sâmbătă, 27 aprilie 2013

Paradox românesc: construim sute de biserici, dar închidem spitalele şi muzeele



un articol de Valentin Roman

În România se închid de-a valma spitale, şcoli şi, mai nou, muzee. Nu avem bani pentru a înfiinţa noi grădiniţe sau pentru a finanţa institute de cercetare, dar, în schimb, se găsesc fonduri din belşug pentru construcţia de iji de biserici.

Precizez încă de la început că articolul de faţă nu este unul anti-religie şi nici conceput să lezeze convingerile celor religioşi. Este vorba strict de o stare de fapt periculoasă, care, dacă se va perpetua, va avea efecte negative pe termen lung.

Convingerile religioase, după câte cunosc eu, sunt lucruri ce ţin de spirit, de anumite valori şi mesaje cărora oamenii subscriu.Unii sunt creştini, alţii musulmani, avem şi budişti, dar şi atei. E loc pentru toţi sub soare. Voi dezolta subiectul cu altă ocazie.

Dacă unii se roagă în biserică, alţii o fac în moschee, iar alţii într-un templu şintoist. Însă cu toţii avem nevoie de educaţie şi cunoaştere, precum şi de îngrijire medicală.
Muzeul Bruckenthal din Sibiu a fost închis

În România, de ceva vreme, oamenii parcă au înnebunit.Mulţi nu înţeleg că Dumnezeu nu va fi mai bun sau mai rău cu noi în funcţie de numărul de biserici pe care le construim sau în funcţie de înălţimea turlelor acestora. Păcatele nu se şterg astfel şi nici mana cerească nu coboară peste noi pentru că punem temelie la 10 biserici într-un singur cartier de oraş. Un exemplu: http://observator.tv/social/mitropolia-timisoara-a-construit-o-casa-parohiala-si-trei-biserici-noi-la-zece-metri-distanta-98566.html

În schimb riscăm altceva, anume un proces galopant de ucidere a culturii, a tot ce înseamnă istorie, prin închiderea muzeelor, precum e cazul Bruckenthal-ului din Sibiu, de pildă. Riscăm sănătatea tuturor prin închiderea spitalelor din oraşele mici şi îngropăm de tot cercetarea prin tăierea finanţării institutelor de cercetare.

Situl arheologic Şibot înainte de distrugere
Pe termen lung, aşa cum spuneam mai sus, efectele vor fi extrem de grave. Gradul de culturalizare va continua să scadă prin dispariţia treptată a instituţiilor izvorâtoare de cultură, iar oamenii vor fi predispuşi unor riscuri mai mari cu privire la sănatatea lor atunci cânt micul spital din orăşelul lor nu va mai exista şi vor fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri până la spitalul judeţean. 

Uneori, câteva secunde sau minute reprezintă graniţa dintre viaţă şi moarte. Şi tot uneori, ne salvează doctorul, nu Sfântul Petru…

Bisericile sunt locuri de adunare a membrilor unei comunităţi religioase, au rolul lor într-o societate, dar nu se jutisifică în niciun fel cele peste 20.000 de astfel de construcţii pe teritoriul României.


5 comentarii:

  1. In trecut preotii se duceau pe la casele celor nevoiasi sau suferinzi la patul bolnavilor si ii incurajau, tot la fel si elevii in scolii erau indrumati de catre preotii satului sa fie ambitiosii si ca numai daca pun mina pe carte au si parte in lume de ceva bun si fara cultura esti ca un orb bijbiind prin intuneric, pacatul mare este ca preotii astazi unii sunt mai pacatosi decit omul simplu fara educatie iar rolul lor ar trebui sa fie acela de a sta in fata enoriasilor punind si ei umarul la indepartarea raului si a curvariei care a pus stapinire pe Romania chiar biserica ar trebui sa se impice in (renovarea) salvarea spitalelor amenintate cu inchiderea. Parca toata natia romana si-a pierdut ratiunea si echilibrul psihic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru curaj. Nu inteleg teama oamenilor de a se exprima liber in aceasta privinta ..desi multi gandesc ca dvs si ca mine domnule Roman... Si daca in 2013 inca, confundam credinta cu superstitia e cel putin trist, daca nu periculos pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta se intampla cand ticalosii pun mana pe putere. Asta e, isi fac de cap, e vremea lor....nu pentru mult timp, va veni ziua cand vor plati pentru tot ceea ce au facut. Au promis si ne-au dat atatea sperante desarte, incat nimeni nu-i mai crede, le fuge pamantul de sub picioare. Singurul lucru cu care cred ei ca ne mai pacalesc este credinta, dar surpriza, nu tine nici cu asta, generatiile tinere nu mai pot fi pacalite. E ultima lor zvacnire. Adevarul va iesi la suprafata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu uitam ca bisericile se construiesc cu donatiile credinciosilor nu din fondurile statului, precum spitalele pe car ele amintiti si guvernele anterioare le-au inchis, desigur urmind anumite directive ,primite le inscaunare!!
    Lasati bisericile ortodoxe sa se construiasca pt ca altfel ne vor napadi cele sectare; mergeti prin satele din Ardeal si veti fii uimit de cite biserici sectare sunt , 3-4 intr0o localitate cu 100 de case11
    Sa ne gindim mai bine cind lansam tot felul de comparatii ce nu suporta alaturarea!!!!1

    RăspundețiȘtergere
  5. "Bisericile sunt locuri de adunare[...]dar nu se jutisifică în niciun fel cele peste 20.000 de astfel de construcţii pe teritoriul României."
    Mai bine să le facem grajduri de animale şi depozite de cereale? ca au mai incercat si altii prin vremea ciumei comuniste

    RăspundețiȘtergere