luni, 4 noiembrie 2013

DEZVĂLUIRI. Vulturul valah şi bourul moldovenesc, sculptaţi în mormântul lui Dromihete (FOTO)

Mormântul lui Dromihete (foto Valentin Roman)
un articol de Valentin Roman

În luna iunie a acestui an am vizitat pentru prima oară mormântul regelui get Dromihete, localizat în Bulgaria, la Sveshtari, cu ocazia filmărilor la documentarul "Tracii, istorie ascunsă", alături de colegii mei de la acea vreme din Asociaţia Geto-Dacii.

Dincolo de emoţia momentului în care am păşit în mormântul celui care a scris o pagină însemnată a istoriei noastre, prin acţiunile sale de apărare a pământului său în faţa agresiunii macedonenilor lui Lisimah, două elemente arhitectonice mi-au atras atenţia, elemente care atestă încă o dată, continuitatea noastră aproape nealterată etnic în acest spaţiu, dar şi moştenirea uriaşă în planul simbolurilor, lasată nouă de strămoşi. Informându-i pe colegii mei de la acea vreme despre identificarea acestor elemente, ce vor fi prezentate mai jos, mirarea, dar şi încântarea tuturor, au fost de proporţii.

Vulturul din mormântul lui Dromihete (foto Valentin Roman)
În interiorul camerei mortuare din complexul funerar ce aparţine regelui get, arhitectura este cea care suprinde din prima secundă.

Prezenţa unor sculpturi de tip cariatide, reprezentând personaje de sex feminin ce susţin cu braţele structura superioară a încăperii, denotă în mod evident măiestria meşterilor pietrari, dar şi cultura existentă la curtea regală a monarhului.

Ceea ce reprezintă, însă, ceva cu adevărat interesant, dincolo de frumuseţea statuilor, este prezenţa, în colţul din dreapta sus al camerei, unui vultur a cărui poziţie seamnănă izbitor de bine cu reprezentarea de pe actuala stemă a României.

Stema României
Vultur apare pe stema Ţarii Româneşti, pentru prima oară, reprodusă pe un document datat 20 ianuarie 1368, emis de cancelaria domnitorului Vladislav I şi, aşa cum mulţi romanişti susţin, el ar avea la bază, ca simbol, acvila romană.

Totuşi, acvila romană, în cele mai multe dintre reprezentările sale ce ne sunt astăzi la dispoziţie, însemnând monumente antice, apare într-o poziţie destul de diferită, anume cu aripile deschise.

Luând în considerare acest aspect şi având în vedere şi faptul că regele get Dromihete a domnit între aprox. 300 şi 280 î.e.n., aşadar cu aproximativ 400 de ani înainte de apariţia romanilor în nodrul Dunării, se poate teoretiza ideea că vulturul, ca simbol heraldic, este moştenit de noi pe linie directă de la geto-daci, nu de la romani.

Dar suprizele pe care ni le rezervă mormântul regelui get nu se opresc aici.

Capete de bour însoţite de Floarea Vieţii (foto Valentin Roman)
Un alt element care mi-a atras atenţia, studiind mai bine partea superioară a structurii arhitectonice, element ce completează ideea că heraldica medievală a principatelor române şi, în zilele noastre, a României, are rădăcini directe în simbolistica regală geto-dacă, îl reprezintă imaginea capului de bour, sculptată pe frontispiciul intrării în camera mortuară a regelui Dromihete. Exista 4 astfel de sculpturi aici, în spaţiile dintre ele fiind prezentă Floarea Vieţii.

Demn de remarcat că această dispunere este aceeaşi precum cea întâlnită pe stema Moldovei, cu adăugirea că, pe stema principatului medieval, mai apar si Steaua, prezentă între coarnele bourului, precum şi Semiluna, la dreapta acestuia, din poziţia privitorului.

Floarea Vieţii, simbol ancestral al spaţiului carpato-danubiano-pontic, este prezentă şi astăzi pe multe dintre sculpturile în lemn din Maramureş sau pe aproape toate "crucile de hotar", ce delimitau teritoriile obştilor săteşti până în secolul XIX şi chiar începutul de secol XX, din Muntenia şi Moldova.

Stema Principatului Moldovei
Ca atare, putem din nou afirma, fără nicio exagerare, că simbolul reprezentat de capul de bour însoţit de Floarea Vieţii este cu mult mai vechi în spaţiul nord-dunărean decât o spune sau o ştie heraldica oficială, potrivit căreia cea mai veche atestare a acestuia este pe o pecete domnească a unui document semnat de voidevodul Petru Muşat în 1377.

Perpetuareea elementelor din simbolictica geto-dacă prin secole întregi care au urmat apriţiei romanilor la nodrul Dunării mai este evidenţiată şi de un alt element.

Aflat în Muzeul de Istorie din Sofia, cu ocazia filmărilor la documentarul amintit mai sus, vizitând secţia rezervată artefactelor aparţinînd Evului Mediu, am fost plăcut sprins să descopăr, pe un capiteliu de coloană ce provenea de la curtea regală de la Veliko Târnovo o reprezentare a draco-ului geto-dacic.

Draco-ul dacic de la Veliko Târnovo (foto Valentin Roman)
Oraşul a fost capitală a Ţaratului Vlaho-Bulgar, condus de dinastia valahă a Asăneştilor în perioada 1187-1280, oraş considerat, la nivelul secolului XIV drept "A Treia Romă", ca urmare a influenţei sale culturale în estul Europei şi în contextul decăderii Bizanţului.

De precizat că piesa arheologică despre care vorbim era datată din secolul XIV.

Iată cum, la peste 1.200 de ani după desfiinţara ultimei structuri politico-administrative a geto-dacilor, respectiv Regatul lui Decebal, de către romani, şi acest simbol important supravieţuieşte şi apare la curtea regală a unor monarhi...valahi.

21 de comentarii:

  1. Buna ziua Domnule Roman, am citit cu interes si placere articoulul dvs si va multumesc pentru informatiile si punctele de vedere pe care le exprimati.
    Fraza dvs "alături de colegii mei de la acea vreme din Asociaţia Geto-Dacii" m-a intristat insa, desi observasem ca nu apareti pe genericul filmului "Tracii, istorie ascunsa", cu toate ca ati participat la realizarea lui.
    Este trist ca astfel de situatii apar si intre cei (putini) care sunt preocupati si lupta pentru trecutul, prezentul si viitorul acestui neam. Mai ales ca nimeni nu poate face nimic de unul singur si este nevoie de unitate pentru a razbi si a obtine rezultate valoroase.
    Banuiesc ca nu veti participa la festivalul dacic si regret acest lucru, pentru ca vroiam sa dau mana cu dvs. Va multumesc pentru munca pe care o faceti in folosul acestui popor! Cu respect, Anca A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Intr-adevar, nu mai fac parte din Asociatia Geto-Dacii, insa voi continua proiectele pe care le-am inceput, mai ales pe zona de cercetare arheologica, alaturi de echipa noului ONG pe care l-am infiintat, Asociatia Vatra Daciei, al carei site si ale carei proiecte vor fi disponibile foarte curand. Imi puteti scrie pe adresa de e-mail theone_vm@yahoo.com si tinem legatura.

      O zi excelenta,
      Valentin Roman

      Ștergere
  2. Impresionant acest mormant!
    Este evident ca arhitectura, sculptura lor nu era deloc de neglijat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre heraldica getica.
    1) Acvila din mormatul getic din Sveshtari.
    In primul rand nu este un vultur ci o acvila. In heraldica vulturii is reprezentati altfel, a se vedea la egipteni Mut sau la zoroastrieni Faravahar.
    Aparitia ei la acel mormant nu inseamna EXCLUSIV ca valahii au mostenit-o direct de la geti sau geto-daci ci poate ca sa fie mostenita indirect din alte zone.
    Este mai plauzibil sa fie imprumutata de la persani, deoarece era blazonul de batalie a lui Cyrus cel Mare, prin 540BC, cu 240 ani inaintea lui Dromichaetes. Daca tracii au imprumutat motivul Caryatid de la greci, e posibil sa fi luat si acvila, pana la urma Dromichaetes a avut contact militar cu macedonenii (Razboi cu Filip al 2-lea) ce aduceau cu ei simbolistica elena. De asemenea motive si stil pur grecesti sunt intalnite si in alte tuluri tracice precum Kazanlak sau Aleksandrovo, din aceiasi perioada.
    Sunt de acord ca NU este mostenita de la romani, deoarece a devenit simbol heraldic al imperiului roman in 102BC, adusa de Gaius Marius.
    Acvila ca simbol heraldic este intalnita in antichitate la egiptenii antici (ca simbol a lui Horus) si mai tarziu la romani ca simbol al lui Jupiter. Cu timpul a ajuns sa fie la arabi simbol, insa aparitia ca simbol a unui animal, pradator iute intalnit mai in toate arealele geografice, nu inseamna ca a fost mostenit de la un popor la altul, ci doar ca a fost luat exemplu din natura. Mostenire este de exemplu heraldica leului, animal neintalnit in Europa, insa este un simbol royal al puterii.

    2) Simbolul bourului si florii din Sveshtari.
    Ca orice cultura chtonica, in care principala activitate si sursa de hrana este agricultura si vanatul, simbolurile sunt imprumutate din natura si gospodarie. Asadar avem simbolul bourului (diferit de cel al vacii) foarte intalnit in egiptul clasic (unde era zeu Apis (si altii mai minori:Mnewer, Buchis) si motiv de calcul a timpului, odata la 30 de ani fiind sacrificat cel mai potent bour, coada acestuia trebuind a fi purtata de faraon, astfel aratandu-si longevitatea), Sumer (Gugalana), Creta (minotaurul), Hindusi (Nandi), Levant (Moloch), Greci (destule intruchipari, cea mai importanta fiind Zeus ce s-a transformat in taur pentru a o rapi pe Europa), imperiul roman (Mithras), celti (Tarvos trigaranus) si iberici (neto).

    Insa cel mai vechi simbol al taurului din zona balcanica, este intalnit la situl arheologic Çatalhöyük, Anatolia (7500BC), ca niste capete de taur fosil atarnate de intrarea la casa.
    Acest motiv a fost imprumutat de greci si expus in forma de Bucranium, foarte des intalnita in arhitectura templelor Doriene (750-480BC).
    Las la sfarsit o poza de la "templul tuturor zeilor" din insula greceasca Samothracia, templu ce si-a impartit istoria si cu mai sus amintitul Filip al 2-lea (un adversar al lui Dromicheaetes), de unde au imprumutat tracii simbolurile Caryatide.
    http://media-3.web.britannica.com/eb-media/68/132368-004-553B478B.jpg (de pe http://www.britannica.com/EBchecked/topic/83058/bucranium).
    Samothracia apartine de regiunea istorica Tracia Greceasca (sau Tracia de Vest). De asemenea este Tracia Estica (in Turcia de astazi) si Tracia Nordica, acei traci ce ii gasim in Bulgaria.
    Impreuna, aceste 3 Tracii au format regatul Odrysian bazat pe alianta militara intre secolele 5 si 3 BC. Sfarsitul acestei aliante a fost adus de sus-amintitul macedonian Filip al 2-lea(340BC). Profitand de aceasta spargere, getii condusi de Dromichaetes au luat teritoriile tracilor nordici de pe malurile Dunarii.
    Asadar simbolul acvilei si taurului is pur grecesti (folosite in secolul 5-4), aduse la geti de catre macedonieni in secolele 4-3.

    Heraldica bourului in blazonul Moldovei este insa mult mai noua, si precum afirma istoria ar fi initiata de Petru Musat in 1377. Simboluri ale borului avem si la vecinii din aceiasi perioada poloneji, folosite fix in aceiasi perioada. A se vedea Turek (1341) si Bielsk Podlaski, unde simbolul taurului are comun cu cel al Moldovei si culoarea rosie (chestie foarte importanta in heraldica).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul vine de la altii sau de la greci; bine ca nu-s de la americani ... ia mai lasa-ne cu atata gargara, du-te si canta la alta masa. Valentin are dreptate.

      Ștergere
    2. Thor Hayerdahl, a facut cunoscut un fapt destul de binecunoscut ca din nordul Marii Negre, provine zeul suprem nordic Odin. In drumul lui spre nord, el a ramas un timp in Germania. Tot cultul lui de fapt provine din geto dac trac. Sau mai vechi. De aici si asemanarile dintre simbolurile de la Tartaria si runele norvegiene, ce sunt considerate fiind ale lui Odin. Dar Odin il are ca zeul suprem pe Zamolxes. Un alt companion al lui Odin era lup, asemanator celui dac.

      Ștergere
    3. De ce să nu fie autohtone aceste simboluri? Numai pentru că au fost întîlnite și la alte neamuri? Există o teorie susținută de arheologi americani (Maria Gimbutas) conform căreia de aici din zona carpato-danubiană au emigrat primele populații spre Orientul apropiat și Europa, ducînd cu ele atributele civilizației, în mod sigur și simbolurile. Și apoi, traco-daco-geții nu sînt același popor?

      Ștergere
  4. Chiar ma preocupase si pe mine tema aceasta cu simbolistica de pe stemele noastre....

    Practic cea mai mare parte a stemelor statelor contemporane contin in sine unul sau doua, mai rar mai multe din cele patru "animale sacre": bourul, vulturul, leul si porumbelul... pe toate patru impreuna le gasim pe boltele cupolelor din bisericile noastre ortodoxe...

    RăspundețiȘtergere
  5. Un semn ...incep sa apara de pretutindeni informatii,date despre trecutul nostru,ceea ce denota ca nu va mai fi prea mult pana cand ni se va recunoaste faptul ca existam cu mult timp inaintea celor care azi ne sfideaza si ne umilesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la ce ne foloseste ca existam cu mult inaintea lor? Pentru ca ei oricum ne-au depasit. Deci un minus pentru noi.

      Ștergere
    2. La ce ne-au depasit? La chipsuri si omg-uri?

      Ștergere
  6. Valentin, de ce tu ai mentionat "Draco-ul". Asa se numeste in realitate sau acest cuvint l-ai inventat tu-insusi. De ce pun aceasta intrebare, care ar parea bizara la o vedere, p-u ca eu de multa vreme imi pun una si aceiasi intrebare: De ce a disparut din memoria noastra colectiva cuvintele Dac, Dacia, dacii, Lupul -dragon etc??? Cind am vazut acest cuvint "Draco", momentan mi s-a trezit in minte o ipoteza pe care am expus-o deja, cum ca DEVINA IN DISPARITIA LUMII DACICE ESTE RELIGIA CRESTINA. Da- da !!! Ar suna bizar p-u unii , dar eu cred ca anume aceasta si este realitatea. Crestiinismul cind a venit pe aceste meleaguri NU SUPORTA CONCURENTA !!! Iar Religia VECHE A DACILOR ERA FOARTE PUTERNICA. Asa ca cei de la Crestini au inventat un cuvint care sa impuna oamenii locali CU TIMPUL sa respinga si sa uite tot ceea ce este Dac... Cuvintul inventat era DRAC - CEEA CE SIMBOLIZEAZA DIAVOLUL, RAUL, MOARTEA , Sau poate EI nu l-au inventat, poate el deja exista, pur si simplu REPETINDUL LA FIECARE PREDICI L-AU EGALAT cu diavolul - CA REZULTAT : Cind cineva spunea DAC - in memorie iesea DRAC: DAC- DRAC, DAC - DRAC --- Rezultatul deja il cunoasteti - IPOTEZA MEA . Cine stie poate am dreptate, mai ales ca in timpurile noastre A APARUT CEVA ASEMANATOR, MENIT LA FEL CA SA DISTRUGA: *********************** ROMAN - RROM, ROMAN -RROM, ROMAN -RROM asa-i ca seamana cu DAC-DRAC - 2 CUVINTE SIMPLE DAR CARE DUC MESAGE PUTERNICE DE DISTRUGERE.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E frumos sa iei ideile altora si sa spui ca spui ca ti s-au trezit in minte...

      Ștergere
  7. Si inca ceva, Triburile Tiganesti au fost aduse pe meleagurile Daciei cu intentia de a spala natiunea bastinasa. Ceea ce si s-a intimplat. Toata lumea stie despre un trib tiganesc care locuieste actualmente samovolnic pe o fortareata Geto-Dacica, loc arheologic, unde un preot de ani de zile se staruie sa aduca la cunostinta autoritatilor - fara rezulat. VOI ATI ANUNTAT LUMEA D-E CEEA CE SE INTIMPLA ACOLO !!! Noi stim deja ca Tiganii au plecat de prin secolele 9-10 din India, faceti o analiza - CIND AU APARUT TIGANII IN Dacia - si veti observa o politica bine pusa la punct - DE A DESTRUGE NEAMUL DACIC SI TOT CE ESTE LEGAT DE DACI. Ipoteza noastra ca acest proces a inceput aproape O MIE DE ANI IN URMA. De ce noi consideram astfel - P-U CA ACELASI LUCRU SE INTIMPLA CU TOATE TARILE LUMII UNDE BASTINASII SUNT "ALBI": In Russia - migrartie din Tadjikistan, Kazahstam, Uzbechistan, China, etc(Azia). In Europa - migratie a lumii arabe si africane. SUA - migratia latinosilor - Mexic, etc... DACA O MIE DE ANI IN URMA ERA O POLITICA LOCALA DE LICHIDARE A UNEI NATIUNI - DACII - Fiti deacord cu mine ca lor li s-a primit foarte bine. PAI ACUM LICHIDAREA A RASEI ALBE DE PE FATA PAMINTULUI - credeti ca nu li se va primi! Gresiti Amarnic ! Au facut-o la nivel local - de ce sa nu sa se primeasca la nivel global. Credeti ca eu sunt RASIST ??? Va gresiti !!! Ascultati-l pe DAVID DUKE - el va va spune cine pe acest pamint E CEL MAI MARE RASIST SI SUPERNATZIST !!!! PS: nu ma deranjeaza ca nu postati mesajele mele, nu sunt la tema - PROBABIL@! dar cel putin inca un om DESTEPT se va gindi. David ne-a rugat sa raspindim adevarul - noi asa si facem !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Valentin, de unde se stie ca mormantul respectiv ar fi al lui Dromichetes? Pe unde am mai citit despre descoperire nu se spunea nimic despre asta. S-a descoperit vreo inscriptie, ceva? Si daca da, in ce limba era scrisa? Ma intereseaza cum s-a stabilit apartenenta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Istoria nefiind o materie fixa poate fi rescrisa ori de cate ori apare ceva nou asa ca, domnilor specialisti... spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  10. Repet si eu întrebarea dlui SILVIU MACRINEANU, este cu totul justificată. Dacă ar fi așa, locul cu pricina ar trebui să devină loc de pelerinaj al românilor de pretutindeni. Amintirea lui Dromichete a fost mult mai fertilă la români, a generat opere literare, comentarii generoase.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este un documentar pe youtube - Tracii - s-ar putea sa gasiti mai multe explicatii acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am avut ideea realizarii acelui documentar :) , asadar eu unul cunosc detaliile

      Ștergere
  12. Pomul vieţii scluptat în piatră şi descoperit într-unul dintre mormintele getice de la Sveshtari este identic cu cel incizat în bronz pe inelul descoperit în necropola getică de la Seimeni.
    În interiorul V-ului se află poziţionat discul solar, mod de reprezentare care s-a perpetuat până în zilele noastre la coloanele suplicatorii olteneşti, aşa cum prezintă Romulus Vulcănescu în lucrarea Coloana Cerului.
    Figurarea pieptenului-periei din alcătuirea pomului vieţii, într-un mod cât mai apropiat reprezentării unor rădăcini (încă din neolitic pieptenele era asociat cu apele curgătoare), se pare că era un arhetip specific civilizaţiei getice dunărene (localitatea Sveshtari în care s-a descoperit mormântul getic se află amplasată la mai puţin de 35 km sud de Dunăre iar necropola de la Seimeni se află poziţionată chiar pe malul Dunării).
    https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

    RăspundețiȘtergere