marți, 12 martie 2013

10 martie 2013 la Targu Mures sau cum te simti strain in tara ta

un articol de Valentin Roman


La ultimul recensamant efectuat in Romania, doar cateva sute de persoane s-au declarat a fi etnici secui. In mod paradoxal, aceste cateva sute se transforma in cateva mii atunci cand e vorba de solicitarea autonomiei teritoriale sau, mai exact, de ruperea trupului tarii noastre. De unde apare diferenta si cine sunt cei care participa la mitingurile ce au ca scop autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc ramane un mister.

10 martie 2013.Targu Mures, un oras al ROMANIEI. Am ajuns aici impreuna cu un grup de opt persoane din Bucuresti. Ne-am dorit sa vedem si noi, la fata locului, cum arata un miting al secuilor, ce doresc acestia, ce le vorbesc liderii lor si cum manageriaza autoritatile locale toata povestea. Urmarea a fost reprezentata de cateva ore in care, pentru prima oara in viata mea, am incercat un amalgam de sentimente: furie, neputinta, mirare, revolta, umilinta, deznadejede, dar si...speranta.
In jurul orelor 17:00, aproximativ 3.000 de manifestanti, veniti cu autocare printre care am vazut si cateva cu numere de inmatriculare de Ungaria, s-au concentrat in zona monumentului Martirilor Secui, dintr-un parc al orasului. Aici au vorbit liderii lor, printre care si Laszlo Tokes, care, din cate cunosc eu, este europarlamentar ROMAN. In pofida calitatii sale de reprezentant al Romaniei, acesta a cerut vehement autonomie teritoriala, moment in care si multimea a inceput sa scandeze "autonomia".

Eram printre acestia, in tara mea, pe pamantul meu si asistam neputincios cum o masa de oameni cere ca tara sa-mi fie sfartecata. Laszlo Tokes trebuie sa raspunda penal si trebuie acuzat de TRADARE pentru ca este un oficial al Statului Roman si, prin declaratiile sale, se pozitioneaza fatis impotriva sa.

Din locatia amintita, grupul de manifestanti s-a deplasat catre prefectura judetului Mures. Am mers in zona respectiva si am asistat la defilarea acestora. Stationam pe trotuarul de vis-a-vis, alaturi de un grup de tineri din localitate, singurii romani din zona ce indraznisera sa iasa pe strada purtand fulare tricolore si drapelul.

In timp ce grupul care cerea autonomia se manifesta zgomotos, scandad impotriva ordinii constitutionale, impotriva Romaniei, arborand steagul Ungariei, al asa-zisului Tinut Secuiesc, dar si al garzii maghiare, noi eram cei fotografiati si filmati de jandarmi (unii membri ai grupului nostru fiind chiar legitimati de autoritati), dar si sfatuiti sa parasim zona pentru a "nu ii provoca pe manifestanti". Jandarmii au stat cu fata catre noi, prin urmare, pentru ei, noi reprezentam pericolul, noi, cei 18-20 de romani.

Din grupul manifestantilor ce defila pe partea cealalta a carosabilului, se distingeau cateva persoane imbracate la fel, niste huidume ce defilau prutand steagurile garzii maghiare din Ungaria, o miscare neo-nazista.Un alt grup purta la sold sabii, poate erau de parada, neascutite, dar sabii?! Cine si de ce le-a permis acestora aceesul in oras, la miting, in timp ce unele autoturisme cu alte numere decat cel de Mures, cu pasageri romani, erau oprite la intrarea in oras de filtrele de politie si pasagerii lor controlati?


Drapelul Romaniei a fost huiduit, jandarmii au tacut si au zambit


In momentul in care manifestantii ne-au observat purtand drapelul romanesc, au inceput si mai puternic huiduielile si scandarile cu "autonomia". Am cerut explicatii jandarmilor si i-am intrebat cum de pot asista indiferenti cand drapelul caruia i-au jurat credinta este hulit. Au ridicat din umeri, au tacut si au zambit. Dupa o vreme, ne-au indemnat si mai hotarat sa parasim zona. "Pentru protectia dumneavoastra", a rostit unul dintre ei la un moment dat.

De cand si de ce am nevoie de protectie in tara mea, impotriva unor persoane care traiesc tot aici (desi in mod clar unii manifestanti erau din Ungaria), care, in mod normal, ar fi trebuit sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si mine, nici mai mult nici mai putin? De ce sunt privit eu ca un infractor si nu cei din acea multime care, in prezenta autoritatilor ce ar trebui sa aiba ca rol apararea intereselor Statului, isi permit sa ceara distrugerea entitatii statale a tarii mele, entitate pentru care stramosii mei au murit de-a lungul a generatii intregi, de la Decebal pana la cel de-al doilea razboi mondial?

Cineva din grupul nostru era de parere ca cea mai mare parte a menifestantilor pro-autonomie ar fi doar persoane manipulate, neinformate, scoase in strada pentru a servi intereselor anumitor persoane. Asa o fi, nu zic nu, insa eu, ca roman, intr-un oras din tara mea, nu sunt obligat sa stau sa ma gandesc cine si de ce ar fi in spatele povestii, ci pur si simplu asist cum ea se intampla, problema exista, este vizibila, se manifesta si ma afecteaza.


Prefectura si Jandarmeria, complici la atentatul asupra entitatii statale


Orice miting, manfestatie publica sau cum doriti sa-i spuneti trebuie sa primeasca o autorizatie de desfasurare, ca urmare a unei cereri din partea organizatorilor in care este specificat intervalul orar de desfasurare, traseul urmat de mars, dar si motivul si obiectivele sale.

Prefectura Mures, insitutie care reprezinta Guvernul Romaniei in teritoriu, garanta a ordinii publice si a respectarii prevederilor constitutionale, prin faptul ca emis autorizatia de desfasurare a marsului la care ne referim, se face partasa la procesul demarat de forte ostile tarii noastre care urmaresc ruperea teritoriului sau.

De asemenea, Jandarmeria, structura militarizata, cu rol in asigurarea ordinii publice, este la fel de partasa acestui proces, prin faptul ca a permis manifestantilor sa scandeze lozinci anti-romanesti, sa arboreze steaguri care sugereaza in mod evident ruperea judetelor Harghita, Covasna si Mures din entitatea statala romneasca, ca a permis accesul la miting al unor manifestanti ce aveau asupra lor obiecte condondente, dar si din pricina ca tratat romanii aflati in zona drept elemente ostile. Cum a permis Jandarmeria ca, la acest miting, sa participe extremisti din Ungaria? De asemenea, cum a permis Jandarmeria afisarea de banere al caror continut promoveaza ideea separatismului teritorial?


Ce vor secuii


UDMR, ca principala structura politica ce reprezinta interesele minoritatii maghiare (secuii, dupa cate stiu eu, nu sunt maghiari) promoveaza de ceva vreme un set de propuneri privind revizuirea Constitutiei Romaniei, cu scopul extinderii drepturilor minoritatilor (zic ei minoritati in general, noi stim bine la ce minoritate se refera, nu credem ca domnul Marko Bela vorbeste si in numele minoritatii tataresti, de pilda) pana la un nivel ce depaseste clar drepturile majoritatii. Dintre acestea, va amintim cateva (urmate de comentariile pe care mi le-am permis pe marginea lor):

1. Eliminarea caracterului national al statului, definirea Romaniei ca "stat suveran si independent, unitar si indivizibil", care "are ca fundament solidaritatea cetatenilor" sai. Comentariu: In ceea ce priveste prima solicitare a UDMR, eu unul ma sunt mirat cum se poate ca reprezentantii a doar cateva sute de secui, pentru ca, asa cum am spus mai sus, doar cateva sute de cetateni romani s-au declarat de etnie secuiasca la ultimul recensamant, sa ceara ca Romania sa nu mai fie numita Stat National. Cat reprezinta ponderea a cateva sute de persoane intr-o populatie totala de aproximativ 20 de milioane? Nimic. Prin urmare cererea este nefondata.

2. Recunoasterea minoritatilor nationale istorice ca factori constitutivi ai statului. Comentariu: Unde scrie ca nu ar fi recunoscute?

4. Limba regionala - In zonele unde o minoritate nationala are o pondere semnificativa, limba acestei minoritati se va considera limba regionala. Conditiile utilizarii unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organica. Comentariu: Cu ajuta acest lucru etnicii maghiari sau secui din Romania? O urmare a acestei masuri, daca ea ar fi adoptata, ar fi ca autohtonii din zonele respective vor renunta aproape cu desavarsire la utilizarea limbii romane, lucru care le va duce numai neajunsuri pe termen lung in relatia cu institutiile si cetatenii din alte zone ale tarii, vorbitori de limba romana. Nu s-ar mai intelege deloc cu acestia.

5. Drepturile minoritatilor nationale - introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor nationale sau minoritare si principiile inscrise in Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale. Comentariu: Despre ce anume drepturi in plus mai poate fi vorba? Legislatia din Romania este una dintre cele mai permisive la nivel european in ceea ce prveste garantarea drepturilor minoritatilor national. Din punct de vedere moral, toti cetatenii unei tari trebuie sa aiba acelasi drepturi si obligatii, niciuna in plus sau in minus decise pe criterii etnice. Etnicii secui sau maghiari au dreptul la proprietate privata, acces la scolarizare, libera circulatie in tara si in afara granitelor ei, drept la reprezentare politica, dreptul la pastrarea si promovarea identitatii culturale si drept la a-si manifesta public doleantele (mitingul la care ne referim este un exemplu mai mult decat elocvent in acest sens). Cum ar trebui, in viziunea UDMR, protejate mai mult decat sunt in prezent minoritatile?

6. Introducerea obligatiei autoritatilor de a consulta organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale inainte de luarea unor decizii care le privesc, respectiv abtinerii statului de a lua "masuri care modificand proportiile populatiei din arii locuite de persoane apartinand minoritatilor nationale ar putea avea drept consecinta pierderea drepturilor si libertatilor in principiile inscrise in Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale, si Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare." Comentariu: o exprimare care lasa loc de interpretari. Prin urmare, Statul ar trebui sa interzica altor etnici sa se mute cu resedinta in zone locuite de majoritari apartinand altei etnii. Eu, ca roman, nu as putea achizitiona o casa in Harghita, pe motiv ca...modific structura etnica a zonei? Cererea reprezinta o absurditate, un abuz, care se doeste a proteja o anumita minoritate in defavoarea majoritatii si a celorlalte minoritatii.

7. Se va asigura reprezentarea proportionala a minoritatilor nationale in conducerea institutiilor statului. Modalitatile de exercitare a acestui drept se vor reglementa prin lege organica.Comentariu: Sunt de acord si sustin repezentarea proportionala a minoritatilor nationale in conducerea Statului. Cati parlamentari ar reveni la cateva sute de etnici secui ce s-au declarat asa la recensamant? Pentru ca recensamantul ar trebui folost drept etalon al etnicitatii locuitorilor Romaniei.

18. Administratia publica locala - autonomia locala. Comentariu: aceeasi poveste de mai sus. Nu se poate acorda autonomie locala unui numar de cateva sute de persoane.

19. Introducerea posibilitatii acordarii, prin lege organica, unui statut special anumitor zone traditionale. Comentariu: Legislatia actuala nu impiedica cu absolut nimic pastrarea identitatii culturale a unei zone anume din Romania. Oricine calatoreste prin tara poate observa lesne specificul cultural al fiecarei zone in parte.

20. Descentralizarea serviciilor publice. Comentariu: In ce scop?

21. Desfiintarea totala/partiala a institutiei prefectului, restrangerea atributiilor acestuia la controlul legalitatii actelor adoptate de autoritatile publice locale. Comentariu: asa cum am precizat mai sus, institutia Prefectului este garanta ordinii constitutionale in teritoriu. Prin restrangerea atributiilor sale (sau chiar prin desfiintarea sa) se creaza premisele unui fenomen periculos, anume ca, la nivel local, Statul sa nu mai aiba niciun fel de control si nici atributii de mentinere a ordinii.Exista sperantaIn prima parte a articolului de fata am descris sentimentele pe care le-am incercat asistand la acel miting. Am vorbit acolo si de speranta. Da, ea exista. Am cunoscut la Targu Mures cativa tineri romani, elevi de liceu, patrioti, informati, inteligenti, cu un bagaj de cunostinte generale care m-a uimit. Am inteles ca Romania are speranta, ca tanara generatie intelege bine starea actuala de fapt si pericolele pe care extremismul il reprezinta.

Atitudinea acestor tineri, care au arborat pasnic drapelul national in fata a 3.000 de persoane ce il huiduiau, a spus totul despre caracterul, curajul si mandria lor. Le multumesc acestor tineri, in numele meu si al grupului cu care am venit, pentru ca ne-au aratat, inca o data caracterul adevarat al poporului roman, acela de oameni buni, cinstiti si mandri de tara lor.

In tara asta avem loc cu totii sub soare, fie ca suntem romani, maghiari, bulgari, lipoveni, tatari, turci, ucrainieni sau de alta etnie. Pamant este indeajuns de mult pentru toti. Etnicii maghiari sunt, dupa parerea mea, per ansamblul lor, instrumente nevinovate manevrate de un grup restrans de persoane ce au ca scop destabilizarea teritoriala a Romaniei. Cei mai multi dintre ei au vecini romani, prieteni romani, au aceleasi probleme precum romanii sau membrii altor minoritati nationale, au aceleasi bucurii si necazuri, au rate la banci, copii de crescut.

Buna vecintate nu inseamna autonomie teritoriala pentru etnicii maghiari, inseamna a lasa deoparte diferendele create pe premise istorice, hranite artificial de anumite persoane. Exemplu: zonele locuite in majoritate de etnici maghiari aduc bugetului de stat al Romaniei 0,4% din acesta, dar primesc anual inzecit. Autonomia teritoriala inseamna buget din surse proprii, iar zonele respective, fara ajutor de la Bucuresti, s-ar prabusi economic si social in scurta vreme.

Cei mai multi dintre cei care au participat la miting nu au idee despre ce ar implica autonomia tertoriala, sunt absolut sigur de asta, ci sunt doar victime in jocul altora. I-am privit, cu exceptia elementelor extremiste, care se detasau clar prin imagine de restul multimii, toti ceilalti erau oameni obisnuiti, ca mine si cei care ma insoteau, nici mai urati nici mai frumosi, nici mai tristi si nici mai bucurosi, erau oameni si atat.

Daca ar fi sa ne raportam istoric la Ardeal, atunci timp de 1.000 de ani romanii au fost asupriti, privati de drepturi, supusi incercarilor accentuate si permanente de maghiarizare. Lucru caruia nu-i sunt supusi astazi etncii maghiari, acestia au drepturi, sunt reprezentati politic, se manifesta cultural, au acces la scolarizare, au presa in limba proprie etc. Romania reprezinta, astazi, un model, in contextul european, de garantare a drepturilor minoritatilor ce vietuiesc intre granitele sale.

Unele voci sustin ca cea mai buna atitudine a romanilor in cazul unor manifestatii de tipul celei de la Targu Mures desfasuata pe 10 mai anul acesta ar fi...indiferenta.Indiferenta naste monstri!!! Nu trebuie sa fim indiferenti. In acelasi timp, violenta nu este o solutie. Trebuie sa aratam ca traim aici, ca existam, ca am luat la cunostinta de cererile extremiste si ca ne impotrivim lor.

Cum facem asta? Simplu: daca, de pilda, alaltaieri au fost 3.000 de persoane la Targu Mures care au cerut autonomia, cu alta ocazie, in acelasi loc sau altul, sa iasa in strada 10.000, 100.000 de romani care sa isi poarte cu mandrie drapelul, care sa isi celebreze personalitatile si eroii, zilele importante din istoria sa, care sa arate ca sunt solidari, uniti, prezenti, multi si puternici.

Nu cu lozinci anti-maghiare, nu cu indemne rasiste sau sovine se reactioneaza, ci pur si simplu prin prezenta masiva, o mare de drapele, prin cantecele noastre vechi si frumoase, prin Hora Unirii, la care sunt bineveniti sa participe toti cei ce iubesc acest pamant, inclusiv etnicii secui sau altii. Va fi un semn pentru intreaga lume ca suntem un popor mandru, bun si tolerant, dar si ca, in acelasi timp, nu am ezita niciodata sa ne aparam, daca ar fi cazul, impotriva oricaror forte care doresc sa sfasie tara asta pentru care au murit si suferit milioane de romani. TRAIASCA ROMANIA SI TOTI CEI CE VIETUIESC IN EA!

9 comentarii:

 1. Foarte frumos spus si adevarat in acelas timp!

  RăspundețiȘtergere
 2. La un contra miting ai fi surprins să vezi cât de puțini ROMÂNI ar ieși la Târgu Mureș .
  Și din păcate suntem conduși de o ceată de trădători de țară fără coloană și fără mândrie națională.
  Eu de câte ori mă exprim în favoarea romînilor și dau exemple negative pățite în zona ardealului sunt făcut agitator si atacat cu ferocitate pot zice de unguri , da sunt naționalist dar nu am treabă cu nimeni doar că eu trăiesc în ROMÂNIA și vreau ca să mă și simt așa ori unde în țară .
  De ce ar trebui ca un ungur să aibe mai multe drepturi ca mine ,sau în școală de ce să fie obligați copii să învețe istoria minorităților dar pe cea a noastră băgată sub preș , sau omisă .
  Sper ca cei ce ne conduc să revină cu picioarele pe pământ și să nu mai pupe atât curul străinilor .

  RăspundețiȘtergere
 3. As dori sa aduc cateva lamuriri: prefectul judetului Mures le-a dat aprobare pentru o manifestare cultural istorica: comemorarea secuilor ucisi de maghiari la 1850. In rest... e clar ca s-a depasit aprobarea avuta. Ei aveau de gand sa aduca petitia repreentantilor guvernului (prefect!) pentru autonomia acestui tinut. Li s-a dat voie pentru ca s-a considerat ca fiecare poate sa-si spuna parerea dar bineinteles fara a jigni pe ce-i care-i primesc. Din cate se vede romanii au ramas cu jigniri asa cum se si asteptau!
  Puteti citi aici apelul la calm al prefectului: http://www.zi-de-zi.ro/grosu-pune-la-zid-actiunile-provocatoare-mitingului-din-10-martie/

  Romanii si-au vazut de treaba si mai ales ca vremea a fost urata si ploioasa i-a evitat tocmai pentru ca nu le da importanta. I-au lasat sa-si spuna parerea separatista si degustati si-au facut program in alte parti.

  Daca dumneavoastra ati avut asemenea sentimente in fata celor 3000 de maghiari care scandau impotriva romanilor va dati seama ce a fost la 20 martie 1990 cand orasul a fost sub asediu; cand cei 100 000 de maghiari veniti ca si acum din toata tara si din afara tarii au ocupat cladirile publice; au devastat Hotelul Grand; au sechestrat timp de 16 ore pe presedintele CJ Mures; mai multe aici: http://martiriromani.com/Articol.asp?ID=199

  dar despre asta stiati?: http://www.art-emis.ro/istorie/1484-targu-mures-martie-1990.html
  http://www.ziaristionline.ro/2012/03/20/nu-uita-adevarul-despre-targu-mures-20-martie-1990-o-ancheta-care-dovedeste-premeditarea-loviturii-maghiare/

  a se vedea si:

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu atat mai rau daca aprobarea s-a dat pentru una si alta s-a intamplat.Jandarmeria trebuia sa sparga mitingul cand s-a depasit prevedera din aprobare. Prefectura nu are nicio scuza

   Ștergere
 4. http://roncea.ro/2010/03/20/epilog-la-operatiunea-targu-mures-o-plangere-penala-niciodata-finalizata-gratie-galaciosului-psd-de-azi-urmasul-fsn-general-—-maior-r-ion-scrieciu-fostul-prefect-de-mures-sechestrat/ "(...) În cursul acţiunilor întreprinse, participanţii, înfierbîntaţi de alcool şi înarmaţi cu bîte, răngi etc, au lansat lozinci ca: „Moarte românilor!”, „Jos statuia lui Avram Iancu” „Români părăsiţi Tîrgu-Mureşul, Gheorgheniul, Miercurea-Ciuc, altfel veţi plăti cu viaţa!” etc. Aceste acţiuni au fost pregătite cu mult înainte de 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie 1989; planul a fost pus în aplicare, desfăşurîndu-şi acţiunile în toată amploarea lor.
  În luna decembrie 1989, un post de radio din SUA a transmis un mesaj al emigraţiei maghiare din SUA, din care reţinem: „Ardealul trebuie luat: • pe calea tratativelor; • prin federalizare; • prin forţa armelor”. (...) dl. Veresstoy Attila, la Conferinţa UDMR a afirmat că „de minoritatea maghiară a deplâns că disensiunile etnice din Tg. Mureş nu au degenerat în război civil”. Aceste declaraţii ameninţătoare au afectat puternic starea de spirit a populaţiei române. Luînd la cunoştinţă şi de actele barbare săvîrşite de extremiştii maghiari în judeţele Harghita şi Covasna, mulţi români au intrat în panică. S-au pus întrebări dacă statul român poate să-i protejeze împotriva acestor terorişti. Multe familii şi-au exprimat intenţia să părăsească judeţul. Pe 10 martie, UDMR a ţinut un miting neautorizat în faţa sediului UDMR unde a vorbit Sütő András. În cuvîntul lui, a făcut chemări instigatoare, antiromâneşti, către populaţia maghiară. în ziua de 20 martie — în jurul orei 10 — în piaţa mediului judeţului au venit în jur de 12000—15000 de manifestanţi maghiari. Cereau „drepturi” şi rechemau prezenţa în faţa lor a domnului Iliescu. (...) La ora 14,00, grupuri de maghiari înarmaţi cu bîte au forţat sediul CPUN şi l-au ocupat. Erau conduşi de Kincses Elod si de Jakabfi Attila. Tot personalul din sediu a fugit. Personal, am rămas la post în legătură directă cu preşedintele, cu ministrul apărării naţionale şi comandantul garnizoanei Tg. Mureş. Din balconul sediului, Kincses Elod, Jakabfi, Veres — făceau apeluri: „Aici şi acum”! „Acum ori niciodată!” „Ţigani murdari de hodăceni şi de la Vatra”, „Maghiari nu plecaţi că vin secuii!” etc. Primele subunităţi ale armatei au realizat dispozitivul pe 20 martie la ora 18, în scopul de a separa pe combatanţi. (...) în acest timp, cei care au pătruns în sediu au început să baricadeze uşile de la intrare, precum şi uşile care comunicau către coridoare. Cei de afară au început să construiască baricade în jurul sediului.
  În jurul orei 18,00 au încercat să pătrundă în sediu col. Rădulescu, de la CPUN, şi lt. col. Chelaru, de la Ministerul Apărării Naţionale. Ambii ofiţeri au fost molestaţi şi loviţi, primind lovituri grave la cap şi pe corp, ca urmare fiind internaţi în spital. Pe 21 martie, ora 10, a fost înjunghiat maiorul Solovăstru Oliviu, de către un extremist maghiar. La ora 21,15, în 20 martie au sosit de la Sărăţeni, Sovata 4 autobuze şi 3 turisme; au parcat în spatele Liceului „Al. Papiu Ilarian” şi au debarcat aprox. 200 de persoane, înarmate cu bîte şi răngi. S-au organizat pe grupuri de luptă şi s-au îndreptat spre centrul oraşului. (...) De asemenea, au fost provocate daune în avutul obştesc la Hotel „Grand” şi la alte instituţii, în valoare de cîteva milioane lei. Evenimentele de la Tîrgu-Mureş au fost precedate de acţiuni teroriste duse împotriva populaţiei române din judeţele Covasna şi Harghita care s-au soldat cu morţi şi răniţi, incendierea caselor unor cetăţeni români din Sovata, alungarea românilor din întreprinderi şi instituţii, precum şi a elevilor români din şcolile mixte.(...) La multe întreprinderi din oraş şi în localităţi apropiate, maghiarii au confecţionat arme artizanale, în podurile unor instituţii şi în pivniţe erau depozitate sticle incendiare.

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumos scris și extrem de respectuos! Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 6. Articol bun, insa as avea totusi ceva de spus, asta numai ca sunt curios la raspunsul unui om cu cap dupa parerea mea .
  1. Dupa datele din 2011 populatia din Transilvania este de 6.475.894, din care 74,4 % sunt romani si 18,9% sunt maghiari (asta ma gandesc ca stiai) , in judetele Mures , Harghita si Covasna populatia maghiara este mult peste 50% , date care ajuta la formarea unei autonomi .
  2. Romania in conflictul asta se lupta si cu legile uniunii europene (sunt multe zone autonome prin Europa ,Romania e singura care face exceptie)
  3. Judetele Harghita si Covasna au un potential mare si totusi sunt de cacat ( am fost de revelion in Toplita si am cam ramas uimit, oameni de acolo care stau in bloc nu au gaz si folosesc lemne pentru foc , spune-mi orice mie nu mi-ar placea sa car lemnele la etajul 4 ) , autonomia ar ajuta la evolutia judetelor implicate deoarece , mare parte din bugetul judetelor se duce in alte parti ale tarii .
  4. UDMR o fi cel mai cunoscut partid ce lupta pentru minoritatea maghiarilor dar e corupt de un timp deci se exclude.
  5. Nu cred ca putem vorbi de pamant romanesc in Transilvania inainte de 1918 , si si asta din cauza ca cei din putere in decursul primului razboi mondial, au ales Transilvania in loc de onoare si respect , daca si Ungaria intorcea armele impotriva Germaniei atunci Transilvania era a lor sau era impartita in doua si locuitori fiecarui tarii exportate in partea sa (opinia mea personala este ca ar fi ales impartirea in doi) .

  RăspundețiȘtergere
 7. Dle Valentin Roman, am preluat si eu articolul semnat de dvs. Respectele mele. Elena Toma
  http://elenatomaxxl.blogspot.ro/2013/03/valentin-roman-vecine-secui-vrei.html

  RăspundețiȘtergere
 8. Ma bucur din toata inima ca in Romania exista si tineri care gandesc corect si ...altfel decat cei care danseaza Harlem Shake sau se manifesta intr-un mod antiromanesc.Aceste site merita popularizat fiind o dovada ca inca nu este totul pierdut si sperante mai avem...Bravo!!!

  RăspundețiȘtergere