sâmbătă, 14 septembrie 2013

73 de ani de la masacrul de la Ip. Cum au rămas în mintea supravieţuitorilor atrocităţile făcute de armata ungară

În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, localitatea Ip era scăldată în sânge. În sângele a 157 de copii, femei şi bărbaţi români, dar şi al unui prunc ce se pregătea să se nască. În comemorarea acelor cumplite ceasuri, acolo are loc, în fiecare an, o ceremonie în care povestea masacrului este rememorată pentru a nu putea fi niciodată uitată.

Masacrul de la Ip s-a petrecut la cinci zile de la tragedia similară produsă, în Sălaj, la Treznea, unde 86 de localnici au pierit sub armele armatei hortyste, având o singură vină: aceea de a fi români.

La Ip, sub pretextul răzbunării a doi militari unguri morţi într-o explozie înainte cu o săptămână, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthystă părăseşte în ziua de 13 septembrie 1940 localitatea Nuşfalău unde se afla cantonat, îndreptându-se cu compania sa spre comuna Ip.

Motivarea uciderii celor 157 de localnici este una fictivă, explozia producându-se din cauza unui defect de ambalaj al muniţiei, dovadă fiind faptul că cei patru români arestaţi au fost eliberaţi după aproximativ o lună. Ceea ce s-a petrecut în acea tragică noapte a fost povestit de puţinii supravieţuitori ai masacrului, mare parte dintre ei fiind, la acea vreme, copii. Gavril Butcovan, ultimul supravieţuitor al masacrului, rămas în viaţă până în 2010, avea atunci 16 ani. Într-o înregistrare făcută înainte de trecerea lui în nefiinţă, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, bătrânul povesteşte, prin prisma propriei sale experienţe, ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică în localitatea sălăjeană Ip.

"Era ora 11 noaptea când a intrat compania în sat, iar comandantul Vasvári Zoltán a făcut un scenariu: a dat la doi civili două pistoale şi le-a spus că atunci când vor vedea că se apropie compania să tragă în aer. Aşa au făcut, iar când s-au auzit focurile, comandantul le-a zis soldaţilor: «Atenţie, companie! Valahii trag în voi!» Compania s-a adăpostit şi s-a culcat la pământ, iar după câteva secunde le-a ordonat soldaţilor să se încoloneze şi să meargă în curtea şcolii, unde erau douăzeci şi ceva de cetăţeni maghiari, în frunte cu preotul reformat şi cu învăţătorul. «Ce se va întâmpla dacă Ardealul va fi dat cândva înapoi României?», l-au întrebat ei pe locotenent. «Veţi primi replica!», le-a spus el. Cetăţenii au spus că nu sunt de acord, aşa că locotenentul a spus «Hai să-i executăm pe toţi!». Cetăţenii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat", povestea Gavril Butcovan.

"Împărţiţi în mai multe echipe, din care făceau parte şi localnici maghiari care ştiau unde locuiesc românii, soldaţii maghiari şi-au început misiunea de exterminare în jurul orei 3 noaptea. Bătrânul povesteşte cum, în momentul în care au ajuns la casa lor, i-au chemat pe toţi afară. Au rămas în casă doar doi fraţi mai mici, care dormeau într-o cameră separată, şi o surioară de 11 luni, care a rămas în leagăn. I-au aliniat pe toţi în curte şi au început să tragă. Primul a căzut tatăl său.

"După ce ne-au executat pe toţi, ne-au căutat pe fiecare cu lanterna să vadă dacă mai respirăm. Care mai mişca, era împuşcat până nu mai mişca deloc. Când au ajuns la mine, eu eram cu faţa în jos. Unul dintre ei a zis: «Ia veniţi şi mai trageţi nişte gloanţe în ăsta!» Soldatul a venit şi a tras încă cinci gloanţe", povesteşte el. Şansa lui Gavril Butcovan a fost că gloanţele nu i-au atins zonele vitale ale corpului, dar şi că a avut inspiraţia să rămână în ţărână, nemişcat, până dimineaţa la ora 8.00.

Din familia sa, care număra opt membri, patru au supravieţuit, în mod miraculos, masacrului: el, mama sa şi cei doi fraţi mai mici din cealaltă cameră. Au pierit, însă, în acea noapte, tatăl său, doi fraţi, dar şi surioara de 11 luni, sfârtecată cu baionetele în leagăn. Micuţa nu a fost cea mai tânără victimă a soldaţilor criminali. Gavril Butcovan povesteşte cum aceştia au scos cu baioneta pruncul încă nenăscut din pâncetele unei femei, aflată în chinurile facerii.

Pentru comemorarea acelor cumplite evenimente, sâmbătă, 14 septembrie 2013, în localitatea martir Ip are loc o ceremonie ce va începe la ora 12.30 la Mormântul Martirilor.

sursa: http://adevarul.ro

4 comentarii:

 1. Memorie eterna victimelor de la Ip si Treznea. Anii sangerosi ai ocupatiei si ororilor comise de armata hortysta In Ardealul de nord, nu vor fi uitati niciodata. Atrocitati au fost comise In toate satele din Ardealul ocupat. Insa am sa va expun o Intamplare petrecuta In satul nostru, Lapusel (Hagymaslapus -pe perioada ocupatiei) cand trupele de ocupatie ne-au invadat satul, cetatenii de etnie maghiara i-au Intampinat cu flori si urale, iar una din consatence ( Betuka lui Heidye) s-a apropiat cu flori de un ofiter spunandu-i ca: ,,...de cand sunt romanii In Ardeal, ei Ii sta In gat un ciot", dar ofiterul maghiar a dat o replica demna de un om intelligent: ,,Sa nu ne bucuram, caci este prea devreme. Razboiul nu s-a terminat Inca!"

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu trebuie uitat genocidul facut asupra poporului si a natiunii romane de catre acei care, astazi urmasii lor sovini,bastarzi ai istoriei a negurilor timpuri,inca odata fara pic de nerusinare si prin slabiciunea si implicarea guvernantilor romani, i-si fac de cap la intrunirile lor,la partidele de fotbal unde se comporta ca si cum am fi bataia lor de joc cu adresari obscene si comportament barbar caracterizandu-si trasaturile migratoare ale propriei sale natii de trib inapoiat;da asa este au dat dovada de-a lungul istoriei de lasitate, partinire la uneltiri de tot felul in defavoarea a tot ce inseamna suveranitatea si integritatea Romaniei mergand pana acolo prin parghii marsave de subminare a economiei incat uneltesc schimbarea constitutiei in favoarea lor.Oare cine ne conduce tara?

  RăspundețiȘtergere
 3. De-ar arde in focul iadului vesnic acei criminali care au ucis Romani nevinovati iar acum bozgorimea ar trebui sa taca milc asa ar trebiu sa faca, daca nu ar trebui sa gasim ac pentru cojocul lor daca nu-i alina necuratul mai ales pe trevestitul de tökes(travestit in popa fals) ca nici numele spurcat nu merita scris cu majuscula.

  RăspundețiȘtergere
 4. cumplit!
  si totusi cum de a fost posibil ca, in cateva luni (in anul urmator), maghiarii sa lupte cot la cot cu romanii in Ucraina, Crimeea si Caucaz contra Rusiei Sovietice? Cum de a tolerat armata romana asemenea chestie??...:-??
  ce parere aveti?

  RăspundețiȘtergere