luni, 1 iulie 2013

Am fost în Valea Regilor Traci, în Bulgaria

De la stânga la dreapta: Valentin Roman, Todor Anghel, Beysim Basri (primarul din Isperich-Sveshtari), Ştefan Velceov, Daniel Roxin
De la stânga la dreapta:Valentin Roman,Todor Anghel,Beysim Basri (primarul din Isperich-Sveshtari),Ştefan Velceov, Daniel Roxin
un articol de Valentin Roman şi Daniel Roxin

Timp de 3 zile am explorat Valea Regilor Traci și vestigiile de la Svesthari, într-o primă etapă din filmările pentru documentarul „Pe urmele tracilor”. Am văzut și am aflat lucruri extraordinare! O parte dintre acestea vi le prezentăm în acest articol, mai multe veți vedea în toamnă, odată cu lansare filmului.

Înainte de a intra în unele detalii ale acestei călătorii, îi mulțumim domnului general (rez.) Niculae Mircovici, deputat și secretar al Camerei Deputaților, Președinte al comunității bulgare din România, pentru tot suportul oferit acestei acțiuni. 

De asemenea, le mulțumim și domnilor Todor Anghel și Ștefan Velceov, cei doi reprezentanți ai comunității bulgare din România care ne-au însoțit la toate obiectivele din Bulgaria și ne-au ajutat în toate demersurile noastre.


 Pe Valea Regilor Traci

Valea Regilor  Traci îşi merită cu prisosinţă numele. Zeci de morminte tumulare împânzesc câmpia de lângă orăşelul Kazanlâk, toate fiind creaţie a odrisilor, cel mai puternic neam tracic din perioada secolelor V-III î.Hr. de pe teritoriul Bulgariei de astăzi.

Frescă, interior mormântul regal tracic din Kazanlâk
Frescă, mormântul regal tracic din Kazanlâk
Ele adăposteau comori nebănuite, după cum au relevat cercetările arheologice din ultimele decenii, artefacte care arată un grad ridicat de cultură şi civilizaţie în lumea tracă.

Multe dintre obiectele găsite în mormintele regilor şi prinţilor traci pot fi admirate astăzi în Muzeul de Istorie din Kazanlâk, un loc pe care l-am vizitat şi noi şi unde ne-a impresionat grija pe care vecinii noştri bulgari o manifestă faţă de tot ce înseamnă vestigii şi urme ale trecutului antic pe acele meleaguri.

Dintre tumulii aflaţi în zona oraşului Kazanlâk, trei impresionează prin arhitectură, inventar arheologic şi picturile murale din interior: mormântul regelui odris Seuthes al III-lea, cel de la Ostrusha şi mormântul regal aflat în imediata vecinătate a oraşului. Toate au o vechime de aproximativ 2.400 de ani.
Elemente de armură, necropola regală tracică, Kazanlâk
Elemente de armură, necropola regală tracică, Kazanlâk

Tot în apropiere de Kazanlâk se găsesc ruinele capitalei odrisilor, oraşul Seuthpolis, aflate acum pe fundul unui lac de acumulare, amenajat în epoca modernă.
Dintre artefactele descoperite în mormintele amintite, putem enumera diadema de aur găsită în tumulul ridicat regelui Seuthes al III-lea, vase din aur sau ceramice, piese de harnaşament din aur (în aproape fiecare mormând din zonă fiind găsite şi rămăşiţele cailor sacrificaţi la moartea conducătorilor), arme (săbii, vârfuri de săgeţi, vârfuri de suliţe), dar şi elemente ce compuneau armurile (coifuri din bronz aurit, genunchiere şi pieptare).

Mormântul regelui geto-dac Dromihete


La Svesthari, la aproximativ 40 de kilometri de Razgrad, odihnesc unii dintre prinţii şi regii geţi care au stăpânit o vreme bună teritoriile de la nord şi de la sud de Dunăre. De departe, cel mai imporesionant mormânt este cel considerat a fi locul de înmormântare al marelui rege geto-dac Dromihete, bravul conducător care l-a învins în două rânduri pe Lisimah, un fost general al lui Alexandru Macedon, devenit ulterior rege al Macedoniei.
Mormântul lui Dromihete, adevărată capodoperă a culturii getice, nu este cu nimic mai prejos de mormintele marilor personalităţi din lumea greco-romană, lucru ce atestă, încă o dată, că traco-geto-dacii nu erau nişte primitivi, aşa um mulţi istorici încă îi prezintă.


Interior mormântul regelui Dromihete, Sveshtari
Interior mormântul regelui Dromihete, Sveshtari
Sculpturile de tip cariatide din interior, frescele decorative, precum şi obiectele care au fost depuse lângă sarcofagul regelui şi al soţiei sale, arată măiestria constructorilor, sculpturilor, pictorilor şi meşteşugarilor traco-geto-daci, dar şi bogăţia şi puterea monarhului înhumat aici.
 În zona mormântului lui Dromihete se găseşte şi oraşul antic Daosdava – Cetatea lupilor – un important centru de putere politică, economică şi militară pe vremea lui Dromihete…
 P.S.  Peste două săptămâni veţi putea urmări, pe Nașul Tv, o emisiune destinată regelui geto-dac Dromihete
 
Vezi mai multe fotografii mai jos:
Valentin Roman şi Daniel Roxin în Valea Regilor Traci
Valentin Roman şi Daniel Roxin în Valea Regilor Traci
Mormântul regelui geto-dac Dromihete, Sveshtari
Mormântul regelui geto-dac Dromihete, Sveshtari
Filmări, Sveshtari
Filmări, Sveshtari
Muzeul de Istorie din Kazanlâk, artefacte tracice
Muzeul de Istorie din Kazanlâk, artefacte tracice
Daniel Roxin la Daosdava
Daniel Roxin la Daosdava
Valentin Roman în mormântul regal din Kazanlâk
Valentin Roman în mormântul regal din Kazanlâk
Daniel Roxin şi Valentin Roman, Muzeul de Istorie din Kazanlâk
Daniel Roxin şi Valentin Roman, Muzeul de Istorie din Kazanlâk

Un comentariu: