marți, 8 octombrie 2013

Pandantiv vechi de 20.000 de ani descoperit la Piatra Neamţ (video)

O echipă de cercetători a găsit la Piatra Neamţ un pandantiv de piatră, gravat cu motive geometrice, care are peste 20.000 de ani.

Artefactul de la Poiana Cireşului este al treilea obiect de acest gen descoperit în România. În aceeaşi zonă au fost identificate mai multe oase de ren şi bizon, aşezarea respectivă fiind folosită ca tabără de vânătoare.
Săpăturile arheologice din situl Poiana Cireşului, situat în zona Batca Doamnei din Piatra Neamţ au început în urmă cu douăzeci de ani, însă abia anul acesta s-au făcut cele mai importante descoperiri. Cu ajutorul obiectelor găsite pe şantierul arheologic, cercetătorii au reuşit să completeze informaţiile cu privire la cultura gravetiana de pe teritoriul României.

Arheologii au scos la lumină şi mai multe unelte de silex, cea mai importantă fiind o lamă de aproape 11 centimetri, impresionantă prin dimensiune şi caracteristici.

Printre decoperirile făcute în acelaşi şantier în anii trecuţi se numără şi un obiect extrem de rar: un colier de melci foarte bine conservat.

4 comentarii:

  1. asta confirma inca o data originea noastra :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place cum domnu' profesor dateaza din vedere.
    20 000 de ani!?! Ha...Nici nu erau oameni pe Pamant (nici nu era UN Pamant) pe-atunci.
    Inca o dovada tulburatoare ca dacii aveau nave spatiale si colonii pe Pluto si ca faceau arta inainte de existenta materiei.
    Somn usor,domnu' Roman!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule, cu parere de rau te informez ca esti idiot din moment ce consideri ca in urma cu 20.000 de ani nu existau oameni pe Pamant sau ca nu exista un Pamant. De Schela Cladovei-Lepenski Vir ai auzit? Acolo s-au gasit artefacte vechi de aproximativ 380.000 de ani.Iar datarea unui obiect nu se face "din ochi", ci in baza contextului arhologic in care a avut loc descoperirea.Dar, deh, "e" grele, neica :))

      Ștergere