Peste 400 de locuinţe vechi de 6-7 mii de ani, unele chiar cu etaj, au fost săpate de arheologi în localitatea timişeană Sânandrei, acolo unde se află una dintre cele mai importante aşezări neolitice din partea de vest a României.
Cercetarea încheiată anul acesta a durat 20 de ani. În locul numit Ocsăplatz s-au mai desoperit fragmente ceramice datate la sfârşitul mileniului VI î.Chr., locuinţe dacice şi un mormânt avar.
După 20 de ani, arheologii au finalizat anul trecut cercetarea aşezării neolitice de la Sânandrei şi şi-au luat rămas bun de la Ocsăplatz, locul în care au muncit în fiecare vară sub coordonarea prof.dr. Florin Draşovean.
Ultima campanie arheologică de aici, desfăşurată la 40 de grade Celsius, s-a concentrat asupra nivelului inferior care aparține sfârșitului neoliticului mijlociu, Culturii Banatului, faza mijlocie, datată, pe baza unor probe radiocarbon, în intervalul 5100-5000 BC. Locuinţele au plan rectangular, unele dintre ele aveau chiar etaj, spaţii cu funcţiuni specializate. asezare-cucuteni
S-au descoperit şi câteva seminţe, care vor fi trimise spre analiză unui laborator din Ungaria. Aşezarea neolitică de la Sânandrei are o suprafaţă totală de peste 2,5 ha.
Cercetările arheologice de la Sânandrei, demarate cu două decenii în urmă, au vizat locuirea neolitică de tip tell situată în punctul Ocsăplatz. În acești 20 de ani au fost săpate peste 400 de locuințe de suprafață, bordeie, gropi și morminte de înhumație fiind, la acest stadiu al cercetărilor, una dintre cele mai importante așezări neolitice din partea de vest a României.
Materialele ceramice descoperite în primele trei niveluri ale locuirilor se încadrează în segmentul temporal cuprins între sfârșitul mileniului al VI și și a doua junătate a mileniului al V-lea.
Au mai fost cercetate locuințe de suprafață ale dacilor (sec. III în. Chr.) și bordeie precum și un mormânt din perioada avară târzie, a explicat, pentru www.tion.ro, profesorul Florin Draşovean.
Reputatul arheolog va publica, o lucrare monografică despre aşezarea neolitică de la Sânandrei. În acest an, la cercetări au participat studenți, masteranzi și doctoranzi ai universităților din Timișoara, Alba Iulia și Târgoviște.
sursa: www.tion.ro
Nu inteleg de ce semintele au fost trimise la un laborator din Ungaria...??? Nu am incredere in unguri! Alt laborator nu mai exista in toata lumea?
RăspundețiȘtergeredar bani pentru ...oriunde in lume ai ??? :)
Ștergere