vineri, 30 august 2013

Duminică, la ora 17:00, voi fi în piaţa Universităţii. Spun NU proiectului minier de la Roşia Montana.Vii alături de mine?


un articol de Valentin Roman



De 23 de ani se tace. Se tace şi în tot acest timp ne-au fost distruse şi vândute pe bucăţi combinate, fabrici, uzine, vapoare, păduri, lacuri şi resurse de am ajuns la limita sărăciei, deşi trăim într-una dintre cele mai bogate ţări ale Europei.

Acum vor să ne dea aurul şi argintul străinilor şi să pună Roşia Montana în pericol de distrugere. Riscurile demarării proiectului minier al ceor de la RMGC este imens. Eu spun NU acestui proiect, iar duminică, ora 17:00 voi fi în piaţa Universităţii alături de toţi cei care doresc să arate că în România mai există încă români. Vii alături de mine?
Guvernul a decis să dea Roşia Montana spre exploatare minieră companiei "Roşia Montana Gold Corporation". Pe lângă faptul că România ar beneficia de o redevenţă de tot râsul din exploatare, anume de 6% (iniţial era vorba de 4%, dar "vajnicii" noştri lideri au "negociat" încă 2 procente), proiectul minier este unul care prezintă riscuri enorme în ceea ce priveşte mediul înconjurător, pentru că vorbim de folosirea cianurilor.

În lipsa unei alternative economice şi fără locuri de muncă, parte a locuitorilor din zonă au acceptat proiectul, fără, însă, să fie conştienţi la ce se expun pe ei şi copiii lor pe termen lung. Aşadar nu va fi de ajuns să le spunem NU celor de la RMGC, dar va trebui ca, societatea civilă împeună cu instituţiile statului să găsească soluţii viabile pentru revigorarea socio-economică a arealului respectiv.

Dincolo de toate aspecele economice şi sociale, consider că principalul motiv care trebuie să stea la baza împotrivirii noastre este de ordin moral. Gândiţi-vă doar o clipă că aurul de la Roşia Montana a fost principalul motiv pentru care romanii au invadat Dacia şi, după ei, alte neamuri hrăpăreţe, de-a lungul a sute de ani, au făcu acelaşi lucru. Strămoşii noştri au luptat generaţii întregi, cu sacrificul suprem, pentru a apăra munţii şi resursele pe care noi, azi, le avem moştenire de la ei.

Nu putem lasa ca, prin voinţa şi trădarea aşa-zişilor noştri lideri, să le fie pur si simplu calcată în picioare memoria şi batjocorit sacrificul. Dacă aceşti decidenţi se dovedesc permanent a nu fi români în cuget şi simţiri, atunci să dovedim noi, oamenii obişnuiţi, că suntem, şi să strigăm împreună că NU MAI VREM SĂ NE FIE VÂNDUTĂ ŢARA!

4 comentarii:

  1. Treziti-va oameni buni si veniti sa salvam ce este al nostru, al poporului roman de mii de ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fratiilor la lupta! Vremea negocierilor a trecut. Proiectul va fii aprobat, doar ca noi nu -i vom lasa sa inceapa nici o lucrare. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  3. AMEN !!! ADEVARATII ROMANI NU VAND AURUL LA ALTE TARI STRAINE !!!
    ACEST AUR ESTE AL ROMANILOR SI NU AL POLITICIENILOR !!!
    NU LASATI ROSIA MONTANA PE MANA TRADATORIL!!!
    ROSIA MONTANA NU TREBUIE SA FIE ATINSA DE ACESTI MINCINOSI POLITICIENI BOLNAVI CARE SI-AU VANDUT SUFLETUL, SPIRITUL SI TRUPUL PENTRU NISTE EUROS.

    RăspundețiȘtergere
  4. Categoric trebuie sa salvam Rosia Montana,trebuie sa salvam Romania,sa o aparam ca pe propria noastra Mama,cu toata fiinta noastra, iar aurul din muntii nostri este al nostru fiecare Roman are aur acolo, nu-i a strainilor!!! au dat petrolul,au distrus fabrici si combinatele toata industria Romaniei au pus-o pe butuci, sistemul de irigatii tot ,tot, iar romanii si-au luat lumea-n cap, oare nu chiar asta era strategia sa slabeasca puterea economica a tarii, de aparare si populatia sa fie nevoita sa colinde Europa si sa fie mina cea mai ieftina de lucru pe piata europeana , pe cind noi romanii puteam sa le oferim altora de munca daca ar fi vrut guvernantii nostri sa guverneze tara in beneficiul tarii noastre si a poporului Roman . Romanii uniti-va tineti aproape caci numai uniti reusim sa ne salvam tara, alfel suntem sclavi la noi acasa.

    RăspundețiȘtergere