duminică, 20 octombrie 2013

MESAJ CĂTRE ROMÂNII CE AU PARTICIPAT LA MARŞUL PENTRU BASARABIA



                                                             Fraţi români,


Azi nu suntem nici moldoveni, nici ardeleni şi nici munteni, azi suntem cu toţii români,  fii ai aceluiaşi pământ şi ai aceleaşi Ţări Mumă, plămădiţi în 9.000 de ani de istorie cunoscută şi cine ştie câte alte milenii înainte de ea.

Noi nu suntem datori nimănui cu explicaţii privind acţiunile noastre pe pământul nostru. Ne uneşte acelaşi cuget în simţire şi asta înseamnă totul. Pe tine te cheamă Maria, pe tine Radu poate, pe tine Ion şi pe tine Ana, oameni care, luaţi individual, vă trăiţi viata cu greutăţile specifice fiecărei zile, fără să ştiţi de existenţa celuilalt care azi e în stânga sau în dreapta voastră. Şi totuşi, acum, azi, sunteţi aici şi-l priviţi pe cel de lângă voi drept frate, iar pe cea de lângă voi drept soră.

De ce oare? Pentru că ceva în voi strigă, pentru că ceva în voi vă dă nelinişte. Vă spun eu ce este: este glasul sângelui şi este moştenirea ce-o purtaţi în voi de milenii şi veacuri, anume că fraţii trebuie să stea laolaltă, în aceeaţi ţară.

Strigă în voi Burebista, Decebal, Mircea, Ştefan şi Vlad, strigă în voi ostaşii ce ne-au murit în Războiul de Idependenţă, în primul şi al doilea razboi mondial. Strigă în voi Cucuteniul, Sarmizegetusa, Războieni, Podul Înalt, Călugăreni şi Posada, se revoltă sute de generaţii de înaintaşi al căror sange au hrănit pământul ce ne stă sub picioare şi al căror spirit este acum printre noi.

Noi nu am venit de undeva aici, noi de-aici suntem, nu suntem nici neam pribeag şi nici neam ajuns aici prin bejenie, suntem de-o vârstă cu timpul însuşi pe meleagurile astea şi îndreptăţiţi să ne fim proprii stăpâni. Basarabia e România aşa cum România e Basarabia.

Trecut-am prin furtuni, prin războaie, prin încercari de a ni se creea istorii paralele, limbi paralele. Poate că uneori ne-au înfrânt trupul, dar niciodata nu ne-au înfrânt spiritul. Şi asta pentru că el, acest spirit, este călit în sute de generaţii trecute ce au vieţuit pe acest pământ. Şi încearcă şi acum să ne ia tot ce avem:  resurse, pământ şi viitor.

Şi totusi suntem aici, astăzi, cu toţii, fraţi şi surori, urmaşi de daci mândri, stând drepţi, nu cu capul plecat, strigând că pământul nostru nu-i întreg şi că plăieşii lui Ştefan trebuie să stea împreună cu moşnenii lui Mircea. Uniţi în cuget şi simţiri le-om răzbi pe toate, fraţilor!


VALENTIN ROMAN, preşedinte ASOCIAŢIA VATRA DACIEI
20 octombrie 2013, Bucureşti

3 comentarii:

  1. Bravo!!!!
    mai trebuie schimbata denumirea tarii din Romania in Dacia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze, dar ca sa schimbi "Romania" in "Dacia" pe cateva zeci de milioane de buletine de identitate si certificate de nastere, pe alte zeci de milioane de antete oficiale (trecute prin diverse institutii cu taxele aferente), cateva mii de milioane de acte oficiale din arhive si din afara arhivelor, etc, etc, inseamna ca esti pregatit cu bani - probabil cateva zeci de miliarde de euro DOAR pentru operatiunea asta - de vreme ce propui asa ceva. Cu mult mai destepti au fost parlamentarii romani in primavara asta cand au votat egalitatea de sens intre romani, vlahi, daci, megleno..., vlaho..., basarabeni, moldoveni, munteni, ardeleni, etc, etc, vezi modificarea articolului din legea minoritatilor. Hai sa fim seriosi, nu asta e cea mai mare problema a Romaniei, oricat de tentant ar suna pentru niste urechi ultra-daciste. Caci sa nu uitam denumirea medievala a Tarii Romanesti, si pe asta vrei s-o anihilezi dimpreuna cu toata istoria glorioasa pe care o cuprinde? Exagerari, draga Iulian Ene, exagerari!

      Ștergere
  2. Nu se exagereaza deloc .Asa ar iesi la iveala adevarata noastra identitate si va fi un ATU pt Unirea Cu Basarabia si cu celelalte teritorii luate de vecinii nostri.Plus ca nu vom mai fi confundati cu romii care ne fac de ras peste tot in lume.

    RăspundețiȘtergere