marți, 1 octombrie 2013

O bancă de date arheologice va fi înfiinţată în Uniunea Europeană

Cele mai importante institute arheologice din Europa s-au asociat pentru a înfiinţa, sub egida şi cu finanţarea Uniunii Europene (UE), o bancă de date arheologice în Europa, a anunţat vineri, la Viena, una dintre coordonatoarele acestui proiect, cercetătoarea austriacă Edeltraud Aspöck.

Proiectul "Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe" (ARIADNE) se înscrie, până în 2017, în cadrul celui de-al şaptelea program de cercetare al UE.
Pe lângă centralizarea tuturor datelor, în prezent răspândite pe mai multe site-uri sau în bănci de date ale institutelor arheologice din Europa, proiectul ARIADNE vrea să înfiinţeze totodată parteneriate cu băncile de date arheologice din Statele Unite, Canada şi Australia.

Astfel, potrivit declaraţiilor făcute de Edeltraud Aspöck, din arhiva Institutului de arheologie orientală şi europeană din Viena vor fi disponibile pentru cercetători, printr-un simplu clic, date referitoare la săpături arheologice, documentări în 3D şi date prospective de cercetări arheologice, oferind astfel arheologilor "un veritabil serviciu de cercetări digitale, standardizate şi omogenizate".

În viitor, cu un singur clic, orice arheolog va putea astfel să găsească, de exemplu, toate datele despre săpăturile efectuate în situri datând din epoca romană în sudul Italiei. ARIADNE ţine cont, de altfel, de diferenţele în privinţa criteriilor ştiinţifice - perioada epocii bronzului fiind, de exemplu, definită într-o manieră diferită în Austria faţă de definiţia din Spania.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu