duminică, 7 aprilie 2013

În uniformă militară la 102 ani: căpitanul în rezervă Traşcă Oprea din Alexandria

Patria este viaţa lui, iar uniforma militară îi este suflet. Cu aceste crezuri a reuşit un teleormănean să răzbată prin viaţă, iar acum, la 102 ani, să îmbrace cu mândrie, uniforma militară.

Războiul nu l-a învins, ci l-a făcut mai puternic. Este povestea celui mai în vârstă jandarm care anul acesta va împlini 102 ani. Căpitanul în rezervă Traşcă Oprea s-a născut la data de 22 octombrie 1911 şi este cel mai în vârstă dintre cei 7 veterani de război, jandarmi, rămaşi în viaţă. 

A fost concentrat ca soldat pe data de 15.05.1941, fiind trimis la luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. Condiţiile grele de pe frontul de luptă au făcut ca după doi ani, pe data de 25 ianuarie 1943 să fie „lăsat la vatră”. Eroismul său nu a fost uitat şi a fost înaintat, în rezervă, la gradul de sergent major în anul 1995, la gradul de sublocotenent în 2007 şi la gradul de căpitan în anul 2010.

A fost decorat în anul 1995 de către Preşedintele României, cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945.” În semn de preţuire şi respect jandarmii teleormăneni i-au oferit o ţinută militară de serviciu, mai multe produse alimentare, o diplomă şi o sumă de bani. Jandarmii i-au urat viaţă lungă şi i-au promis că îl vor vizita şi la anul.
sursa: http://adevarul.ro

3 comentarii:

  1. Sunt mandra de Patriotismul Neamului meu si de tara mea...De citit si despre Ottmar Trasca si cei din Armata Romana la ora actuala cu acelas nume si pe care cei de la putere ii ignora,deoarece sunt prea isteti si periculosi pozitiilor pe care le au dansii. :)))

    RăspundețiȘtergere