joi, 20 iunie 2013

Nu există rromi, există ŢIGANI! Aştept amenda de la Statul ROMÂN...


un articol de Valentin Roman

Nu există rromi, există ţigani. Acest nume, cu derivaţiile sale, este folosit de mai toate ţările pentru a denumi etnia la care facem referire: zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani etc.

La noi, în schimb, eşti pasibil de o amendă usturătoarte dacă te adresezi membrilor acestei etnii cu numele de ţigan/ţigani, nume pe care, culmea culmilor, tocmai aceştia le folosesc atunci când fac referire la ei înşişi.
S-a tot afirmat că termenul de "rromi" crează confuzii cu cel de "români". Da, aşa este, se crează o confuzie, una periculoasă, în contextul în care ţiganii şi românii reprezintă două etnii distincte, cu aspecte culturale diferite, limbi diferite şi, element extrem de important, aflate pe praguri de civilizaţie diferite.

Autorităţile de la Bucureşti fac din nou dovada faptului că se află în slujba oricui altcuiva, mai puţin a poporului român, acceptând, susţinând şi, practic, impunând tuturor asociarea românilor cu ţiganii. Prin această atitudine se mai surpă un pic de la temelia acestei ţări.
Acesta este un ŢIGAN, nu este un ROMÂN

Nu am înţeles niciodată de ce o etnie trebuie să plătească pentru "integrarea" alteia în contextul secolului XXI.

Prin faptul că ţiganii solicită, ba chiar consideră normal să fie ajutaţi cu bani, servicii etc pentru a ajunge la conduita celorlalte etnii din România, se discriminează singuri, poziţionându-se pe o scară inferioară în procesul evolutiv al civilizaţiei umane.

Eu, cetăţean român, nu sunt de acord ca din bugetul de stat să fie alocate fonduri pentru ţiganii care nu au fost în stare să procure certificate de naştere copiilor lor pentru a beneficia de serviciile medicale ale pediatrilor (în schimb, au de la 5 copii în sus per cuplu). Eu, ca cetăţean român, nu sunt de acord ca ţiganii să aibă locuri rezervate în instituţiile de învăţământ.

Eu cetăţean român, aş vrea ca ţiganii ajunşi pe aeroport, expulzaţi, de pildă, de Franţa, pentru ilegalităţi, să fie puşi la muncă în România, nu lăsaţi să se îmbarce în primul avion înapoi către Paris. Mai vreau ca Fiscul să-şi facă treaba, să nu mai văd mii de turnuleţe pe palatele tigăneşti din zeci de localităţi şi maşini de sute de mii de euro în curţile acestora, toate, evident, "făcute din bani cinstiţi, din vânzarea de fier vechi"...

Aceştia sunt nişte ŢIGANI, nu nişte ROMÂNI
Vreau ca banii să meargă către olimpicii noştri, către profesorii ce au salarii mizere, către medici, către cercetare, agricultură, către dotarea armatei, către muzee şi programe culturale ce au ca scop susţinerea ROMÂNISMULUI, către pensionari şi către tursim.

Programele de integrare şi informare nu vor modifica niciodat gena nomadă pe care ţiganii o au, caracterul migrator, de etnie ce se "hrăneşte" din munca altora.

Nu voi uita niciodată scena dintr-un reportaj TV în care, o ţigancă ce locuia într-un adevărat palat, urla din toţi rărunchii că primăria din localitate a făcut un abuz tăindu-i ajutorul social, afirmând că "eu sunt cetăţean european şi am drepturi". Până la drepturi ai şi nişte obligaţii, pirando....

Eu sunt ROMÂN, fac parte dintr-un popor, care, cu bune şi cu rele, are o istorie milenară AICI, în primul spaţiu sedentar al Europei, sunt urmaş al creatorilor culturii Cucuteni, ai primilor agricultori şi meşteşugari ai acestui continent, apoi ai dacilor lui Dromihete, Burebista şi Decebal şi ai valahilor lui Mircea. Istoria nu-mi dă voie să fiu confundat cu un ţigan!

Nu îi voi numi niciodată rromi, ci ŢIGANI! Aştept amenzile de la statul ROMÂN! Toleranța este una, prostia este cu totul altceva. Mi se pare normal să viețuim în bună înțelegere cu reprezentanții oricărei etnii de pe teritoriul României, să ne respectăm reciproc în ceea ce privește identitatea, obiceiurile, convingerile religioase etc....Numai că unii minoritari sunt ceva mai ca majoritatea...

99 de comentarii:

  1. Denumirea corect nu este nici rrom si nic tigan. Tribul de unde provine aceasta etnie se numeste Sindi. Asociarea de tigan a fost facut adupa denumirea unui trib migrator din asia care se ocupa cu ghicitul. numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie facuta distinctie intre denumirea(numele) pe care si-l da o populatie si modul cum ii denumesc altii. Exemplu : noi le spunem unora greci si ei isi spun hellines sau noi spunem unora germani(nemti) si ei isi spun deutch.Cu tiganii e o poveste mai lunga . Astazi ei spun ca numele "tigan", pe care il considera jignitor, ar proveni de la o secta greceasca care se chema athinganoi si care se ocupa cu ghicitul viitorului .Realitatea e insa alta . Grecii ,cu care au intrat in contact destul de rapid la sosirea in Europa le-au dat denumirea dupa tigaile de cupru pe care le faceau (tingara =tingire,tigaie in greaca) De aici a patruns denumirea in cam jumatate de EUROPA , cam pana in zona nemtilor care le spun si azi ziegeuner. Francezii,englezii,spaniolii si portughezii i-au confundat cu vechii egipteni , si de -acolo denumirea gitanes, gipsy,gitanos etc.Cum isi spun ei .... e cam facatura . Ei spun ca se numesc Djomi, iar limba lor Djomali, de asemenea ca grupul de litere "Dj" s-ar fi transformat in "r" prin rotacism . Tribul lor ar veni din nordul Indiei. Limba lor are cuvinte din mai multe dialecte hinduse (punjabi,sindhi,marathi,singhala etc). Ciudat este ca nu toti isi spun Djomi. Ceea ce nu inteleg, este de ce ma obliga unii pe mine sa le spun altora pe nume cum vor ei. Adica eu ii numesc pe deutch sa spunem nemti iar ei pe mine rumanien . Cum ar fi sa ma oblige cineva sa spun deutch in romana, daca eu nu vreau .

      Ștergere
    2. Tribil exista si azi sub denumirea de DOM

      Ștergere
    3. Cristi,cei care se numesc ''sinti'' sunt locuitorii orasului Karachi.
      Iar Karachi este un oras din provincia Sindh,Pakistan. Nemtii culti care stiau ceva istorie si geografie le spuneau ''sinti'',nu zigeuner. Zigeuner nu insemna tigan,ci insemna escorc. Zigeuner (vine de la gauner - escroc). Nici macar englezescul gipsy nu insemna tigan,ci insemna egiptean. Iti garantez ca termenul de tigan este gresit 100%! Asta,pentru ca termenul de tigan deriva din grecescul ''athinganoi''. Iar ''athinganoi'' insemna ''de neatins''.Termenul de tigan este o denumire data cu sens religios,semfificatiile acestui cuvant fiin urmatoarele : pagan,eretic,impur,spurcat ''. Deci,denumirea de tigan era o denumire data in batjocura de catre sistemul religios(asa cum turcii v-au denumit in trecut''ghiaur'').
      Iar ceea ce multi nu stiu,este ca termenul de tigan nu era etnonimul lor la proriu,ci desemna o stare sociala,aceea de rob,nicidecum etnia. Insa,nu toti rromii au fost robi ca sa fie astazi denumiti tigani! Sa fiu ceva mai clar: im imperiul Bizantin termenul de ''athinganoi'' desemna o secta pagana,iar in Valahia desemna o stare sociala,aceea de rob,nicidecum etnia.

      Ștergere
    4. Tigani zigeuneri din Romania ar trebui expuizati din societate.Sau facut ceva cu populatia asta de tigani josnici,cei care fura si fac alte nelegiuiri.Ar trebui sa aibe pedepse mai mari fata de alte natii.Pacat ca se baga cei de la drepturile omului.....De muncit nu le place,de facut un ban cinstit prin munca nu prea convine daca nu fac alte fraude.Semeni lor care canta manele ar trebui sa faca o melodie cu ei si despre comportamentul tiganilor josnici(cei ratatii)Si sa se poata adapta si ei la legile din Romania.

      Ștergere
  2. Asa este. Tiganii sunt ciuma popoarelor din zona noastra nu doar a romanilor. Pacat ca nu i-am exterminat sau deportat cand am avut ocazia (WW2)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine zis!!!pacat!!!!

      Ștergere
    2. si pacat ca nu stiu sa citeasca!!!m ar unge pe suflet sa sa poata citi aceste comentarii!!

      Ștergere
    3. pacat ca nu stiu sa citeasca!!m as bucura sa stiu ca ei pot vedea aceste mesaje

      Ștergere
    4. I approve!

      Ștergere
    5. voi sa va duceti unde va e locul, dupa gratii. oricum s-a aratat stiintific ca rasismul e cauzat de o inteligenta scazuta. nu sunt un fan al tiganilor si am antipatie fata de macar o parte din, in special fata de manelisti. eu zic ca ar trebui sa fie pusi in niste adaposturi si obligati sa munceasca ceva.

      Ștergere
    6. CANCI merita sa plateasca pentru ceea ce ramane in urma lor propun sa ii facem SAPUN cu aroma de ce isi doresc ei si sa ii lasam sa aleaga singuri ce lasa in urma lor prin utilitatea si beneficiul propriu vorba lu makaku productie crescuta la hectar de sapun pentru urmatorul cincincl - eu ma bag pentru SAPUN cu aroma de MANEA

      Ștergere
  3. Amenda?:)))jajjaja Pentru?
    Personajele astea vin din India si ar trebui integrati, cei care vor sa se integreze ,iar restul trimisi in anticul Golf Persic,unde precis sint familiile lor si lumea de acolo i-ar intelege mai bine ca noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e scarba numai cand vad imaginile care le-ati pus. in fiecare zi ma lovesc de ei. astia nu fac altceva decat sa cerseasca si sa pută. Da put in ultimul hal. Si da , astia nu sunt RRomi. Nu sunt deacord ca asocierea asta rrom-- Romania. Eu una nu accept. Nu pot sa inghit acest lucru. In sinea mea sunt foarte revoltata.Cand am fost eu mica nu li s-a spus rromi nu stiu de unde inventia asta. chiar nu inteleg de unde provine si cine i-a numit asa. In anul 1995 cred , am fost in Austria si ei le spuneau tot tigani. am auzit cu urechile mele acest lucru.Acuma care e faza cu atata tam-tam? sa demonstreze ca s-au nimit rromi de cand lumea. dar in acel moment țara asta sa se numeasca Dacia pentru ca eu nu pot sa inghit asa ceva. eu nu pot sa trec granita si sa fiu asociata cu astfel de ce-o fi fiind ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este proiectul "prietenului" George Soros, care, la magnitudinea lui, infiinteaza tari, muta popoare, realoca Istoria. El, prin fundatia lui, a dat numele de Rrom, pentru a induce in capatanile batute de stele ale europenilor imbuibati si inculti ca aici trebuie sa expulzeze tiganii.

      Ștergere
    2. denumirea de "rromi" o datoreaza cuplului iliescu/nastase. :)

      Ștergere
  5. Nu stiu cum sa-i denumesc cu adevarat,dar stiu ca fac parte dintr-un popor migrator fara cap si coada, ca umblau in carute cu coviltir si aveau cu ei si catel si purcel dar si puradel,s-au aciuat care pe unde au gasit si acum au drepturi, dar de ce nu respecta si ei legile ca toti cetatenii din tara in care au ramas?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg care va este problema. Sunt om in primul rand, sunt femeie. Sunt nascuta in Romania la fel ca si bunicii mei. Ambele parti parentale imi sunt spurcati, nespalati , rromi sau tigani oricum ne numiti voi. M-au crescut pe mine si fratele meu cu munca si sudoare niciodata nu au furat pe cineva sau de la cineva si pot baga mana in foc pt ei si sa mi-o taie cineva daca s-ar dovedii ca ce spun acum nu e adevarat. O mama tiganca cu 7 clase pe hartie dar cu 4 in realitate care a renuntat la cravata rosie cu care imi vb cu lacrimi in ochi ca sa se duca cu vaca pe camp pt ca mama ei s-a imbolnavit de Tbc , o menajera sau mai bine zis o femeie de serviciu care a spalat wc-urile bogatilor din capitala si un tata ( un nespalat, un spurcat , o cioara ) mecanic care s-a imbolnavit si el din cauza ca a racit in tinerete cand era in armata si in timp lucru asta s-a agravat in momentul in care o bucata grea de metal a trebuit sa fie ridicata , descoperind-ui bola de fapt.Acesti oameni pe care voi ii numiti tigani si ciori si spurcati..au tinut in scoli si in facultati 2 copii fara locuri speciale pt etnie, fara cersit si fara alte trucuri de tigani. Aceste 2 progenituri ne-au crescut pe mine si pe fratele meu, am plecat din satul nostru natal in capitala si am invatat,am muncit si am rabdat si sperat la mai bine. Iar Dumnezeu mi-a rasplatit parintii pt eforturile lor cu succesul copiilor lor. Si totusi sunt numita tiganca,cioara chiar daca nu am facut nimic din ce ar trebuii sa faca un tigan si am facut atat eu cat si parintii mei ceea ce ar trebuii sa faca un Roman! Ceea ce doar un roman are avea dreptul! Acum catalogati-ma drept ce vreti voi..spuneti-mi cum vreti voi.Sunt tiganca doar pt ca voi ma numiti asa,sunt cioara doar pt ca voi sunteti marul putrezit al societatii care-l putrezeste pe celalalt unul cate unul.

      Ștergere
    2. ma bucur ca esti tiganga, in ziua de ai is peste tot si numa la munca nu ii vad, dar spune tu frumoas-o dece nu va intoarceti de unde ati venit?in India s-au banglaesh ca doar faceti tara de rusine.un singur lucru bun nu faceti in afara de furat si singuri cinstiti is aia care fac oale

      Ștergere
    3. ceea ce nu intelegeti multi dintre voi este faptul ca tiganii sunt o rasa care se adapteaza foarte repede mediului inconjurator , de exemplu : familii intregi de tigani si turci ( care sunt confundati mereu cu tiganii ) , din Medgidia , aici acasa , copii lor erau mereu pe strazi , galagiosi , fara sa mearga la scoala ( cand intrebai = bai vecine ce nu dai copii la scoala ? raspunsul era = abe vecina ...nu vrea copil al dracu este asta toti copiile mele nu vrea la iscoala" ) murdari si multi dintre ei , mai ales copii de turci vorbind foarte stricat romaneste .multi tigani si marea majoritate a turcilor din cartier de la mine sunt plecati in Germania ...curios ... la munca !!! dupa ceva timp , au venit acasa si au luat si copii cu ei in Germania ! dupa vreo doi ani vin acasa cu copii in vacanta ....curios ... curati , linistiti , vb foarte bine romaneste si germana !! bineinteles ca am intrebat ce si cum ... raspunsul tuturor , si al tiganilor si al turcilor era la fel ..."bai frate , Germania nu e Romania , acolo la nemti te ajuta statul iti da ajutor social , prin cei de la ajutor social iti da locuinta la care chiria este jumatate suportata de stat sau de cei de la drepturile copiilor , iti gaseste de munca , dar, ... daca nu ai grija de copii sa nu lipseasca de la scoala , daca refuzi munca , daca copii nu invata fiecare dupa puterile lui , in general daca nu iti dai interesul ptr copii tai si ptr familia ta , ti se taie toate ajutoarele care le-ai primit , ramai fara casa , iti ia copii si te mai duci si la puscarie , nu e de joaca cu nemtii , pe cand aicea in romania , ce faceam frate ? la munca nu ne primea nici la matura , nimic nu era de facut ca sa supravietuiesti , statul nu te ajuta in niciun fel , in Germania numai daca nu vrei , nu traiesti bine !! Nu vi se pare ciudat ca au reusit sa se adapteze foarte bine intro tara straina ? tara in care sa nascut nazismul si a avut cea mai crunta miscare rasista care a existat vreodata ? eu cred asa in incultura mea , ptr ca eu nu sunt asa destept cum sunteti multi care lasati comentarii aici ( si nu numai ) de mai mare "dragul" ca nu "copii" ( indiferent de originile si etnia din care fac parte ) acestei mari familii care se numeste Romania , sunt vinovati de ceea ce fac parintii lor si implicit si copii apoi la randul lor , in ultimii 15 ani a crescut vizibil numarul hotilor in tara asta , si cu siguranta nu sunt toti tigani , in ultimii 15 ani numarul prostituatelor romance in toata europa a crescut extraordinar de vizibil ,( sa nu imi spuna careva ca toate prostituatele romance din europa sunt tiganci , ca pe bune de nu e cel mai mare tampit posibil ) !!! nimeni nu a observat ca in ultimii ani a devenit o moda sa devii proxenet , sau prostituata ? inainte , multi ani in urma , foarte multi ....era la moda sa devii mecanic sau inginer , sau sofer profesionist , sau chiar medic ...inainte profesorii din scoli , licee si facultati erau priviti si respectati ca niste zei ....acum sincer mie rusine sa scriu cum sunt priviti , nu mai zic de respectul care li se acorda ! tot tiganii sunt de vina ?!? Romania ... o tara care are cele mai multe si mai diverse resurse naturale din Europa , ca sa nu mai zic de metale care nu exista nicaieri in lume decat aici , a ajuns o tara mai distrusa decat Bulgaria , de fapt mai distrusa si decat Albania !!! dc ?? tiganii sunt de vina nu este asa ? tiganii sunt de vina ca sa ajuns ca un pensionar care a muncit 30 - 40 de ani , si a platit in anii astia de munca toate darile la stat , sa aiba o pensie de mizerie si atunci cand ajunge in spital , trebuie sa isi cumpere pina si un algocalmin , ca sa nu mai zic de medicamente care legal ar trebui sa le primeasca gratuit , nu este asa ca tiganii sunt de vina ?!? hai sa trimitem toti hotii din Romania in ...spatiu de exemplu ...pe planeta Marte , cu siguranta ca tara asta va ramane pustie !

      Ștergere
  6. sa le zicem mercedesi, alini deloni, maradoni....

    RăspundețiȘtergere
  7. unde imi este comentariul meu?

    RăspundețiȘtergere
  8. toate ca toate dar daca avem etnia maghiar, secui, sas sau care or mai fi de unde etnia de rrom? A existat vreodata un stat Rroman? A existat vreo cultura rroma? Cum ne permitem noi, romanii care au sustinut aceasta lege, sa inventam un nou popor, o noua etnie? Cum numesc un tigan din Ungaria? Hhun? Mmaghiar? Pot sa zic tigan tiganului din Spania de exemplu? In felul acesta NOI spunem clar ca rromii astia aici s-au nascut aici au crescut si ca toti tiganii din lumea asta au venit de aici. Sesizati problema de logica si bun simt? Sunt de acord sa le zica rromi pentru ca ei cu ajutorul nostru si l-au ales dar atunci sunt de acord ca nou sa ni se zica Daci. Ei rromi, de pe la Roma, iar noi Daci, corect au ba?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai da, cred ca asta ar fi solutia,sa ne dacizam cum zicea si Eminescu,sa redevenim Dacia,stia el ce stia...

      Ștergere
    2. Poate ca ar fi o,solutie sa ne zicem Dacia,stia el Eminescu bine cand spunea ca la noi trebuie totul dacizat...

      Ștergere
  9. Phoenix va face un remix 2013: "Mica rromaniada" ;)
    http://www.youtube.com/watch?v=nCLiBYD9cfw

    T.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tot respectul,pe vremea lui Budai-Deleanu cand s-a scris epopeea
      ''Tiganiada'',denumirea voastra cea corecte si oficiala era cea de
      ''valahi'',nu romani! Grea istoria,nu?

      Ștergere
  10. Stiti ca spaniolii spun ca tiganii lor provin din Romania? M-am crucit cand am auzit asta din partea unor persoane cu educatie...

    RăspundețiȘtergere
  11. bine spus, dar nu oferi o solutie, doar incerci sa ii separi de romani si cam atat. Sunt de acord sa sustinem educatia si sanatatea, dar lasa armata si politia, ca mananca bani degeaba. Nu uita ca "tigani" sunt si in parlament, in biserici, in scoli, in spitale, in blocul de langa tine, pe scara cu tine, si poate chiar in tine. As zice ca mai bine sa scapam de tiganul din noi pana vrem sa scapam de ala de langa noi. pace

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Total de acord. Sa cautam solutii nu vinovati. Sa unim, nu sa dezbinam. Si mai bine bani tiganilor decat armatei ca macar nu se pornesc razboaie cu ajutorul lor.

      Ștergere
    2. politia si aramta manaca bani degeaba???deci dupa tine nu e nevoie de o politie performanta care sa combata ilegalitatile comise si de tigani.

      Ștergere
    3. Politia si tiganii sunt mana in mana

      Ștergere
  12. Avem un guvern si un parlament de tot cacatu. In toata europa se numesc TIGANI, nu stiu de unde dracu au inventat ei denumirea de rromi, idioti antinationali.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ion Iliescu simtea nevoia sa-si justifice originile in Europa probabil :)

      Ștergere
  13. Rrom inseamna barbat in romani. Romani este limba lor, nu de azi de ieri, ci de sute de ani.

    Pe aceeasi linie logica astept protestele italienilor impotriva jegosilor, curvelor, pestilor, carderilor, criminalilor si nu in ultimul rand rasistilor inculti care fac de ras denumirea frumosului oras al ROMEI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca mai exista o persoana care stie de unde provine denumirea de rom.oricum nu inteleg de ce atata ura si dispret.intradevar..padure fara uscaturi nu exista,dar nu toti tiganii sunt jegosi,cersetori,hoti,etc..

      Ștergere
    2. rrom inseamna barbat de origine tziganeasca ! acesta este intzelesul complet.... adica ..un non-gadjo !

      Ștergere
  14. Din pacate românii nu au oferit acestei natii nimic altceva decat ura, scarba si discriminare. Un popor incult si rau care uraste alt popor mai incult si mai defavorizat.

    RăspundețiȘtergere
  15. denumirea de rrom s-a facut intentionat prin 96 cred -la londra.este trist ca politicienii nostrii nu iau atitudine.ce ar spune guvernul maghiar daca de miine tiganii ar fi numiti urrguri de exemplu.de aceeia sustin schimbarea numelui tarii din ROMANIA in DACIA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru alexandru alex:
      Denumirea ''rrom'' nu s-a facut intentionat in anul 1996,ci termenul data din anul 1856. Aici ai dovada:http://books.google.ro/books/about
      /Les_Romes_histoire_vraie_des_vrais_Boh%C3%A9.html?id=O5oBAAAAQA
      AAJ&redir_esc=y Apropos,pe atunci,in anul 1856,denumirea acestor locuitori era cea de ''valahi'',nu romani! Termenul ''rom'' nu este atestat doar de lingvistul Jean Alexandre Vaillant in anul 1857,ci este atestat si in anul 1870:http://webcache.googleusercontent.com/searchq
      =cache:AmRkh6Mv0f

      Termenul ''rom'' mai este atest si in anul 1874:http://books.google.ro/
      books/about/Romano_LaVO_Lil_Word_Book_of_the_Romany.html?id=kdfDzN
      prJv0C&redir_esc=y

      Termenul ''rom'' mai este atestat si in anul 1940:http://ro.rationality
      .wikia.com/wiki/Fi%C8%99ier:Glasul_romilor.jpg

      Termenul ''rom'' este un cuvant vechi al limbii romani pentru desemnarea apartenentei etnice. Termenul a fost oficializat in anul 1971,nu in anul 1996! Apropos,guvernul maghiar sa comande la in tara lor,nu in Romania! Ce ai zice daca romii ar vota ca maghiarii sa se denumeasca bozgori? Pare imoral,nu? Ce ar spune majoritarii romani daca ar vota romii ca ei sa revina la vechiul nume ''valah''...? Cat despre initiativa ta :'' de a se schimba denumirea tarii in Dacia,ai si a doua optiune (Valahia - ca asa s-a denumit oficial pana la 1862).

      Ștergere
  16. TOTUL S-A FACUT INTENTIONAT-PRIN 96 CRED-LA LONDRA.politicienii nostri in loc sa-si faca datoria-au delasat aceasta problema.usor usor am ajuns sa fim confundati cu tiganii-rrom-romania.cel mai bine ar fi sa revenim la numele nostru antic-DACIA-

    RăspundețiȘtergere
  17. Ar' fi bine sa se faca un referendum,cu privire la acceptarea -sau nu- din partea romanilor a denumirii de tigan versus rrom, ce ziceti!?


    RăspundețiȘtergere
  18. Dar termenul de ''cioara'' il mai putem folosi ? Sau vom fi nevoiti sa ii numim dupa denumirea stiintifica de Corvus frugilegus ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Natiunea inlocuitoare si-a facut cuib aici ajutata de interese straine,nici nu cred ca i-a dus pe ei capul sa se intituleze Romi, afost ideea altora.Tiganii nici ei nu vor sa fie numiti Romi zic ca sint tot tigani,cu exceptia unor turbati si din rindurile lor. Acum daca ei se intituleaza romi putem sa ne gindim si noi sa ne zicem daci si se rezolva clenciul. Daca raminem tot romani alaturi de romi vom pierde in acest joc perfid. Eu ii apreciez pe tigani sint oameni buni nu neaparat muncitori,nu foarte cinstiti,insa oameni care se ajuta intre ei si pe care daca i-ai ajutat nu te uita in schimb daca le-ai gresit cu ceva te mai iarta,nu sint razbunatori spre deosebire de alte grupuri de oameni din tara sau din afara hotarelor(care or mai ramine ele).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect,ile. Nu a fost ideea tiganilor de a se denumi ''romi'',asa cum nu a fost nici idea valahilor sa se denumeasca ''romani'' din anul 1862...Dar ca niste turbati de la scoala ardeleana a decis ei in locul valahilor cu sa se denueasca... Mai conteaza daca termenul ''rom'' este o inventie ordinara din anul 1971,sau mai conteaza daca termenul ''roman'' este o inventie ordinara din anul 1862 a coriefeilor de la scoala Ardeleala? Desigur,nu! Trebuia si tiganii sa aibe dreptul la identitate -precum a avut valahii,nu?

      Ștergere
  20. Mii de multumiri lu' Nea Nelu si prim-ministrului de prin 92-93, Vodkaroiu,care in goana lor dupa voturi (in 94 erau alegeri), au propus si aprobat o ordonanta prin care tiganii sa nu mai fie numiti tigani ci rromi. Tiganul avea sa fie impresionat ca cineva il baga in seama si a votat cu ce-l ce "a facut" ceva pentru el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mii de multumiri scolii ardelene si lui Ion Cuza de prin anul 1862,pentru ca a propus si a aprobat o ordonanta prin care valahii sa nu mai fie numiti valahi,ci romani! Mii de multumiri banditilor de la scoala ardeleana!

      Ștergere
    2. Imbecilule, prima atestare scrisa a denumirii "român" e in cea mai timpurie scriere disponibila in limba româna - scrisoarea lui Neacsu din Campulung (1521) unde tara de la sud de carpati e numita Teara Rumâneasca. Defapt, in sec. XVI - de cand dateaza cele mai vechi scrieri in româneste in general traduceri biblice - cuvantul e folosit de nenumarate ori in documente precum tipariturile lui Coresi. "Valah" e un exonim de origine germanica folosit pentru populatia de caracter romanic din zona. In toate documentele in limba romana populatia si limba locala au fost numite in mod constant "ru/omâna" inca din cele mai vechi scrieri românesti.
      S-apropo, vezi ca scoala ardeleana n-are nimic de-a face cu crearea statului roman, ci dateaza din a doua jumatate a sec. XVIII. Idiotule!

      Ștergere
  21. este o rasa de jegosi inputiti si nu stiu altceva decat sa pacaleasca lumea sau sa cerseasca!rasa asta trebuie pusa la locul ei odata.trebuie pusi la munca munca munca sa nu mai stea pe spinarea noastra si atunci nu ar mai face cate 5-8 copii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Istorie cunosti? Desigur,nu! Cei care au trait pe spatele altora au fost stramosii tai,nu rromi! De fapt,este chiar invers: stramosii tai au trait pe spatele rromIlor timp de jumatate de milelniu (1385-1857),pentru ca i-a inrobit pe rromi pentru cca jumatate de mileniu. Spune ca,daca munca era buna o luau boierii. Daca te-r auzi Kogalniceanu... O zi buna!

      Ștergere
  22. categoric noi santem DACI,traiesc printre nemti si chiar multi asociaza numele SPARTACUS traganduse din neamul tracilor si al daciei libere necucerite, iar cand vad tigani se inrosesc si mai tare si au o pornire spre salbaticie deci cuvantul RROM trebuie sa dispara din vocabularul ROMANIEI.

    RăspundețiȘtergere
  23. Vrem,nu vrem,fac parte din cultura noastra.Din pacate sunt romani care sunt mai tigani decat tiganii,cred ca intelegeti ce vreau sa spun.Nu va ganditi ca romanii sunt ariani,iar tiganii ca evreii,ar fi o mare greseala.

    RăspundețiȘtergere
  24. Tiganii au ceva ce romanii nu au avut nicodata ca natiune: unitate. In opinia mea, ei reprezinta societatea cea mai de joasa speta cara s-a adaptat perfect la o societate fara reguli sau justitie. Sunt josnici ? da! mi-e scarba de ei ? da! Imi displace totul la ei si nu ma refer la culoare ci cultural; nu imi place nimic din obiceiurile lor si ma simt insultat cand toata planeta ne confunda cu aceasta rasa aparte care in profida saraciei totusi sunt mizerabili din toate punctele de vedere.In schimb vreau sa subliniez inutilitatea comentarilor, inclusiv a mea si al articolelor pe acest subiect caci rezolvarea e una simpla in esenta si sta in puterea noastra a celor care nu suntem tigani si nu vrem sa fim tigani (in manifestare si nu ca rasa)Cum ar fi daca s-ar solidariza tot poporul si ar protesta in strada in numar mare sa nu ii mai suportam finaciar si sa lasam discriminarea la o parte! Nu vreau sa ii sprijin financiar pentru ca asta inseamna un drept pe care ei l-au pierdut demulta vreme. A fi ajutat de catre stat (a se intelege pe banii nostrii care din ceva motive platim ca fraierii taxe) este un drept ce trebui castigat. Daca EU sau UN sau NATO sau UNICEF sau RED CROSS au ceva impotriva, nu au decat sa ii primeasca in sanul lor. Deci cheia e la noi. Putem sa ne unim sa ii molestam, dar nu ar fi corect si nu ar avea rezultate pe termen lung. Cred ca trebuie sa ii sprijinim dar nu cu taxe ci tocmai cu lipsirea lor si taierea oricarui sprijin de orice fel. Sa isi castige dracului dreptul sa fie ajutati. Daca am fi popor cu cohones i-am forta sa isi castige existenta prin munca, evident, o sa faca toata munca de jos, cea grea si necalificata imprimandu-le poate dorinta de a isi impinge viitoarele generatii catre educatie sa nu aibe copiii lor meserii de santier samd.
    De ce fac toate mizerile pe care le fac? Pentru ca se paote! Cine sa ii forteze sa nu le faca? Uitati-va la vecinii nostrii bulgari ce manifestari masive au fost impotriva tiganilor, si asta chiar anul trecut. Au marait ceva EU, UN? Fiecare tara are obligatia si dreptul sa isi puna in ordine lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din päcate mai urît ca tiganii se comportä regimul român. Tiganii nu au învätat niciodatä sä facä altceva si nici nu a fost nevoie pînä acum sä învete. Pe vremea lui Ceausescu nu aveau voie sä intre în restaurante cä îi lua securitatea si îi ducea repede cu dubita sä doarmä mäcar o noapte la puscärie si în cel mai fericit caz le dädea si bätaie. Dacä prindeau o tigäncusä gravidä o luau tot cu dubita si pînä a doua zi nu mai era gravidä sä nu se înmulteascä rasa asta scîrboasä. Nu vreau sä spun cä îmi pare räu cä nu mai este Ceausescu, eu am fugit înainte de revolutie cä nu am mai putit suporta ce fäceau toti cu noi românii. Am fost de pärere atunci cä la noi nu se va schimba niciodatä nimic si dacä vreau sä fac ceva din viata mea nu îmi rämîne altceva de fäcut decît sä încerc în altä tarä. Cînd am väzut în Germania la televizor cä la noi este revolutie am plîns de bucurie, am crezut cä de acum în colo va fi totul mai bine cä sîntem un popor liber... Si cum a înteles românul sä fie liber? Am fost dupä doi ani acasä si am întîlnit securisti care au omorît si maltratat români, dar acum lucrau la polizie un la militie sau la securitate, dar ACEIASI oameni. În germania s-au scos toate actele DDRistilor si s-au dat la presä. Fiecare cetätean din DDR a putit sä se uite dacä vecinul sau neamul lui la denuntat sau supravegheat. Dar la noi nu!!! Sie acum sînt la putere cei mai scîrbosi si hapsîni români si ne conduc tara. În ziua de azi am ajuns ca românii cinstiti si harnici au exact aceleasi posibilitäti ca pe vremea lui Ceausescu: sä încerce în altä tarä unde oamenii care lucreazä sînt apreciati,respectati si plätiti. Si dacä din cauza actelor nu este asa usor, tot din cauza regimului român care este mai ridicol în occident decît ziganii din România. Nu existä o tarä care sä ne mai ia în serios dupä ce väd ce pac politicienii la noi. Zigani nu se vînd pentru ceea ce nu sînt, nu au scoalä nu au educatie si nu cau fäcut niciodatä altceva! Nu cunosc munca si au cersit întotdeauna. Dar conducätorii tärii noastre se considerä oameni de onoare si furä poporul oficial, coruptia este pe fatä, nimeni nu se ascunde, este oficial-neoficial. Dar în lume se stie ce se întîmplä si din acest motiv nu face nimeni afaceri cu România si rîd de noi. Deci pe cine vrem sä înjuräm mai mult: tiganul sau parlamentarul? Eu locuiesc din '89 în Germania si am avut mult de a face cu prejudecäti. Acum un an mä întreabä o nemtoaicä de unde vin. Am räspuns: din România. Ea spune: aha, atunci sînteti tigancä! Nu, am räspuns eu. Dacä ar fi umpic mai cititä ar fi stiut cä în România nu sînt toti tigani. Si eu am crezut cînd am venit în Germania cä toti nemtii sînt nazisti si dupä aia mi-am dat seamä cä nu sînt toti! Am fost asa de mândrä de replica mea si cineva care a auzit dicutia a rîs si m-a întrebat: dacä cred cä sunä mai bine cä mä diferentez se bucurä pentru mine! Si a avut dreptate. Päcat

      Ștergere
  25. Domnule Valentin Roman,
    Presupun ca NIMENI nu pune la-ndoiala reputatia istoricului, filozofului si intelectualului Neagu Djuvara. In simplista lui carte "Istoria romanilor povestita celor tineri" spune la modul cel mai simplu despre tigani:

    Ţiganii

    "Dar iată că, începând din ultimii ani ai veacului al XIV-lea, apare încă o categorie de locuitori şi mai defavorizaţi, lipsiţi şi de proprietate, de pământ ori de case, dar şi de libertatea demişcare, cu un cuvânt, robi: ţiganii. Ţiganii pot fi urmăriţi în exodul lor de mii de kilometri şi sute de ani. A fugit din nordul Indiei un trib întreg care n-a mai putut îndura regimul la care era supus acolo de clasele sociale superioare. Făceau parte probabil din casta paria, de membrii căreia cei din castele superioare nici n-aveau voie să se atingă. Şi (să fie doar coin-cidenţă?) numele ţiganilor, scris în primele noastre documente aţigani, e probabil derivat dinverbul grecesc athingane in, a nu se atinge! Au străbătut tot Orientul Mijlociu, respinşi din locîn loc, războindu-se cât au putut cu persanii şi cu turcii, până au ajuns în Europa, în ImperiulBizantin, alungaţi din Asia Mică de turcii otomani. Nici aici n-au avut răgaz, în împărăţia bizantină, redusă de-acum (în veacul al XIV-lea) la Grecia continentală şi o fâşie de pământ corespunzând Turciei europene de azi şi sudului Bulgariei — regiune căreia i se zicea Romănia, căci bizantinii, perpetuând timp de o mie de ani pretenţia că reprezentau Imperiul Roman, îşi ziceau romei. Din şederea lor în România şi-au tras ţiganii şi numele de romi, la care ţin astăzi. La noi au ajuns, tot refugiindu-se pâlcuri-pâlcuri; pe măsură ce treceau Dunărea, domnia şi boierii, care duceau lipsă de braţe de muncă, i-au făcut robi, adică muncitori lipsiţi de orice drepturi — şi au fost împărţiţi pe la moşiile boiereşti pentru tot felul de meserii şi munci casnice, şi de asemeni pe la mânăstiri, iar o mică parte — cei mai norocoşi — au fost păstraţi ca robi domneşti, de pildă însărcinaţi cu căutarea aurului prin albiile râurilor! Aceştia erau numiţi „aurari". Dintre robii boiereşti, unii erau lăsaţi să-şi exercite meseriile cutreierând ţara cu şatra lor, căci erau foarte îndemânatici ca fierari, tinichigii, potcovari, spoitori. Numai o dată pe anaveau datoria să se mai întoarcă la stăpân, spre numărătoare şi pentru căsătorii. Mici grupuri de nesupuşi au dăinuit sute de ani ascunşi prin codri deşi, într-o stare atât de groaznică desărăcie şi sălbăticie încât li s-a zis „netoţi". — în Moldova, pe lângă sălaşele ţigăneşti şi uneori amestecate cu ele, s-au strâns sate de robi tătari, care cu timpul nu s-au mai deosebit de ţigani decât prin tipul fizic."

    Cu stima,
    Iulian Munteanu

    RăspundețiȘtergere
  26. Februarie 2013, Parlamentul Romaniei, modificare lege:
    Articol unic
    La alineatul (1) al articolului 1 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 261 din 22 aprilie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "a) drepturile persoanelor care isi asuma in mod liber identitatea culturala romana – persoanele de origine romana si care apartinand filonului lingvinstic si cultural romanesc, care locuiesc in afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul in care acestia sunt apelati (armani, armanji, aromani, basarabeni, bucovineni, cutovlahi, daco-romani, farseroti, herteni, istro-romani, latini dunareni, macedoromani, macedo-romani, maramureseni, megleniti, megleno-romani, moldoveni, moldovlahi, rramani, rumni, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macedo-armanji, precum si toate celelelate forme lexicale inrudite semantic cu cele de mai sus), denumite in continuare romani de pretutindeni;".
    Pernicioasa chestia cu "precum si toate celelelate forme lexicale inrudite semantic cu cele de mai sus"; dar o petitie care sa circule pe la parlamentarii romani care sa faca revenirea la forma "tigan" in loc de "rrom / rom" nu e greu de facut si nici de sustinut. Parlamentarilor le trebuie o initiativa si o foaie de hartie: textul vechi versus textul nou de lege si argumentatia textului nou. Vor fi foarte multi care sa sustina si sa voteze petitia si schimbarea legii cu "rrom / rom = tigan", doar ca le trebuie sustinerea publica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule,nici un grup nu poate decide pentru un alt grup daca decizia este una discriminatorie,pentru ca intra in tiparele specifice regimurilor autoritare si totalitare care urmareste restrangerea drepturilor civile. Apropos,unde semnam petitia pentru schimbarea denumirii din ''roman'' in ''valah''...?

      Ștergere
  27. Este f.f. adevarat fiecare cuvant din acest mic comentariu, sa zic asa .Eu sunt mandru ca sunt roman si regret ca sunt asociat de catre aproape 50% dintre straini cu un "cetatean"ordinar rrom ...adica tigan .Imi este rusine atunci cand tiganii cu cetatenie romana cersesc in toate marile capitale si nu numai ale Europei.Tiganul este tigan de la nastere si pana la moarte si nimeni si nimic nu il poate schimba in vreun fel. Va cersi,fura,talhari,ucide si tot ce va putea pentru a procura bani si alte bunuri oricum numai prin munca nu !Voi sustine aceasta afirmatie in fata oricui si o sa incerc sa fac acest articol vazut de catre toti prietenii si toate rudele mele. JOS TIGANII !

    RăspundețiȘtergere
  28. eu locuiesc aproape de lagarul din Mauthausen,Austria.Sa fac focul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu locuiesc in gulagul Siberiei! Ce zici,sa aprind focul? Chiar n-ai invatat nimic din lectia secolului XX,fascistule?!

      Ștergere
    2. Eu sunt de parere ca cei din UE,ne-au tras-o si de data aceasta marile imperii totul ce se intimpla cu Romania e cusut cu ata alba si dorinta mea suna cam asa sa fie numití "eurotiganii" iar noi trebuie sa luptam sa redevenim ce am fost si inca suntem Daci, iar numele real al tari este Dacia povestesc in Germania PE UNDE APUC CA MULTUMITA CATOLICILOR IEZUITI care ne-au furat identitatea se numeste tara azi Romania si mai povestesc, ca noi nu suntem urmasii Romei chiar daca unii cred ca sunt nebuna Putin imi pasa, iar in privinta tiganilor care se simt jigniti cind sunt nuniti tiganii cum ne simtim noi romanii cind suntem pe nedrept si cu buna stiinta (lucrarea lui UE crosetata una pe fata una pe dos)de catre ei in strainatate romanii sunt numiti tigani ca asa ma intreaba nemtii in Germania: Romania e tara tiganilor ? noi trebuie sa depunem plingere la UE ca suntem discriminati noi romanii!!!!

      Ștergere
    3. Eu locuiesc Gulagul Siberiei. Sa fac focul?

      Ștergere
  29. Chestiunea este ca aceasta autoritate zice ca lupta impotriva discriminarii,dar defapt discrimineaza,pentru ca o parte destul de mare dintre ei vor sa fie numiti Tigani si nu altfel,deci prin aceasta masura ai discrimineaza pe aia.Dupa mine nu conteaza etnia atata timp cat esti om de omenie.Sunt si Romani care sunt mai rai decat tiganii,si sunt si tigani de treaba poate putini dar exista.

    RăspundețiȘtergere
  30. fratilor......e vina noastra ...a tuturor . De ce? pt ca nu suntem uniti si nu-i extirpam. Din pacate suntem nevoiti sa fim asociati cu acest cancer al Europei , si nu numai - TIGANII

    RăspundețiȘtergere
  31. Eu chiar va invit sa le spuneti tigani! Un politist.

    RăspundețiȘtergere
  32. Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii (pag.212)
    „ Jilava 1961...
    Printre ţigani. Rasismul este o demenţă, dar – cum să spun? – nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însuşirile ei, este o nerozie.
    Sunt mai ales certăreţi, rostul vieţii lor e gâlceava, harţa: gălăgioşi; fără de larmă şi tărăboi se asfixiază şi pier; pângăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoşi, minţim cu toţii, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie. Şi găsesc de cuviinţă să-şi întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun...
    ...Şi nu le poţi intra în voie. Oricât de frumos le vorbeşti; orice umilinţă, orice făţărnicie: deopotrivă inutile. Leneşi, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă ca instinctul de conservare.. Şi nu pot bea în cârciumi, numai afară pe stradă, cu sticlele înşirate alături şi puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiţionism, o nostalgie a bâlciului; şi un jind al ocării, ţipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăsiunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul ţopăitor. Cărora Coşbuc le-a găsit nume atât de potrivite şi care-n infern îşi fac din cur o goarnă.”

    RăspundețiȘtergere
  33. Sa nu uitam ca egzista tigani foarte buni meseriasi grupati in satre, care nu fura si traiesc din munca(caldararii etc.). Cunosc limba tiganeasca, stiu sa scrie,sunt curati si nu fura.Problema este cu corciturii de tigani(nu sunt nici tigani, nici romani), se autotituleaza rromi, nu cunosc limba tiganeasca, sunt analfabeti, parazitii societatii.Nu fac parte din satre ci si-au format cete, bande(in majoritate de hoti)Insasi statul le incurajeaza,acordind diferite ajutoare, inlesniri, fiscul nefacindu-si datoria.In multe sate casele noi construite, renovate sunt ale asa zisi rromilor(de unde sunt banii, impozitele pe venit nu intereseaza pe nimeni).Hotii nu sunt prinsi(egzemplu: mi-au golit casa, peretii mai rezista pina in prezent, iar organele competente, desi cunosc faptasii un deget nu misca pe motiv ca casa nu este locuita), saracii trebuie sa traiasca din ceva.Dupa parerea mea, problema rromilor din cetele de hoti s-ar putea rezolva cu o colaborare mai strinsa a statului cu reprezentantii satrelor de tigani(precis ca nici dinsilor nu le convine situatia); ar trebui lasata judecata tiganeasca sa actioneze mai mult si ar avea si statul si satrele de cistigat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru neinformati exista limba tiganeasca,iar pentru cei informati exista doar lmba rromani. ''Rom,, este un cuvant vechi al limbii romani pentru desemnarea apartenentei etnie. Exista destui neinformati care habar nu au ca s-au denumit ''valahi'' pana la 1861! Sa fie oare limba valaha sau cea romaneasca? Are vre-o legatura cuvantul'' valah'' cu autoidentificarea romanilor in limba romaneasca? Desigur,nu! Tocmai de aceea v-ati si denumit romani,pentru ca cuvantul valah era un exonim (denumire data de altii,din exterior) . Iar tremenul era legat de linvgistica germanica . Asa cum termenul de ''valah'' nu avea nici o legatura cu autoidentificarea romanilor in limba romaneasca,asa nici termenul de tigan nu are nici o legatura cu autoidentificarea rromilro in graiul (rromani),ci este pur si simplu doar un exonim. Nimeni nu este obligat sa-si asume o identitate doar pentru ca germanul te-a intitulat in graiul lui walah sau tigan! Problema este ca rromii neavant o elita nu au putut sa-si conserve istoria. Iar exonimul de ''tigan'',treptat,in timp, a fost asumat de rromi. De aceea se explica de ce multi dintre rromi percep termenul de tigan ca pe un nume dat etniei. Insa,termenul de ''rrom'' este unul corect din punct de vedere linvgistic al al limbii rromani,iar termenul de tigan este corect din punct de vedere istoric. Asa cum romanii majoritari se identica in graiul limbi romanesti cu expresia '' sunt roman'',asa se identifica si rromi pe rromanes cu expresia'' me sem rrom''. Deci,este clar ca ''buna-ziua'' ca termenul ''rrom'' este un termen pentru desemnarea apartenentei etnice. Ma refer strict doar la denumirea de ''tigan'' si cea de ''rrom'',atat!

      Ștergere
  34. acesti tigani sau rromi sau nascut in Romania , deci sunt romani - exista romani 100% ? probabil Dl Valentin :) problemele la romani sunt altele :) au fugit de foame in west si nu vor sa fie confundati :)daca suntem asa de patrioti hai sa rezolvam problema Basarabiei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu ssunt 100% roman daca si tu esti nu ai fi raspuns in felul acesta ...deci esti un fiu sau fiica de tigan spurcat

      Ștergere
    2. Pai romii s-ar alatura cauzei Basarabene,dar ca le este teama sa nu pateasca ca au patit in anul 1940. Dupa ce au luptat cot-la-cot cu majoritarii romani pentru patrie,drapt rasplata ,prin consimtamant civic i-ati deportat in Transnistria ! In transnistria au murit 11.000 de romi din cei 24.000 deportati. Au murit 6700 de copii minori,domnilor!

      Ștergere
  35. Parerile sunt impartite in pro si contra. Daca tot au dat aceasta lege, de ce nu cer Uniunii Europene o lege asemanatoare avand in vedere ca nemtii, francezii si alti ii numesc pe romani tigani inclusiv pe la televiziuni? De ce se cheltuie bani pentru educarea TIGANILOR iar un roman trebuie sa-si plateasca educatia?
    E adevarat ca exista tigani care s-au integrat in societate insa sunt prea putini.Si cer si eu la randul meu FISC-ului sa se "intereseze" despre acele palate ale TIGANILOR!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  36. eu stau langa ghetouri ...si tiganii tot tigani nespalati raman ..care stau noaptea in parc si canta de foame ...si nu ai de ce sa iti iei amenda...din cate stiu orice om are dreptul la libera exprimare , + ca nu ai facut-o la TV ...si daca o faceai era la fel ...nu i'ai injurat ti'ai spus doar parerea...te'ai exprimat liber


    AndyFTW

    RăspundețiȘtergere
  37. Cam multe vrei :) Stai linistit, statul roman nu va misc nici un deget impotriva lor, pentru ca sunt cei mai viabili cand vine vorba de spagi pentru orice fel de documente. Din pacate, ei ne conduc tara, tiganii.

    RăspundețiȘtergere
  38. dragi mei doresc si eu ca sa spun ca pericolul ce ne paste si care din pacate este cat se poate de adevarat caci a spus-o chiar domnul presedinte traian basescu este ca aceasta rasa inferioara caci fara indoiala este prin anul 2030 datorita natalitatii crescute pe care o au vor depasi numeric natiunea romana care o sa devina atunci minoritate.nu stiu dar cred ca multi dintre voi cei care au facut comentari aici cunosc lucrul asta.prin urmare cu timpul vor fi indreptatiti ca sa ceara ca romania sa se numeasca de fapr rromaniaadica tara rromilor-tiganilor caci vor deveni majoritaripresedintele basescu a spus doar ca este ingrijorator ca natalitatea romanilor este in scadere continua.statul roman nu face nimic concret si benefic pentru sprijinul natalitati in radul romanilor.cu plata ajutorului de crestere a copiilor pana la varsta de 2 ani desigut ca fiind insuficient pentru cresterea copiilor nu se stimuleaza si incurajeaza ca femeile sa dea nastere copiilor.nu mai discutam despre alocatile mizere de care beneficiaza copii.sa fim seriosi si sa recunoastem deschis cum stau de fapt lucrurile.cum sa poti creste copii cu asemenea ajutoare si cu pretirile aliniate cu vestul.nu se poate asa ceva oricene stie lucrul asta.tiganii in schimb nu au greturi in privinta asta caci nu prea isi fac probleme de cum vor creste copii si de ce trai vor aveade aceea si se inmultesc fara oprelisti asa cum spunea un coleg de aici in familile lor mai putin de 3 copii nu se nasc.mentalitate siatica caci de acolo isi au originile.exemple india china filipine thailanda etc.asiatici intradevar sant un flagel.inmultirea lor este o problema la scara mondiala.am auzit de la un prieten ca acum cativa ani in urma bill gates a srijinit un program pentru sterilizarea barbatilor din tarile asiatice.cred ca si aici in romania ar trebui facut ceva in sensul asta si o afirm foarte lucid caci ma gandesc cum o sa va simtiti domnilor compatrioti romani cand dupa anul 2030 la un recesamant ve-ti avea surpriza neplacuta de a afla ca a-ti devenit minoritate numarul cetatenilor de etnie rroma tiganii adica ne-au depasit numeric.ce mai putem ca sa spunem atunci cand ceea ce afirma cei din vest adica ca romania este tara tiganilor se va adeveri caci vom fi minoritate.vor fi indrepttiti ca sa afirme ca teritoriul actual se poate numi rromania prin urmare tara rromilor.tiganilor

    RăspundețiȘtergere
  39. Eu imi doresc ca maine dimineata cand ma trezesc, sa nu mai existe picior de tigan in Univers. As vrea ca peste noapte sa crape toti, in vreun fel sau altul. Urasc din tot sufletul pe toti tiganii, integrati in societate sau nu. Sper ca intr-o zi sa am puterea necesara (politica si financiara)sa pot extermina aceasta rasa ordinara cel putin din tara noastra. Sunt roman adevarat ,si iubesc tot ce este frumos si curat ,iubesc adevarul si vorba buna ,iubesc cultura si istoria romaneasca ,iubesc trecutul si stramosii Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  40. S-a renuntat la denumitea de tigan din cauza explicatiei din DEX. De curand a fost modificata semnificatia acestui cuvant in DEX, zic ca ar fi un motiv sa revina la vechiul apelativ!!!

    RăspundețiȘtergere
  41. Ce de istorici ''de mucava'' pe aici care se semneaza '' anonim''. Lasilor,istorie ati invatat? Desigur,nu! Stiti care era denumirea oficiala a locuitorilor de peste aceste meleaguri in secolul XIV - XIX? Desigur,nu! Denumirea locuitorilor era ce de ''valahi'',nu romani! Iar pentru cultura voastra,autenticii romani sunt cei care i-au cucerit pe daci in anul 106. Grecii le spuneau geti,iar autenticii romani le spuneau daci. Pana in anul 1300 v-ati denumit ''daci''. Dupa batalia de la Posada din anul 1330 ati fost intitulati ''valahii''. Din anul 1961 v-ati redenumit romani.Iar denumirea de ''Romania si de romani'' apartinea imperiului Bizantin cu capitala la Constantinopol (Turcia). Termenul de roman este unul adoptat si oficializat in anul 1861,inlocuindu-l cu cel de valah. Amatorilor de istorie,daca denumirea voastra oficiala era cea de ''valahii'',oare termenul de roman nu este un etnonim (denumire proprie provenita din graiul romanesc)? Desigur,da!
    Termenul de de rrom este tot un etnonim(denumire proprie provenita din graiul rromani). Daca ..admitem ca un etnonim este o inventie,atunci trebuie sa admitem ca toate etnonimele sunt inventii. Admiteti asa ceva? Desigur,nu!
    Ca sa nu pareti sovini,de ce nu va duceti la germani sa le spuneti ca etnonimul ''deutsch'' este o inventie oridinara? De ce nu va duceci la japonezi sa le spuneti ca etnonimul ''nippon'' este o inventie ordinara?
    De ce nu va duceti la unguri sa le spuneti ca etnonimul de ''maghiar'' este o inventie ordinara? Ar trebui sa stiti ca o denumire nu este dat imuabil - dovada ca o denumire nu este dat imuabil - adica permanent - dovedeste ca astazi va denumiti romani (si nu daci si valahi precum v-ati denumit in trecut). Se mai schimba vremurile si denumirile,nu-i asa? Daca... se schimba vremurile si denumirile,sa nu se schimbe doar denumirea din ''valahi'' in romani,ci sa se schimbe toate denumirile,pentru ca fiecare natiune are dreptul la identitate. Si inca ceva... nimeni nu este obligat sa-si asume o identitate doar pentru ca ixulescu te intituleaza in graiul lui : valah,cutovlah,olahoc,vlah,tigan sau bozgor. Mama ei de istorie si de logica...

    RăspundețiȘtergere
  42. Nu exista romani,ci exista daci sau valahi. Autenticii romani sunt cei care i-au cucerit pe daci in anul 106.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La asta ma gandeam si eu, chiar mai mult, o tara la a-8-a Constitutie nu ar avea probleme sa schimbe numele tarii.
      Haideti sa-i lasam pe rromi sa se numeasca asa, sa traiasca in Rromania si noi am putea foarte bine sa traim in Dacia sau Valahia.

      Ștergere
    2. Si ma rog istoricule, cat din suprafata Daciei a fost cucerita? Vezi ca numai 13% a fost cucerit din Dacia asa ca... nu fa referire la intreaga Dacie. Sa nu uitam ca Dacia avea teritorii si la sud de Dunare in Serbia de azi, si ungaria. cred ca din teritoriul actual care reprezinta autenticii daci denumiti in continuare romani, a ramas doar 7%.

      Ștergere
  43. Tiganii sunt tigani, indiferent ca le acorzi atentie sau nu, ei nu se schimba, guvernele de dupa 90 n-au tinut seama de adevaratii ROMANI, ele au favorizat etniile tiganii si bozgorii, chiar din banii romanilor. Cum spunea si domnul presedinte al PRM C.V. Tudor, iliescu este tot un "tigan rusificat" deoarece el a fost primul care a neglijat romanii in favoarea tiganilor retrocedandu-le aurul, care totusi nu era al tiganilor. Tiganii sunt tigani si nimic mai mult!

    RăspundețiȘtergere
  44. e bine ca "publicati" toate comentariile ;)

    RăspundețiȘtergere
  45. ai o eroare in text "Vreau ca banii să meargă către olimpicii noştri, cătr eprofesorii ce au salarii mizere"
    doar semnalam greseala, nimic special.

    RăspundețiȘtergere
  46. eu, cetatean roman, vreau ca toti tiganii din tara asta sa fie spinzurati si apoi arsi/ Asta doresc eu ca cetarean roman.

    RăspundețiȘtergere
  47. Eu,ca cetatean roman,vreau ca toti tiganii latinizati si romanizati (valahi) sa fie exterminati pana la ultimul copil din fasa. Pacat ca Stalin nu si-a terminat treaba...

    RăspundețiȘtergere
  48. LASATII IN PACE SANT CETATENI EUROPENI SI AU DREPTURI .EU SANT MOT SI NU SIMT CA SANT EUROPEAN DECI NU SANT RROMAN ?

    RăspundețiȘtergere
  49. Nici chiar autenticii romani latini nu erau europeni,ci erau un amalgam de populatii multietnice parvenite din Asia. Exact cum era si intemeietorul tarii romanesti '' negru voda''. Un cuman asiatic,nicidecum european. Parca migrarea s-a facut din Africa,Asia,Europa.

    RăspundețiȘtergere
  50. Ambele termene- rrom si tigan - au aceeasi explicatie in dictionarul Limbii Romane din anul 2012. Tigani au fost , tigani vor ramane si avem deasemenea si acoperire legala.

    RăspundețiȘtergere
  51. Gresit,anonimule. ''Rom,, este un cuvant corect al limbii romanes,iar cuvantul ,,tigan'' este partial un cuvant corect al limbii romanesti! Pentru ca denumirea de ''tigan'' nu este un cuvant al limbii romanesti,ci este un ''neologism'' (cuvant prumutat din limba greasceasca). Pentru ca cuvantul tigan deriva din grecescul '' athignanoy'',nicidecum din limba romaneasca. Iar daca admitem ca denumire lor corecta este cea cea care provinde din limba greaca,atunci trebuie sa admitem ca denumirea voastra corecta nu este cea provenita din limba romaneasca ''roman'',ci denumirea voastra corecta este cea care provinde din graiurile altor popoare:''serbi'' in bulgara,''olahi'' in maghiara, ''gaje'' pe romanes. Anomimule,iti pun o simpla intrebare : care este denumirea voastra corecta,cea provenita din limba romaneasca ''roman'',sau cea care provine din graiul maghiarilor, bulgarilor si romilor? Logic ca o sa spui ca denumirea voastra corecta este cea care provine din limba romaneasca (roman). Nu credeti ca este reciproc si in cazul romilor? Desigur,da! Tiganii, nu mai sunt tigani din anul 1971 - asa cum nu mai suneti voi valahi din anul 1862. Aceasta initiativa se numeste ''dreptul la identitate''.


    Acum poate vei intelege ca romii nu sunt obligati sa-si asume exonimul de ''tigani'' - asa cum nici romanii n-au acceptat exonimul ''valahi!'' Iar pentru cultura ta generala: un nume,o denumire,este de multe ori rezultatul unui accident istoric,al unui anumit context politic - iar denumirile nu pot fi date imuabile,ci sunt muabile. Daca o denumire esa data imuabil,astazi v-ati fi denumit valahi,nu romani! Probabil ca acum Coreea se numea '' Goguryeo''. Japonia s-ar fi denumit ''Wae'' etc.
    Cu acoperirea aia legala te poti sterge la fund,anonimule.

    RăspundețiȘtergere
  52. Nu mai sunt tigani din anul 1971- asa cum nu mai sunteti voi valahi din anul 1862,pentru ca denumirile nu pot fi date imuabile,ci sunt muabile. Adica,schimbatoare. Daca denumirile erau imuabile,adica sa fie date pe vecie,astazi v-ati fi denumit valahi,nicidecum romani!

    RăspundețiȘtergere
  53. Bai geto-dacule , tigani sau rromi, nu are asa mare importanta ,mai important e ca sunt spurcati din toate punctele de vedere si put, si sunt puturosi, jegosi, lepre, scame, gunoaie, etc. etc. etc. si doar o singura etnie poate intruni toate aceste "calitati" - TIGANII !

    RăspundețiȘtergere
  54. Eu sunt de parere ca... tot romani sunt pentru ca traiesc ca si noi in Romania, daca nu le convine atunci sa plece in Tigania dar cum Tigania nu exista va trebui sa se multumeasca a fi romani, dar diferenta este ca sunt niste romani extrem de prosti, inculti, necivilizati etc.! Iar cand vreti sa ii jigniti spuneti-le ca daca ei se considera tigani sa plece in Tigania asa cum suntem noi romani in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  55. Da..si limba tiganeasca este numita romani ...deci ei sunt rromi ce vorbesc romani , iar noi români ce vorbim româna ...pana si noi ne intrebam daca oare nu om fi tigani, lol, dar apoi strainii ...

    RăspundețiȘtergere