sâmbătă, 10 august 2013

5 motive pentru care România nu ar trebui să fie în criză




Cămătarii lumii ne arată cu degetul...
un articol de Valentin Roman

Nu sunt economist şi nici vreun specialist în strategii de dezvoltare durabilă aplicaile la nivelul unei ţări întregi.

Dar dacă eu nu sunt, păi atunci nici cei ce se bat cu pumnul în piept că sunt, nu sunt. Dovada? 23 de ani în care, pas cu pas, România a ajuns în pragul falimentului economic, uman, cu resursele lăsate la cheremul străinilor şi un simplu furnizor de genii pentru restul Europei.

Ca simplu român care îşi iubeşte ţara, în ciuda situaţiei prin care ea trece, îmi pun aceeaşi întrebare care mai mult ca sigur vă frământă pe cei mai mulţi dintre voi: CUM DRACULUI AM AJUNS ÎN CRIZĂ?

 Am fost şi suntem conduşi de incompetenţi sau am fost şi suntem conduşi de hoţi? O a treia variantă nu cred că există şi oricare dintre cele două ar fi cea reală, tot grav este.

De ce mă întreb cum am ajuns în criză? Păi mă întreb asta pentru că, “radiografind” în linii generale ţara noastră, îmi dau seama că nu aveam de ce să fim în criză. Situaţia noastră de acum parcă sfideaza logica.

Vă propun cinci motive pentru care România nu ar fi trebuit să fie în pragul colapsului economic (evident, lista poate completată cu opiniile dumneavoastră):


Munţii noştri aur poartă, noi cerşim...
1.România are aur şi argint din belşug, metale preţioase care, exploatate STRICT şi în mod corect de Statul român, ar putea susţine eficient o monedă naţională puternică, indiferent de ce s-ar întâmpla pe pieţele financiare internaţionale. România NU avea voie să se împrumute la instituţii financiare internaţionale, precum FMI.

2. România are pământ fertil, fondul de terenuri agricole al ţării noastre poate furniza recolte necesare vieţuirii între graniţele ei a cel puţin 40-50 de milioane de locuitori. 

Situaţia prezentă, în care importăm, pe lângă produsele alimentare care nu se pot aclimatiza aici (ex. fructe exotice), legume şi fructe care pot fi lesne produse la noi, contribuie la sărăcirea agricultorilor români, la scăderea preţurilor terenurilor agricole, ce ajung, astfel, uşor de achiziţionat pentru companiile internaţionale sau aşa-zişii investitori străini, cu mare „dragoste” de România ce doresc şi ei o „căsuţă” pe aici.

Statul român, în prezent, manifestă un dispreţ total faţă de agricultorii români şi nu-i protejează cu nimic de acţiunile mafiei pieţelor şi ale producătorilor externi. Un exemplu elocvent în acest sens vi-l pot oferi în cazul satului bunicilor mei. Agricultorii de acolo erau nevoiţi să vândă, în această vară, cu 50 de bani kilogramul de roşii, ce ajungea apoi la preţul de 1,5-2 lei pe pieţele din Bucureşti sau Buzău.

Cea mai frumoasă cascadă din lume se află în România
3. România are un potenţial turistic imens. Lipsa strategiilor în acest domeniu, jaful şi apoi ignorarea au făcut ca ţara noastră să fie printre codaşele Europei la acest capitol. Şi totuşi mânăstirile Moldovei îşi aşteaptă vizitatorii, la fel bisericile fortificate din Ardeal, Delta Dunării, munţii, cascadele, peşterile, podgoriile, satele maramureşene, cetăţile antice şi medievale, fortăreţele şi muzeele ce adăpostesc artefacte din vremuri imemoriale, de pe când Europa nici nu exista, de pe când doar pe aceste meleaguri mâinile înaintaşilor creau prima cultura sedentară a continentului. 

Turismul nu se susţine cu milioane de logo-uri pompoase şi site-uri de prezentare, atâta timp cât vestigiile zac în paragină, muzeele la fel, infrastructura este la pământ, iar serviciile asigurate în locaţiile de cazare, în cea mai mare parte, sunt jenante şi la preţuri nejustificat de mari.

Aşa arată acum cele mai multe combinate din ţară
4. România deţine în subsol resurse uriaşe. Fierul, nichelul, cromul, apele subterane, cărbunele şi gazele sunt doar câteva elemente care, exploatate, la fel ca în cazul metalelor preţioase, STRICT de Statul român şi EXCLUSIV în interesul poporului acestei ţări, ar putea face din ţara noastră un partener comercial care poate sta la masa negocierii de pe poziţii egale cu orice partener din Europa. 

Ba chiar ar putea impune condiţii în negociere. Mai mult, folosirea acestor resurse STRICT în interesul dezvoltării economice a României, ar face ca infrastructura, industria de orice fel (farmaceutică, de apărare, navală, electronice şi electrocasnice, de construcţii maşini şi utilaje etc) şi, ca efect, nivelul de trai şi al salarizării românilor, să crească într-un ritm alert.

Olimpicii României, viitori specialişti printre străini
5. România are un potenţial uman formidabil. Dovadă în acest sens stau olimpicii noştri care nu au rival nicăieri în lume, specialiştii noştri în informatică, medicii, inginerii şi mulţi alţii aparţinând unei multitudini de categorii profesionale. 

Însă cei mai mulţi dintre  aceştia, fără sprijin, fără burse, fără un salariu decent, fără suţinere, într-un cuvânt, aleg calea străinătăţii, unde sunt apreciaţi, remuneraţi şi trataţi pe măsura valorii lor profesionale. 

Ca urmare a acestui fapt, ţara noastră, în prezent, este doar un furnizor de minţi şi braţe agile pentru dezvoltarea altor state, ci nu un beneficiar direct al activităţii acestora. 

Revin, la final, de unde am plecat, întrebându-ma din nou: DE CE DRACULUI SUNTEM ÎN CRIZĂ?

15 comentarii:

  1. Foarte bine spus... si logica si ratiunea.. spune ca intradevar este... purul adevar! Dar clasa noastra politica ... se ocupa mai mult de "putere" si cum sa dam jos pe Dl.. Basescu... in loc sa se ocupe de populatie! De fapt... populatia nu prea este interesul oamenilor politici din Romania (majoritatea, nu toti) ce fac si ce voteaza... o fac doar in interesul lor... PERSONAL!... Ador ultimul pasaj: " ţara noastră, în prezent, este doar un furnizor de minţi şi braţe agile pentru dezvoltarea altor state, ci nu un beneficiar direct al activităţii acestora. " Cat adevar! PA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine a fost dupa Ceausescu a furat mult, si nu dau nume,daca nu era Basescu porneau lucrarile la Rosia Montana de acum 9 ani.

      Ștergere
  2. Corect ! Explicatia este simpla si tu ai identificat corect ambele cauze. Eu as mai adauga si o a treia cauza: datorita mercenarilor in diverse domenii, multi dintre ei provenind dintre noi, care sunt cedeaza in fata galbenilor si a faimei promise din exterior.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot ce e scris mai sus a facut Ceausescu . Doar ca s-a tampit dupa vizitele in China ( cultul personalitatii ) .

    RăspundețiȘtergere
  4. Valentin, astfel de întrebări cred că ar trebui pentru mulţi să nu-şi mai aibă rostul. Există atâtea informaţii despre interesul comun urmărit de toţi aceia care s-au perindat pe la administrarea ţării, încât ar trebui să fie certitudine pentru noi că nimeni nu este Ileana Cosânzeana sau Albă ca Zăpada în această "poveste" cu Feţi Frumoşi.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte bine spus, dar prost gandit. pe vremea lui ceausescu, se facea, dar se facea foarte prost. intr-o lume ideala, paralela cu aceasta, in care in Romania nu exista coruptie (sa fim seriosi, sa dam vina pe politicieni e o procarie. politicienii sunt oglinda societatii. sunt parte a societatii), evaziune, prostie, ignoranta, poate s-ar fi putut face tot ce scrie mai sus.

    dar in realitatea in care noi traim, cu ce bani vreti voi sa faca toate astea? degeaba va imaginati voi ca romania lui ceausescu era puternica (in sensul ca independenta), ca nu era. era o tara saraca. atunci exportam intr-un an, cat exportam acum intr-o luna.

    sa fim seriosi.

    romania nu are capital sa faca singura nimic. NIMIC. avem 10 olimpici... si restu? sa fim seriosi ma.. astea sunt fantasmagorii.

    puteti sa injurati, sa nu acceptati realitatea, e problema voastra. eu v-am prezentat lucrurile asa cum sunt.

    si incetati sa dati vina pe politicieni, voi, noi, sutem mai vinovati ca ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „pe vremea lui ceausescu, se facea, dar se facea foarte prost. ” Asta e o minciună! Nu este adevărat că se făcea prost. Dacă sistemul comunist n-ar fi creat mărfuri care să fie vandabile nu ne-am fi putut plăti datoriile externe! România nu a fost iertată de datoria externă ca Ungaria sau parțial ca Polonia. Nu uita că am fabricat avioane, tractoare, vapoare, tancuri, transportoare blindate, camioane de 50 și de 100 de tone, utilaj nuclear, schele petroliere, platforme petroliere, lasere, aparatură optică, aparate de fotografiat, ceasuri, instalații de nitrurare ionică, mașini unelte cu comandă numerică, calculatoare etc. În nici un caz nu erau de calitate foarte proastă cum zici!

      Ștergere
  6. Din cauza nr.5. Avem doar potenţial uman, dar degeaba. Prea puţini au chef să-şi facă treaba bine, corect şi .... cu muncă multă. Dacă fiecare ar fi conştiincios şi cu respect pentru muncă, România n-ar fi în criză. Dacă o masă de oameni conştinciioşi ar şti valoarea muncii, ar şti implicit ce înseamnă să ai drepturi, dar şi îndatoriri şi ar şti cum trebuie traşi la răspundere cei votaţi şi întreţinuţi din banii votanţilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din cauza nr.5. Avem doar potenţial uman, dar degeaba. Prea puţini au chef să-şi facă treaba bine, corect şi .... cu muncă multă. Dacă fiecare ar fi conştiincios şi cu respect pentru muncă, România n-ar fi în criză. Dacă o masă de oameni conştinciioşi ar şti valoarea muncii, ar şti implicit ce înseamnă să ai drepturi, dar şi îndatoriri şi ar şti cum trebuie traşi la răspundere cei votaţi şi întreţinuţi din banii votanţilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. daca am vazut ca astia nu- au fost si nici nu sunt capabili...adica sleahta de politicieni...de ce nu facem pt ocuparea fiecarui post de conducere examene+conduita morala si etica+experienta in domeniu...incepind de jos in sus?????????

    RăspundețiȘtergere
  9. Noi suntem de vina! Acceptam linistiti batjocura lor ( a celor care au condus si conduc, destinele acestei tari) iar atunci cand unul dintre noi se trezeste, ceilalti il vand! Sa ne fi resemnat?! Ion Stanici

    RăspundețiȘtergere
  10. Si ce facem sa iesim din asta...nu asta e problema ?

    RăspundețiȘtergere
  11. ---------adevarat-----DAR CRED CA --A-I OMIS CEVA-----FAPTUL CA O TARA----SA IASA -SAU SA EVITE O CRIZA ---IN PRIMUL SI PRIMUL RAND---TREBUIE -CA SI GUVERNANTII ,ACESTEI TARII SA VREA ACEST -LUCRU--NU????LA NOI DE 24 DE ANI S-A TOT INCHIS OCHII, (LA UNA LA ALTA ---LAS CA MERGTE SI ASA)----SI SA AJUNS --AICI-----VINOVATA----CLASA POLITICA -ROMANEASCA-------ACUM SA VEDEM URMATOAREA MISCARE -EI STIU -TOTI CA O MISCARE GRESITA POATE SA-I PUNA IN POZITIE DE -MAT-LA URMATORELE -ALEGERI-DAR -----NU STIU---NU STIU , CE A-U DE FACUT---SANT INCAPABILI--VEDE ORICINE CA NU SANT PROFESIONISTI----SUNT DOAR NISTE PROFITORII SI OPORTUNISTI---NAU VALOARE, SANT SI ORGOLIOSII--NU VOR SPRIJIN DE LA CE-I CE STIU--SUNT -NULITATII---

    RăspundețiȘtergere
  12. se zice CUM DOAMNNE IARTA-MA AM AJUNS ASTFEL?
    Este plan facut cu cap de altii aplicat pe prostia romanilor, stii cum e musculita cind se prinde-n plasa paianjenului. Stai si nu te zbati prea tare, astepti sa-ti vina o idee sa vezi cum scapi din capcana. Sint unii care chiar se pregatesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru a înţelege mai bine despre ce ar trebi să facă guvernanţi noştri ca România să nu fie afectată de criza economică şi financiară,vă propun să ne prezintaţi informaţii şi părerea d-voastră referitoare la Cine a produs criza ? şi Care sunt cauzele ce au determinat apariţia aceastei crize ?

    RăspundețiȘtergere