luni, 25 august 2014

Despre omnivori, vegetarieni...si cum toti sunt niste ucigasi (un articol pamflet sau...nu)

un articol de Valentin Roman

A fi vegetarian inseamna a consuma exclusiv plante. Plantele sunt, la fel precum animalele, organisme VII, cu exact acelasi ciclu de viata: se nasc, ajung la maturitate, se reproduc si mor. In tot acest timp ele respira si sunt parte integranta a unui ecosistem functional.

E drept ca o ceapa smulsa din pamant nu va guita precum porcul la taiere, dar in mod cert smulgerea din radacina va insemna durere pentru ea, imperceptibila pentru noi auditiv sau vizual. Asadar, orice interventie in ciclul de viata a unei plante inseamna tot abuz si ucidere din partea noastra, la fel precum atunci cand sacrificam un animal. Ca omul a devenit abuziv si consuma peste nevoi, ca animalele destinate consumului sunt chinuite, maltratate etc, asta ar fi alta discutie. Dar, in esenta, vegetarianul si omnivorul reprezinta acelasi tip de ucigas.

Sa nu omit ceva: cand un animal este sacrificat, curge sange, e rosu, se vede, in functie de marimea animalului, debitul este mai mare sau mai mic. Cand, de pilda, rupi o rosie de pe vrej, nu te uiti atent, dar te asigur eu ca, daca ti-ar pasa si ai fi curios sa observi, ai vedea cum din locul ruperii, al conexiunii dintre rosia respectiva si tulpina, se scurg cateva picaturi. Ii zice seva si ala e sangele plantei. Nu este rosu, intr-adevar, dar tot sange este. Si plantele sangereaza...

Apoi, mi se pare extrem de interesant cum omul, ala vegetarianu', intelege el ca nu e bine sa manance carne, nici pentru sanatatea corporala, nici din punct de vedere moral, pentru ca cel animal devine hrana fiind sacrificat, dar in mod cert nu s-ar da inapoi din a strivi un gandac de bucatarie cu piciorul sau din a ucide cu pliciul o musca asezata pe perete. Pai aia nu e tot crima? Nu reprezinta tot o viata luata dintr-o vointa unilaterala a omului, ca, deh, el e specia superioara? Ce tupeu pe musca aia a se aseze pe peretele omului, nene..."Deci iubesc animalele, fiind vegetarian si asta o arat prin faptul ca nu le mananc, dar omor orice musca sau gandac sau tantar, eventual, daca au tupeul sa-mi invadeze spatiul". Pffff

Apoi, hai sa ne gandim la chestiile vegetariene, ca retete ma refer. Multe dintre ele contin seminte de diverse plante. Pai semintele ce sunt? Germeni ai unei noi generatii ale respectivei plante. Asadar, vegetarianu', cand isi prepara el salata lui cu seminte de nuca, grau sau mai stiu eu ce, nu face nimic altceva decat sa intrerupa, cu de la sine putere, ciclul reproductiv al catorva specii de plante. Asadar: abuz si crima, din nou.

Mai apoi, ce mai face omu'? Pai el intervine, prin modificari genetice asupra plantelor, in insasi echilibrul natural. Ma rog, e vorba despe cresterea productivitatii si alte baliverne, dar asta nu e tot un abuz? Vegetarianul beneficiaza din plin de pe urma sa. La fel precum omnivorul beneficiaza de pe urma metodelor industriale de crestere si sacrificare a animalelor destinate consumului (sunt pe net cateva chestii legate de fermele de unde se apovizioneaza KFC, de pilda).

Din acest mic articol trebuie sa se inteleaga urmatoarele:
- omul ar trebui sa consume exact atat cat ii este necesar, fara excese.
- omul vegetarian ar trebui sa nu mai considere ca, mancand doar plante, protejeaza viata si natura. El mananca tot VIATA, o sacrifica, o foloseste pentru satisfacerea nevoii de hrana.
- omul omnivor ar trebui sa nu se mai gandeasca la varianta de a deveni vegetarian pentru ca tot un criminal ar ramane. E drept, ar duce o viata ceva mai sanatoasa, dar tot ar ucide pentru hrana, ca si plantele sunt VII, repet.
- animalele destinate consumului de carne nu ar trebui crescute si sacrificate dupa metodele industriale.
- pana si un simplu ceai inseamna crima: iei niste frunze, rupte dintr-un trunchi, inca vietuind si le pui la fiert, la o temperatura extrema. Dar, deh, frunza nu stie sa zica "ma doare"...
- nici omnivorul, nici vegetarianul nu au dreptate, dar, daca toti suntem in eroare, ne-ar ramane doar sa gasim alta sursa de hrana, care NU EXISTA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu