joi, 21 martie 2013

Istoria vândută pe bucăți pe internet

un articol de Valentin Roman

Ești iubitor de istorie, colecționar sau comerciant de artefacte antice și cauți un loc în care îți poți tranzacționa bunurile sau le poți găsi la vânzare pe cele dorite? Nimic mai simplu, internetul îți oferă acces la orice.

Pe site-urile românești de vânzări găsiți tot ce doriți, de la fragmente de unelte și arme neolitice și vase grecești vechi de 2.500 de ani până la monede și arme medievale.


vas ceramic daunian kyathos sec. V i.Hr.Interesant este că vânzătorii, în descrierea “produselor” oferă detalii privind datarea acestora, lucru care ne face să ne punem următoarele întrebare de bun-simț: cine a datat aceste obiecte și acum au ajuns ele de pe șantiere sau din depozitele muzeelor în posesia unor persoane private?

Ce avem la ofertă


Un vas grecesc din secolul al V-lea î.Hr. este scos la vânzare cu 500 de euro. După cum relevă fotografiile, obiectul se află într-o stare destul de bună și prezintă urme de restaurare.Cine l-o fi restaurat?Oare chiar vânzătorul sau vreo persoană din vreun muzeu? Tot din perioada greaca mai găsim la vânzare o tetradrahmă din vremea lui Alexandru Macedon, descoperită la Messembria (Nessebar, Bulgaria de azi), la un preț de 500 de euro.

Dacă ne întoarcem în timp, în perioada neolitică, la un preț de 800 lei puteți achiziționa un fragment de râșniță din granit, vechi de peste 5.000 de ani. Printre anunțurile referitoar la artefacte neolitice mai găsim și un vas, tot restaurat și el, pe care deținătorul cere 250 de euro.

Dar ce ziceți să vă străjuiți aleea casei cu niște…coloane romane? Le puteți asambla din mai multe bucăți și puteți începe prin a cumpăra un fragment disponibil pe okazii.ro la un preț de 300 de euro.

vas neolitic
Iar dacă doriți să vă simțiți cu adevărat un patrician plimbându-vă printre coloanele antice din gospodărie, musai e nevoie de o fibulă, tot romană. O găsiți pe același site la prețul de 80 de lei.

De asemenea, cu 500 lei puteți achiziona un opaiț roman, necesar când veți lectura clasicii latini, precum Horațiu.

tetradrahma greacaRevenind la întrebările din introducerea acestui articol, din câte cunoaștem, bunurile mobile descoperite în siturile arheologice, întâmplător sau în cadrul unor campanii de cercetare organizate sunt bunuri ale patrimoniului cultural național fiind îngrijite de instituții de specialitate, precum muzeele sau institutele de cercetare.

Faptul că astfel de obiecte apar în piața privată a tranzacțiilor înseamnă că, cel puțin într-o parte dintre cazuri, sunt implicate și persoane din aceste instituții.

Câteva exemple:

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/arheologie-vas-ceramica-greaca-daunian-kyathos-sec-al-5-lea-i-h-a116760841
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/aux-capiteliu-rasnita-granit-neolitic-a58268803
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/moneda-greaca-veche-tracia-tetradrachm-mesembria-alexandru-cel-mare-si-moneda-antica-a123992380
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/vas-cultura-neolitica-a59407325
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/bucata-coloana-romana-din-piatra-a65886301
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/fibula-romana-a124359355
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/vand-opait-roman-a122790746
http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/figurine-antice-in-piatra-a65852728
coloana romana
opait roman

Un comentariu: