spune ca..."cine rabda pana la sfarsit, invinge"! Doamne fii alaturi de noi si ajuta-ne sa facem voia ta!Felicitari Valentin! Admir curajul tau.

    RăspundețiȘtergere
  32. Extremismul prinde iar acum dupa ce UDMR nu mai e la impartirea ciolanului ei chiar intarata spiritele.Prostimea nu se gandeste ca economic au doar de pierdut,daca zona era langa Ungaria era cu totul altceva,dar asa in mijlocul tarii ...
    Eu traiesc in zona,in lb romana te descurci fara probleme dar serviciu nu gasesti.Romanii pleaca din zona,mai ales cei tineri si asa se pierde din populatia care ar fi contribuit prin taxe.Pe sate e saracie mare,noroc cu padurile ca au macar cu ce se incalzi iarna,altfel daca se incalzeau cu gaz era moarte.Cresc animale si vara se mai descurca dar iarna cumpara cereale daca reusesc sa adune ceva bani (iarna e lunga).In orase nu e nici aici mare bucurie,mare parte din populatie lucreaza la stat.Cel roman,bineinteles,nu stiu de unde vor avea ei bani sa intretina asa aparat administrativ.De fapt toti cei care participa la diverse manifestari sunt angajati ai statului roman si au timp de asa ceva,cei din privat nu isi vad capul de treaba si griji.Altfel e o mica patura bogata care au vile si afaceri care inca mai merg,isi platesc angajatii tot in bataie de joc.De fapt ca peste tot in Romanica.

    RăspundețiȘtergere
  33. Stimate domn vecin!

    Daca atatea profite financiare ati avea prin metodele de izolare in cazul autonomiei pe teritoriul sus mentionat si scapand de obligatiile pe care le aveti fata de minoritatea respectiva. Va intreb cu respect, ca pe un om informat:

    De ce nu se poate acorda aceasta independenta, lasand sa se chinuie singuri izolati?

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua !
    Mi-a placut atat de mult articolul incat l-am postat cu indicarea SURSEI si pe
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/03/15/
    Multumesc !
    Weekend placut !
    Aliosa

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna ziua !
    Mi-a placut atat de mult articolul incat l-am publicat cu indicarea SURSEI si pe
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/03/15/
    Multumesc !
    Weekend placut !
    Aliosa.

    RăspundețiȘtergere
  36. Ma bucur cand vad ca in sfarsit exista si romani adevarati !

    RăspundețiȘtergere
  37. cand am timp am sa+ti raspund obiectiv la mai multe puncte !!

    RăspundețiȘtergere
  38. Pacat ca insasi premisa e gresita: autonomie n-ar inseamna nici tara distincta, nici enclava, ci o entitate integrata in aceeasi structura de stat ce se numeste Romania.

    RăspundețiȘtergere
  39. EXCELENT !!!
    Voi prelua integral acest articol pe blogul meu.Aşa ar trebui să facă şi alţi bloggeri!
    Cu stimă,
    Bogdan Marinescu.

    RăspundețiȘtergere
  40. Articolul circula deja pe toate mediile de socializare. E un succes. Dar Kosovo cum se descurca?

    RăspundețiȘtergere
  41. Nu traiesti singur in tara asta. Priveste-n jurul tau. Invata macar citeva cuvinte in limba maghiara cum am putut si eu sa invat citeva cuvinte in limba romana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tot respectul, țara asta se numește ROMÂNIA. Eu nu sunt obligat să învăț maghiară pentru a o folosi în țara mea. Iar tu nu trebuie să înveți "câteva cuvinte în românește", ci trebuie să cunoști bine limbă română, că trăiești în România.Eu nu trăiesc în Ungaria.

      Ștergere
    2. Vorbesc Maghiara, Romana, Engleza(nu traiesc in Anglia), Inteleg Germana(nu traiesc in Germania), acuma invat Germana. Poate o sa mai invat citeva limbi. Si sper sa mai cunosc si alte culturi.

      Ștergere
    3. Poate sa numest un om cu orce nume dar tot continutul conteaza. Asa e si cu o tara. Poti numi o tara cum vrei, dar tot continutul conteaza.

      Ștergere
    4. Felicitări! Engleza și Germana sunt limbi de circulație internațională, sunt utile.Eu mă refeream la faptul că nu sunt nevoit să învăț maghiara pentru a o folosi pe teritoriul României.În același timp, maghiara nu este o limbă de cirulatie internațională, așadar nu mă ajută la nimic.

      Ștergere
  42. este cel mai de bun simt articol sau raspuns pe care l-am auzit pana acum, ar fi trebuit sa fie spus de autoritati ca raspuns la aceasta cerere utopica. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  43. http://cornelvilcu.blogspot.ro/2013/03/popcorn-sau-o-viziune-slaba-despre.html

    Asta da. Sant uni care merg inainte,se uita in viitor impreuna cu semeni indiferent de etnie, intelegind problema altora fara sa aiba frica ca va pierde ceva din sine. Se simte vibratia pozitiva. Astazi am primit salutari de la prieteni mei Romani pentru Pastele Catolicilor ce bine m-am simtit. O alta colega de al meu mi-a multumit in limba maghiara pt. ajutorul meu. :D Mai sunt si oameni care reusesc sa evolueze la un alt nivel. Cu asa oameni va fi un viitor. E total diferit de uni care ne trimit acasa ignorind ca mormantele stramosilor mei sunt in Ardeal. Am citit ce ai scris si nu m-am simtit bine, e plina de ...durere,...de "o sa vezi tu", ...de "iti arat eu tie".

    RăspundețiȘtergere
  44. am citit cu atenţie aceste rânduri, cât şi comentariile de după şi mi-am dat seama că nu înţelegeţi termenul de autonomie :)

    RăspundețiȘtergere
  45. http://m.jurnalul.ro/stiri/externe/nationalism-vs-manipulare-cum-comenteaza-der-spiegel-scandalul-bentitei-tricolore-640113.html
    De asta ce zici valentine desteptu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zic ca...nu ma intereseaza ce zice Der Spiegel...anonimule....

      Ștergere
  46. Se ştie că Ungaria are un interes major pentru ca România să nu intre nici în anul 2013 în spaţiul Schengen şi acţionează în această direcţie, cu sprijinul Olandei, Finlandei şi Germaniei. Ca urmare, românii get-beget acceptă acordarea, cu multă generozitate şi în mod gratuit, a cetăţeniei şi paşaportului din partea Ungariei, fără să cunoască limba ungară, Constituţia şi imnul, istoria şi geografia acestei ţări. Pe cale de consecinţă, românii care obţin şi cetăţenia Ungariei se pot angaja uşor în toate ţările Uniunii Europene, fără niciun fel de restricţii. Mai nou, pensionarii români get-beget care cer şi obţin cetăţenia ungară beneficiază de pensie din partea Ungariei, pensie care este de două, trei ori mai mare decât pensia din România, la care sunt obligaţi să renunţe. Pe surse, s-a aflat că sunt peste 2,5 milioane de cetăţeni români care au obţinut dubla cetăţenie în Ungaria. Zilnic se duc în Ungaria mii de români, în cele 920 de localităţi, pentru a dobândi cetăţenia acestei ţări şi paşaportul unguresc. Acţiunea diabolică de acordare a cetăţeniei ungare pentru românii get-beget constituie un precedent foarte periculos pentru Uniunea Europeană, dar pentru Guvernul Ungariei este prioritatea numărul unu. Până în toamna anului 2014 se acţionează pentru acordarea cetăţeniei ungare pentru cel puţin încă două milioane de români. Apoi, Ungaria va solicita organismelor europene de la Bruxelles să constate, pe bază de acte de identitate şi paşapoarte, că în Ardeal sunt 4-5 milioane de cetăţeni unguri. Apoi, cer autonomia teritorială a acestei provincii istorice româneşti, prin aplicarea principiului autodeterminării popoarelor.

    Aşa-zisul război al steagurilor, din luna februarie a.c., declanşat de Guvernul de la Budapesta, face parte din programul Ungariei de internaţionalizare a problemei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o sabie cu 2 taisuri. In ridmul asta romanii pot avea pretentii asupra Ungariei.

      Ștergere
  47. Dumnezeu cand vrea sa rada de cineva ii va indeplinii o dorinta.Dorinta arzatoare,este sa aiba tinutul lor,furand din pamantul ROMANIEI.Acum cand vrei sa cuceresti niste tinuturi exista tehnologii persuasive si subversive de manipulare.Prin aceste tehnologii au fragmentat si Iugoslavia.Eu tot timpul zic ca acesti gandaci daunatori inca nu cunsoc sfarsitul povestii,de aceea sunt atat de sigur de ei.De aceea le spun la acesti unguri,si cei care uneltesc impotriva Romaniei sunt atat de siguri,incat sa-si pemita sa fie nesiguri?. Asadar,sa zicem ca au reusit sa-l fure pana la urma,in mare parte si cu acordul unor romani din pacate.Toti acestia atat secuii cat si cei care si-au vandut propria tara pentru cateva centime in plus,si niste favoruri,tare mult or sa vrea sa scape de anatema tradarii unui popor sau a propriei tari,indiferent de etnie.Si va aparea un paradox,atunci ar da orice sa fie din nou romani sau frati cu romani,din pacate nu se va mai putea,datorita imensei suferinte care au creat-o,si o creaza romanilor.Aceasta cainta imensa o vor avea si cele patru state care au participat la acest complot de sfasiere a statului roman.Nu stiu daca majoritatea au auzit de efectul de bumerang?.Acest efect in aceste vremuri va fi mult amplificat datorita vibratiei ridicate de constiinta la care planeta a trecut si trece.Deci semeni vant,maghiarule,tine-te bine,vei culege furtuna,chiar daca la inceput totul ti se va parea in roz.Tine bine minte ce am scris aici.

    RăspundețiȘtergere
  48. sunt de accord cu aceste reactii ale romanilor!sunt unul dintre ei, insa cer celor indreptatiti de aceasta problema sa ia atitudine,deoareca tot ce se intampla poate fi pus in "PRACTICA" si cred aceasta doar cu acordul LOR! am un sentiment ciudat cand vad " REACTIA " PARLAMENTARILOR NOSTRII. vreau sa mai sper ca nu le este indifferent sau mai mult, nu sunt si ei implicate in dezradacinarea ROMANILOR!tin sa precizez ca am convingerea ca toata acesta tevatura nu este controlata de secui sau maghiarii pe care ii intalnim zilnic pe strazile din tara noastra Romania,ci mai degraba este o manipulare la nivel inalt al catorva politicieni fie ei UNGURI sau chiar de alta nationalitate ! daca eu gresesc , multumesc Doamne , dar ma tem ca nu......!

    RăspundețiȘtergere
  49. am scris decspre aceasta problema ceva timp si imi mentin pozitia ! cred in continuare ca la baza acestor manipulari stau interese la nivel inalt si nu acei oameni de rand de nationalitate secui sau maghiari si mie frica so spun dar am sentimental ca ,unii dintre asa zisii nostrii protector au aici un interes! nu pot sa cred ca la tot ce se petrece in ardeal alesii nostrii sa stea impasibili! suntem ROMANI ,deci e normal sa simtim ROMANESTE! cei ce ne vor raul , de rau vor pierii! am incredere in justitia DIVINA! sa ne rugam ca in cele din urma ,ALESII NOSTRII, se vor trezii!

    RăspundețiȘtergere
  50. Sincer, noi romanii suntem o natie de idioti, care stim doar sa vorbim, sa dam cu parerea si sa comentam. Ceea ce nu stim este sa lucram, sa fim civilizati, ordonati si sa avem teluri reale in viata. Uitati-va si voi la alte natii, o Germanie care a pierdut doua razboaie, o Japonie, chiar si Ungaria, sau sa nu mai vorbim de tarile ex-Iugoslave, cum arata Croatia sau Slovenia azi. Mie rusine oricand ma duc in strainate sa spun ca sunt roman, imediat ma confunda cu tigani, cersetori, prostituate, proxeneti, etc...in cel mai bun caz cu capsunari. Da, asta este imaginea noastra in afara tarii, vrem, nu vrem si stim cu totii si culmea, mai suntem si mandri. N-am reusit sa punem pe picioare tara asta in 25 de ani, avem o economie dezastruoasa, politicieni demagogi si oameni tinuti in intuneric.Situatie este mai rea ca acum 1000 de ani, caci acum am avea de ales, dar nu vrem, ca suntem prea lenesi sau prea ocupati sa dam cu parerea.
    Da, un articol bine scris...si ce daca, cu ce ne duce inaite, ce se schimba. Cateva ore furate de la a face ceva bun, ceva care conteaza, ceva ce ne duce pe noi toti inainte...romani, tatari, turci, nemti, maghiari, secui...Apucati-va mai bine de treaba, sa faceti ceva ce conteaza!!!...va spune un roman, care nu s-a nascut roman, dar traieste aici, are nationalitate romana, a trait marea majoritate a vietii lui in tara asta si i-ar placea sa fie mandru ca este roman

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna seara domnule Valentin doresc sa va zic ca articolul nu-i bun deloc deoarece glume nu se fac când vine vorba de Autonomie nu sunt de acord cu acest articol! Asta înseamnă sa le dam apa la moara bozgorilor va rog sa gândiți foarte bine când o sa mai scrieți asemenea articole! Cu respect

    RăspundețiȘtergere
  52. Polologhie lunga... saracia omolui!

    Formula lui Putin este clara si concisa:
    Tara nu are nevoie de minoritati minoritatile au nevoie de tara noastra! -

    RăspundețiȘtergere
  53. Din pacate nu citeste cine trebuie. Nici la scoala nu se invata nici ce trebuie nici cum trebuie. Majoritatea profesorilor de limba romana sunt tot secui.....deci...

    RăspundețiȘtergere