miercuri, 29 iunie 2016

România pierde Transilvania bucată cu bucată. Clujul retrocedat aproape total maghiarilor și evreilor

un articol de Valentin Roman

Transilvania este ruptă, bucată cu bucată, din trupul României și dată unor grupuri de interesele maghiare și evreiești. Astfel, deși Ardealul a fost adus la Țara Mamă prin jertfa de sânge a ostașilor români ce au luptat în cele două războaie mondiale, dar și prin despăgubirile uriașe plătite de Statul Român grofilor maghiari și urmașilor acestora, acțiunile politicienilor trădători fac ca, în prezent, această zonă a țării să se piardă câte puțin în fiecare zi.

Cluj Napoca, oraș simbol al Transilvaniei, este un exemplu elocvent în ceea ce privește modul în care se acționează. Sub conducerea lui Emil Boc, primăria orașului a retrocedat bisericilor maghiare, bisericii catolice și comunității evreiești zeci de imobile valoroase (instituții, școli, muzee, licee, clinici medicale, institute de cercetare, cămine de bătrâni, biblioteci, grădinițe etc.). Lor li se adaugă zeci de terenuri intravilane.

Deja centrul orașului aparține comunității maghiare și evreiești, cele mai multe imobile fiind solicitate de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia care deja a avut câștig de cauză pentru o parte însemnată dintre cereri.

Realitatea a confirmat deja că o parte dintre instituțiile retrocedate și intrate sub oblăduirea grupurilor maghiare și evreiești au fost transformate în instituții de învățământ în limba maghiară.

O țintă urmărită asiduu de maghiari este Universitatea Babeș-Bolyai, fiind deja depuse cereri de retrocedare pentru sediile acesteia din străzile Universităţii nr.7-9, Kogălniceanu nr.1 şi 2, dar şi sediul Facultăţii de Litere a acestei universităţi din strada Horea nr.31.  În același timp, Arhiepiscopia Romano-catolică a depus cereri de revendicare a sediilor unor licee cu renume în Cluj-Napoca, unde studiază atât elevi maghiari, cât şi români şi germani , fiind vorba despre instituţii multiculturale. Astfel, sunt cerute liceele de muzică, S. Toduţă,  de  coregrafie, liceul romano-catolic, un teren aparţinând  liceului Anghel Saligny şi Şcoala ajutătoare nr.1. Până acum, a fost retrodecedată în natură Şcoala ajutătoare nr.1. Totodată, sunt revendicate biblioteca Octavian  Goga, şcoala “Bob”, Clinica de neurologie şi psihiatrie din str. Pasteur nr.3-7, Căminul de bătrâni din bdul 21 decembrie nr 136-138, Hotelul Melody din str Piaţa unirii nr.29.

Ținte au devenit și unele terenuri intravilane extrem de valoroase, unele fiind în prezent amdinistrate de Camera Agricolă. De asemenea, biserica catolică maghiară solicită retrocedarea a numeroase terenuri intravilane, administrate de Camera Agricolă, cu valoare financiară foarte mare. Grădinițele nu au fost nici ele uitate, fiind revendicate cele cu nr.42, nr.21, nr.43, nr. 46 „Bambi” și nr. 57. În cazul unora dintre ele, destinația clădirilor a fost shcimbată, iar copiii mutați în alte locații.

La fel se întâmplă în cazul liceelor. În acest sens, se poate da exemplul liceului Șincai, care avea predare în limbile română și maghiară. După retrocedare, a fost transformat într-un liceu reformat cu predare exclusivă în limba maghiară. Acestuia i se adaugă liceele Emil Racoviţă, inclusiv terenul aferent, liceul forestier şi liceul Apaczai, toate administrate acum de Eparhia Reformată.

Federația Comunităților Evreiești din România, care acționează la Cluj prin intermediul Fundației Caritatea, cerut primăriei orașului Şcoala de Muzică şi a primit-o, a solicitat o grădiniţă din str. Horea nr. 21 şi a primit-o și a mai făcut cereri de retrocedare pentru sediul unei clinici medicale din strada Iaşilor nr. 16, dar şi a unor imobile din străzile Someşului nr.30, Braşov, nr 32, str. Constanţa nr.12, Traian Vuia, nr 6-8-10, Oţetului nr.3, Andrei Şaguna nr. 28-30.


Cazurile de la Cluj se adaugă altor zeci de exemple cu precădere din mediul rural, acolo unde justiția, în baza unor documente false și în mod abuziv, a retrocedat sate întregi o parțial către urmași de grofi maghiari, fictivi sau reali ori către bisericile maghiare (Nadăș, Valea Mare, Nucșoara etc.), prin aceste acțiuni anulându-se, practic, reforma agrară a regelui Ferdinand. 

Puțini cunosc faptul că, după intrarea Transilvaniei în compnența României, Statul Român a plătit sume uriașe grofilor maghiari drept despagubire pentru pământul împărțit țăranilor, lucru care face ca, în prezent, orice retrocedare să însemne, de fapt, că plătim din nou ceva ce am mai plătit o dată și cu sânge și cu bani.

8 comentarii:

  1. daca si "prima doamna " a tarii s-a folosit de falsuri, conform hotararilor judecatoresti, pentru a-si insusi bunuri/cladiri ce nu-i apartin.....

    RăspundețiȘtergere
  2. aham, retrocedat - adica dat inapoi celor de la care statul roman a furat aceste terenuri...nu vad problema...tu stii unde vezi problema? problema pt tine e ca, inainte de regimul comunist ungurii, evreii si sasi au fost aici majoritari, si nu opincarii lu' avram iancu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si daca ne intoarcem pe vremea dacilor si romanilor iar trebuie sa retrocedam clujun inapoi romanilor ... si pana la urma de ce sa mai ne tot intoarcem inapoi in istorie si sa retrocedam de fiecare data ...

      Ștergere
    2. Dar inainte de asta ..?..ba attila, ati fost majoritari prin forta si cu ajutor austriac ma, aici e pamant romanesc. Am mai ajuns noi cu armata la buda pesta, sper sa nu fie cazul, dar daca vom ajunge iar, sa s-apuce ungurimea sa-nvete romaneste!

      Ștergere
  3. cum era si firesc sa se intample, si asta nu acum ci de 10-15 ani se putea rezolva mizeria asta.
    Dar deh, retrocedarile care s-au facut stim noi cum s-au facut ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La puscarie sau sa primeasca ce merita tradatorii!

      Ștergere
  4. Nu se poate asa ceva!
    Suntem romani!
    Sper sa se dea o lege si sa se faca dreptate.
    In Cluj se intampla acelasi lucru ca in Timisoara!


    RăspundețiȘtergere