marți, 2 februarie 2016

Roșia Montană, declarată sit istoric

Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al Ministerului Culturii, emis în 30 decembrie 2015. Anunțul a fost făcut de ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, într-un răspuns la o scrisoare adresată acestuia de profesorul Ioan Piso. Anunțul a fost publicat pe pagina de Facebook de ministrul Vlad Alexandrescu.
La data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”, a scris ministrul.

De asemenea, situația sitului de la Roșia Montană se află în atenția mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experiența dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluții de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roșia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Acest act normativ  instituie, practic, regimul de protecţie implementat în momentul apariţiei legii 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protecţiei unui sit de importanţă naţională, Roșia Montană.

sursa: http://www.apologeticum.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu