joi, 1 august 2013

Sa ne cunoastem eroii: Penes Curcanul


Ziua de 12 ianuarie 1878 a rămas ca o pagină de referinţă în istoria României şi a armatei române. La această dată trupele române au ocupat Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetăţii Vidin.

Era anul 1878. Principatele Române participă la Războiul ruso-turc. În urma acestui război, România obţine independența față de Imperiul Otoman.

Eroii români care au luptat pentru independenţa României nu au lipsit nici de la această confruntare. Unul dintre aceştia a fost Peneş Curcanul, un sergent din Vaslui care a luptat eroic în războiul de independenţă.

Şi dacă faptele sale au rămas nemuritoare în istoria ţării, poetul Vasile Alecsandri s-a asigurat că şi numele sergentului va dăinui, scriind o poezie în care descrie eroismul ostaşilor români în luptele grele de la Plevna, Griviţa şi Rahova, în plan central fiind Peneş Curcanul şi camarazii lui din Vaslui. Peneş Curcanul este numele-poreclă sub care a intrat în cultura română Constantin Ţurcanu (n. 1 martie 1854 – d. 15 noiembrie 1932).

“Plecat-am nouă din Vaslui,
Şi cu sergentul, zece,
Şi nu-i era, zău, nimănui
În piept inima rece.
Voioşi ca şoimul cel uşor
Ce zboară de pe munte,
Aveam chiar pene la picior,
Ş-aveam şi pene-n frunte…..”

Constantin Ţurcanu a fost sergent în Regimentul 25 Infanterie şi a devenit faimos după bătălia de la Griviţa. A luptat apoi la Rahova. În 1913 a luptat din nou în Bulgaria, în al Doilea Război Balcanic, iar în Primul Război Mondial a luptat pe frontul de la Tisa, fiind avansat la gradul de plutonier major.

Vasile Alecsandri cântă vitejiile acestuia şi a celor “9 din Vaslui” în lupta pentru independenţa României. Despre momentul înmormântării lui Vasile Alecsandri se relatează că atunci când a fost ridicat sicriul, din mulţime s-a auzit comanda: “Cei nouă din Vaslui şi cu sergentul zece…Ridicaţi!”.Astfel a fost purtat marele poet pe ultimul drum de către “curcanii” lui Peneş.

În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independență (1877- 1878) și Primul război mondial (1916- 1918), a fost construit în anul 1934 Mausoleul Peneș Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră și bronz. Este opera sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto. În partea centrală se află crucea memorială a eroului Peneș Curcanul.

“…Atunci viteazul căpitan,
Cu-o largă brazdă-n frunte,
Strigă voios: “Cine-i Curcan,
Să fie şoim de munte!”
Cu steagu-n mâini, el sprintenel
Viu suie-o scară-naltă.
Eu cu sergentul după el
Sărim delaolaltă….
#
Ah! da-o-ar pomnul să-mi îndrept
Această mână ruptă,
Să-mi vindec rănile din piept,
Iar să mă-ntorc la luptă,
Căci nu-i mai scump nimică azi
Pe lumea pământească
Decât un nume de viteaz
Şi moartea vitejească!”

sursa: http://www.napocanews.ro

2 comentarii: