joi, 18 iunie 2015

Biserica și Cimitirul Vesel din Săpânța rămân ale ortodocșilor

un articol de Valentin Roman

Atacul asupra românismului, cu precădere asupra simbolurilor sale, devine tot mai agresiv. Din fericire, există și vești bune, iar asta dovedește că acțiunea concretă și implicarea dau rezultate, în ciuda oricărui efort și oricăror piedici. 

După sute de termene în instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, prin decizie definitivă și irevocabilă, pretențiile a 24 de familii greco-catolice din Săpânța care doreau să intre în posesia bisericii din incinta Cimitirului Vesel, precum și a arealului din jurul său.


“Este o mare bucurie că, în data de 10 iunie, la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost ultimul proces în care Biserica Ortodoxă îndreptățită a câștigat. Eram în proces cu greco-catolicii. Am câștigat în Baia Mare, la Cluj, de două ori la Curtea de Apel și acum la București. Este foarte important, deoarece este o comunitate mare de ortodocși. Recensământul din 2011 a evidențiat 24 de greco-catolici și aproape 2.800 de ortodocși”, spune preotul Grigore Lutai, parohul bisericii. 

Din echipa de susținere a cazului Săpânța, care a acționat concret pentru sprijinirea comunității locale,  fac parte Victor Roncea, Cornel Ivanciuc, Marcel Bărbătei, Adrian Grigoriu, avocat Vasilica Corociu, lt. Alexandru Gheorghe, Valentin Leucuță, avocat Sabău Pop, Valentin Roman.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu