luni, 2 septembrie 2013

DEZVĂLUIRI: Valoarea celorlalte metale rare de la Roşia Montana este mai mare de 4 ori decât valoarea aurului de acolo

A lucrat vreme de peste 20 de ani la minele de la Roșia Montană, ca inginer geolog șef. Este omul care știe cel mai bine din România ce zăcăminte sînt acolo.

Și cu toate astea, niciun ministru din România nu a fost curios să îi ceară opinia. Citiți mai jos ce crede specialistul Aurel Sântimbrean despre proiectul Roșia Montană.
Reporter: Care-i cea mai mare problemă a proiectului Roșia Montană?
Aurel Sântimbrean: Discuțiile nesfîrșite în necunoștință de cauză. Nu am văzut niciun specialist, un geolog, un miner, un inginer de preparare, care să discute problema cum trebuie. Trebuie să analizeze specialiștii. Să se facă dezbateri televizate cu specialiști, nu să vorbească oricine.

Rep.: Unul dintre specialiști sunteți dumneavoastră…
A.S.: Am pretenția, și mi-e jenă că o afirm, că sînt cel care cunoaște cel mai bine zăcămîntul de la Roșia Montană.

Rep.: Cât aur este acolo?
A.S.: Aur este mult. Aș vrea să vă spun că zăcămîntul de la Roșia Montană îi un unicat. Astăzi, dacă merg cu dumneata la Roșia Montană și dezlipim o bucată de rocă cu tîrnăcopul, o măcinăm și spălăm acel măciniș cu apă, obținem aur.

Rep.: Dar foarte puțin, bănuiesc.
A.S.: Da, dar la nivelul tîrnăcopului. Mii de ani oameni așa au trăit, la nivelul tîrnăcopului și al lopeții. Azi un gram, mîine zece, poimîine nimic. Acum, trebuie să știți că cei de la Gold Corporation exagerează în privința cantității de aur pe care cică o vor extrage.

Aurel Sântimbreanu
Rep.: Dar de ce să spună că e mai mult aur decât în realitate?
A.S.: Nu știu, bănuiesc că au interese pe bursă. În muntele Cetate și în muntele Cârnic sînt evaluate 180 de milioane de tone de minereu. De ce spun asta? Ei au cumpărat documentația noastră, situația zăcămîntului de la Roșia Montană, făcută în 1985. Documentația a fost făcută sub semnătura mea, eram inginer-șef, aveam ultima semnătură. Documentația făcea o evaluare de 30 milioane tone de minereu, cu 1,05 – 1,1 grame de aur pe tona de minereu. Ei, pe baza documentației noastre, au recalculat că zăcămînt ar fi 218 milioane de tone de minereu din care se pot recupera 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Eu la o discuție cu planurile pe masă, pot să le arăt că zăcămintele aurifere de la Roșia Montană sînt distribuite pe verticală. Zonele cele mai bogate au fost și sînt la suprafață și cu cît cobori, conținutul în aur scade. La muntele Cetate, dacă la suprafață conținutul e de 3 grame, la o adîncime de 300 metri ajunge la 0,5 – 0,4 – 0,3 grame pe tona de minereu. Vă dați seama ce diferență? S-ar putea să aibă surprize…

Rep.: În munții ăștia care vor fi rași de pe suprafața pămîntului e doar aur și argint, nu mai sunt cumva și alte metale rare?
A.S.: Aș vrea să vă dau doar niște date, pe care le am și în față. În 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu. În 1962, Icechim din București, evidențiează prezența germaniului, 20 de grame pe tona de minereu. În 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o probă de 350 kilograme de zăcămînt și am trimis-o la analiză la Institutul de Cercetări din Baia Mare. Vreau să vă prezint cîteva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă. Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.

Rep.: Aceste metale rare le vor extrage fără să plătească nimic?
A.S.: Nimeni nu vorbește despre ele. În orice discuție se vorbește de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbește absolut nimeni. Din anumite informații, în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul.

Rep.: Pfaaai de capul meu! Dar, ca preț, care sunt mai valoroase, tonele de aur și argint sau și mai multele tone din celelalte metale?
Roşia Montana
A.S.: Cantitățile din celelalte metale sînt mai valoroase decît cele 300 tone de aur și cele 1600 tone de argint. Într-un document întocmit de un grup de profesori de la ASE – București se spune, pe calcule, nu pe povești, că valoarea celorlalte metale rare de la Roșia Montană e mai mare de patru ori decît valoarea aurului și argintului de acolo.

Rep.: Pe lângă aceste alte metale rare, mai e și problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica în valute.
A.S.: Absolut. Sînt șapte biserici: una greco-catolică în Roșia, de la 1741, apoi una ortodoxă, de la 1620, biserica ortodoxă din Corna, de la 1710, biserica greco-catolică din Corna, de pe la 1846 și restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumită în toți Apusenii, cu Mihăilă Gritta, care a trăit între 1762-1837 și care a găsit în galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a făcut șapte biserici și șapte școli confesionale în Munții Apuseni. Cine mai face așa ceva azi? Noi cică vom scoate 300 tone de aur, cu prețul căruia vom rade de pe fața pămîntului două localități cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu șapte biserici vechi, cu galerii romane unice în Europa, care pot fi vizitate în frac și cu pantofi cu lac, atît de bine-s amenajate și păstrate.

sursa: http://www.kmkz.ro

10 comentarii:

  1. rusine nemernicilo de la conducerea statului ca ne vand tara.offf tepes doamne.................

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine detine aceste documente si aceste date despre ce exista la RM ar trebui sa le faca publice ca toata tara sa afle ce se pune la cale.Ajutati acesti oameni care detin aceste informatii sa fie auziti si ascultati, nu este de ajuns sa sepromoveze pe retelele de socializare caci multa lume nu folosesc sau nu au timp de asta.Noi cei multi va putem sprijini in actiunile pe care le intreprindeti dar sunt multi care nu cunosc sau nu inteleg cea ce se intimpla sau ce efect are acest proiect.Ei stiu ca se vor crea locuri de munca si ca cei de la RM vor fi exproprietariti oferindule case noi si bani dar fara un viitor pentru urmasi.Dumnezeu sa ne ajute!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne Dumnezeule! cit de prosti si de lipsiti de vointa suntem noi romanii o dam intr-una cu scrisul pe net si injuram de rupem dar sa iesim in strada nu ne tine cureaua unde sunt barbatii Romaniei ? sa vina femeile sa lupte ca poate au mai multa vina decit muieraticii dezinteresati si scirbiti de azi !!

    RăspundețiȘtergere
  4. in sfarsit,auzim si opiniile unor specialisti,pe care nu i-a consultat nimeni.cei care au incheiat acest contract ar trebui pedepsiti pentru subminarea intereselor statului si nu cu un an doi de puscarie...in alta ordine de idei,pe mine ma pune pe ganduri-oricat as vrea sa nu cred in teorii ale conspiratiilor-felul in care se leaga lucrurile.daca dusmanii nostri ai neamului romanesc nu au reusit sa ne cucereasca,supuna,sa ne dezmembreze nici inainte nici in timpul si nici dupa revolutia din 89,am fi naivi sa credem ca lupta lor a incetat.nu a incetat,doar s-au schimbat metodele.orbi sa fim cu totii si tot vedem ca din dec 89 mergem consecvent in acceasi directie autodistructiva...nu vreau sa ma intind,judecati si d-voastra

    RăspundețiȘtergere
  5. noi nu ne vindem tara ,parca asa strigam acum 24 de ani , o dam pe gratis sau o dau guvernanti nostri,

    RăspundețiȘtergere
  6. mai bine raman acolo unde le e locul , aceste metale. in pamant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mafia USL ne vand toate bogatiile tari nu le pasa de absolut nimik decat sa isi umfle conturile!! tot noi oamenii de rand suntem de vine prea multe le suportam celor care traiesc pe spatele nostru si maine poaimaine ne vand si pe noi ca sclavi!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bai fratilor cand citesc articolele astea ma incearca un sentiment de neputinta si ma simt vlaguit.Parca ar fi o lupta oarba in care argumentele sunt evidente insa cineva "foarte tare" a hotarat soarta acestui colt de lume.Si nici macar nu ne asculta.Parca am fi in "Temnita rosie" judecat si condamnat intr-o limba pe care nu o cunoastem, fara a intelege de ce si fara a putea sa ne aparam cu sanse egale.Aici este mai grav:calaul e roman si vb limba pe care o intelegem toti.

    RăspundețiȘtergere
  9. FOARTE IMPORTANT DE STIUT!


    “Arhitectul exploatării de la Roșia Montană, Beny Steinmetz, sub anchetă internațională”

    Cititi de urgenta articolul de mai sus din Curentul si transmiteti aceste citeva rinduri mai departe! catre cei care protesteaza impotriva proiectului Rosia Montana…

    Cred ca articolul a fost preluat din: The Guardian si poate fi citit la:
    http://www.theguardian.com/world/2013/apr/16/fbi-arrest-bribery-10bn-mountain

    In esenta este vorba de “omul de afaceri” israelian (Beny Steinmetz), acelasi care este in spatele proiectului de la Rosia Montana, via Gabriel Resources / Gold Corporation. Acesta a cumparat de la guvernul corupt din Guinea (fosta franceza) cu 156 de milioane de dolari (dind spaga unor guvernanti) un mare zacamint de fier de la Simandou Guinea, apoi a revindut jumatate din acelasi zacamint, tot aceluiasi guvern corupt pentru 2,5 miliarde de lire sterline!!! (1 lira sterlina = 1,5 dolari americani); adicatelea de: (2.500.000.000×1,5)/156.000.000 = 24 de ori mai mult, dar! doar pentru jumatate din ceea ce cumparase! (de la “guvernanti”)
    Unii guvernanti mai patrioti din Guinea au facut o plingere la FBI (Federal Bureau of Information) in USA si interpolul a decis sa faca perchezitii inopinate si in acelasi timp in mai multe locatii ale firmei BSG Resources (v. http://www.bsgresources.com/mining-and-metals/gold/ ) – ale evreului nostru de mai sus – insa o parte din acte / documente fusesera deja distruse (…). Domnul Cilins – unul din “arzatorii” de documente – ar putea fi inchis pentru 20 de ani NUMAI pentru distrugere de evidenta! Veti observa ca spagile erau de MILIOANE DE DOLARI!

    Ma intreb si eu si il intreb si pe domnul Tanase (directorul de la RM Gold Corp.):

    1 – Cu cine lucrati domnule director? Peste citiva ani veti spune ca n-ati avut habar de asa ceva! Acum aveti?

    2- Oare de ce-o fi plecat “premierul” nostru la Miami Beach? si apoi, “brusc si deodata”, a impins legea pentru proiectul Rosia Montana in parlament ?; desigur, el nefiind de acord cu legea pe care o elaborase si o impinsese repede de tot…

    3- Oare de ce a vrut PSD-ul sa ajunga la guvernare cit mai repede? I-o fi fost frica ca spaga sa nu fie luata de “baietii destepti” de la PDL?
    …si in fine:
    4- Oare NOI ar trebui sa informam SRI-ul despre “calitatea” firmei BSG Resources, or ar trebui sa cerem mai multe informatii de la FBI si apoi sa informam SRI-ul?


    RăspundețiȘtergere
  10. La prima vedere, cand citesti, te cuprinde o stare de neputinta. Faci o analiza si iti dai seama ca nu exista solutii! COMANDANTUL Basescu spunea el odata ca n povesti : "deasupra unui director de serviciu de interes national trebuie sa fie doar Dumnezeu" . Eu am intrat in biserica condus de bunica mea. Azi intru singur sa aprind o lumanare si nu stiu daca Dumnezeu este crestin sau PDL/PSD/PNL/UDMR. Ce a facut premierul in Florida? A aflat ca poporul "frate" are nevoie de ajutor! 200 de cutremure in 2 saptamani? CONVINGATOR?

    RăspundețiȘtergere