duminică, 8 septembrie 2013

Ar trebui împuşcaţi cei care au făcut datoria asta externă de 100 de miliarde de euro!

Datoria externă a României, atât a statului, cât şi a sectorului privat, a fost de 98 miliarde de euro la jumătatea anului, conform datelor BNR.

Acum 23 de ani datoria era zero. Cine a făcut această datorie externă? Cine este responsabil de ea?
Am un amic care mă bombardează încontinuu cu sms-uri, ca să-mi semnaleze cum fură politicienii această ţară, cum s-a ales praful de industria lui Ceauşescu, cum indienii de la Sidex au îngropat combinatul, cum ruşii au devalizat combinatele siderurgice şi au luat tehnologia de la Târgovişte şi au dus-o în altă parte, cum austriecii de la Petrom cară profitul din România, cum importăm mâncare când România ar putea să hrănească toată Europa, cum trădătorii de guvernanţi au vândut ţara pe nimic şi tot aşa... Printre constatările lui s-a aflat şi datoria externă.

La un moment dat a citit undeva că datoria externă a ajuns la 100 de miliarde de euro şi nu-i venea să creadă. Ceauşescu a lăsat ţara fără datorii şi cu o rezervă de 2 miliarde de dolari, iar ăştia au făcut 100 de miliarde. Ar trebui împuşcaţi, era concluzia lui. Dar cine sunt ăştia?

Amicul meu are un business de import, de câteva milioane de euro pe an, cu o marjă de 10-20%. Acum îi merge mai prost, din cauza pieţei pe care activează şi din cauza economiei, unde recuperarea banilor este o corvoadă, iar ţepele sunt la ordinea zilei. Înainte de criză îi mergea mai bine, dar nici acum nu se plânge.

La un moment dat l-am întrebat: dacă totul merge aşa prost, dacă toţi au furat ţara, de unde are el bani, valută, să facă importuri. Şi nu de azi de ieri, ci de aproape 20 de ani. Cum de unde are valută? De la bancă. Are lei în cont, dă ordine băncii să-i facă schimbul valutar şi să-i plătească factura. De import. Şi banca de unde are valută? Păi nu ştiu. Niciodată nu-şi pusese această problemă.

El ştia doar că are lei, şi că banca îi dă valuta. Restul nu-i treaba lui şi nu l-a interesat niciodată.  Dar banca pentru a avea valută pentru ca el să facă importul trebuia să se împrumute de undeva de euro sau să găsească un exportator care să-i dea valuta sau să fie un investitor străin care a venit cu valută şi a schimbat-o în lei sau să se ducă la BNR şi să ia euro.

Cu excepţia exportatorului, undeva pe acest lanţ se creează o datorie. Externă. Fie că o creează banca (băncile au datorii externe de 20 de miliarde de euro), fie că BNR dă din rezerva valutară care s-a constituit, fie prin împrumuturi, cum ar fi de la FMI, fie din rezervele minime ale băncilor pe care trebuie să le depună la BNR, fie din ceea ce împrumută Ministerul Finanţelor în valută, fie din excedentele fluxurilor financiare (cum ar fi remiterile - banii aduşi în ţară de românii care muncesc în străinătate).

În esenţă, prin importul pe care îl face amicul meu a creat o datorie undeva. Din cele 98 de miliarde de euro, datoria externă la jumătatea anului, din care 64% este privată, iar restul aparţine statului.  Din datoria privată de 63 miliarde de euro, el a creat prin importurile făcute de-a lungul anilor cel puţin 25 milioane de euro.

Sau pentru el un român a spălat WC-urile în Spania, trimiţând apoi euro acasă, sau o companie românească - cum ar fi producătorul de mobilă Aramis Invest sau cele străine cum ar fi Arcelor Sidex Galaţi sau OMV Petrom sau Dacia sau Continental Timişoara - face un export şi aduce apoi valuta în ţară, sau se face o privatizare pe valută, sau un investitor străin a cumpărat ceva în România, sau a început o afacere sau ne dă FMI-ul bani ca să susţină rezervele valutare, ca să salveze sectorul privat şi să nu explodeze cursul, pentru că i-ar aduce la sapă de lemn pe toţi cei care s-au împrumutat în valută, fie persoane fizice fie companii.

Când România a luat 20 de miliarde de euro de la FMI, Isărescu şi Băsescu trebuia împuşcaţi. Când creşte cursul cu 5%, iar marja de profit a amicului meu scade, că nu se complică cu hedging valutar, Isărescu este înjurat non stop că nu ţine cursul.

Dar din ce să ţină cursul dacă el este importator şi în loc să cumpere marfă de aici, de la Slatina, preferă să ia de la chinezi sau de la nemţi. Când l-am întrebat prima dată dacă România produce mai mult decât pe vremea lui Ceauşescu, răspunsul lui a fost categoric: nu! Produceam mai mult atunci.

Aveam industrie, aveam exporturi, nu importuri ca acum când suntem o piaţă de desfacere pentru alţii, aveam agricultură. Şi atunci, l-am întrebat, cum îşi explică că are valută, fără probleme la orice oră, ca să facă importuri?

Dacă România nu mai are industrie, atunci nu are nici exporturi. Dar exporturile au crescut de cinci ori faţă de 1989, de la 10 miliarde de dolari la 45 de miliarde de euro (50 de miliarde de dolari). Iar în criză exporturile au dus greul susţinând creşterea economică.

sursa:  http://www.zf.ro

Un comentariu:

  1. Datoria externă a țarii este aceasta: http://countryeconomy.com/national-debt/romania

    RăspundețiȘtergere