joi, 3 aprilie 2014

Am încheiat ridicarea topografică la Hândreşti.Începem scanările.Implică-te şi tu!


un articol de Valentin Roman

Prima etapă a proiectului arheologic Hândreşti s-a încheiat. Operaţiunea de ridicare topografică pentru o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, cu rolul de a delimita perimetrul de cercetare în vederea obţinerii tuturor avizelor necesare săpăturii propriu-zise, s-a desfăşurat în intervalul 17-21 martie, iar costurile aferente ei, de 2.000 lei, au fost suportate de Asociaţia Vatra Daciei, în calitate de finanţator al proiectului.


Bugetul total a fost acoperit din fonduri personale ale membrilor Asociaţiei şi, parţial, din donaţiile câtorva persoane, cărora le mulţumim pentru sprijin.


Etapa următoare a proiectului o reprezintă scanarea arealului delimitat, operaţiunea care se va desfăşura în prima parte a lunii aprilie şi care are rolul de a releva anomaliile solului şi de a identifica acele perimetre care ascund, în adâncime, structuri create de mâna omului în diverse perioade istorice (în cazul de faţă avem de-a face fie cu structuri aparţinând culturii Cucuteni, fie cu elemente din epoca geto-dacică). Costurile pe care urmează să îl suportăm pentru această operaţiune se ridică la 6.000 lei.
 
Implică-te alături de noi!

Ceramică de Cucueni spartă de plug, Hândreşti
În acest sens, vă solicităm şi dumneavoastră sprijinul şi vă îndemnăm să vă implicaţi în mod concret în a ajuta la demararea unui proiect al cărui potenţial arheologic, dar şi turistic şi cultural, per ansamblul său, credem noi că este uriaş. Ştim cu toţii bine că instituţiile statului, cele abilitate să acţioneze în vederea cercetării şi protejării patrimoniului istorico-cultural, fie nu au fonduri, fie nu manifestă prea mult interes în legătură cu acesta.

Ca atare, vă lansăm provocarea să vă alăturaţi nouă, în acest prim demers în care noi, oamenii obişnuiţi, contribuim la efortul de a ne cerceta aşa cum se cuvine istoria şi a de o promova eficient, astfel încât ea să-şi ocupe locul cuvenit în cultura europeană şi mondială.

Dacă doriţi să ne sprijiniţi o puteţi face, cel mai eficient, printr-o donaţie pe PayPal (dacă sunteţi utilizatori ai acestui serviciu, accesaţi butonul DONATE, disponibil în dreapta sus pe fiecare pagină a site-ului nostru, www.vatra-daciei.ro) sau printr-o donaţie directă directă către Asociaţia Vatra Daciei, prin virament bancar în contul IBAN RO66RNCB0078138734030001, deschis la BCR, sucursala Ştefan cel Mare, Bucureşti, BENEFICIAR Asociaţia Vatra Daciei.

Lunar, vom face publice rapoartele de cheltuieli cu privire la şantierul de la Hândreşti, astfel încât fiecare donator să cunoască exact în ce mod s-au utilizat fondurile obţinute prin contribuţie publică. Află totul despre proiectul Hândreşti, AICI şi despre structura etapelor sale, AICI.

Vă mulţumim tuturor şi vă ţinem la curent permanent cu desfăşurarea etapelor la Hândreşti!

Asociaţia Vatra Daciei

2 comentarii:

  1. In acest proiect cine este arheologul sef de santier? Caci nu se poate cercetare arheologica fara arheologi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Responsabil stiintific pentru santier este profesorul Vasile Cotiuga, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

      Ștergere