joi, 22 august 2013

Începem cercetările arheologice la Hândreşti (Iaşi). Implică-te şi tu! Istoria naţională este şi a TA!

un articol de Valentin Roman

Satul Hândreşti, comuna Oţeleni…un nume, un loc din România. Pentru mulţi, nu spune nimic, pentru alţii înseamnă o comună de oameni gospodari, iar pentru câţiva, care au vizitat zona, înseamnă unul din arealele în care continuitatea vieţuirii umane coboară în timp până în neolitic şi mai departe.

Este o zonă aproape deloc cercetată, dar unde urmele trecutului sunt vizibile la suprafaţă. Călătorul, chiar şi cel neiniţiat în arheologie sau istorie, poate lesne să observe, pe parcelele de teren cultivate, fragmente ceramice cucuteniene, cu vechimi ce depăşesesc 5.000-6.000 de ani, bucăţi de silex, dar şi fragmente ceramice sau de locuinţe aparţinând carpilor, dacii liberi din Moldova.
Alături persoane dedicate şi de o înaltă pregatire profesională, am decis să mă implic în cercetarea acestei zone, a potenţialului său arheologic, astfel încât, în viitorul apropiat, să putem deschide o nouă filă în istoria naţională.
Statueta antropomorfă, cultura Cucuteni, descoperită la Hândreşti

Concret, alături de Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”, reprezentată în acest proiect de domnul lector universitar doctor Vasile Cotiugă şi cu sprijinul  profesorului Mihai – Gabriel Vasilencu, ne-am propus să demarăm, începând cu luna septembrie a acestui an, un proiect de cercetare pe teren cu scopul de a stabili stratigrafia zonei, perimetrele aproximative ale aşezărilor neolitice şi antice, urmând ca, începând cu anul viitor, să procedăm la organizarea unor şantiere de anvergură.

Pentru a reuşi în acest demers, avem nevoie de sprijinul dumneavoastra. Un şantier arheologic presupune achiţionarea de unelte necesar săpăturilor, dar şi de fonduri pentru cheltuielile curente pe care mobilizarea unui grup de câteva zeci de persoane le reprezintă. Poţi fi parte integrantă în acest proiect şi, prin implicarea ta, poţi ajuta la descoperirea unor elemente care vor contribui la o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii şi civilizaţiei pe strămoşilor noştri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu