duminică, 25 august 2013

Români risipiţi printre străini, mai veniţi pe acasă! Mama Ţară vă aşteaptă!FOTO: Emanuel Tanjala
un articol de Valentin Roman

Vino acasă, române! Te cheamă înapoi câmpiile, pământul bunicilor tăi, apele îţi strigă numele, munţii şi văile ţării. Nu le lăsa pradă celor ca lăcustele se năpustesc asupra lor. 

Eşti neam vechi, române, prin venele tale curge sângele cucutenienilor, primii sedentari ai Europei, sângele dacilor, marii înţelepţi ai antichităţii, eşti pui de Basarab mândru, vlăstar de Muşatin şi ai stat mereu drept în faţa furtunii. Prin venele tale curge sângele lui Decebal, Mircea, Vlad, Ştefan, Mihai şi Avram Iancu, le purtăm numele oriunde am fi.

Ai plecat, departe, române, căci te-au furat, te-au sărăcit, ti-au răpit moştenirea de la moşii şi strămoşii tăi, ai plecat pentru că te-au făcut să crezi că pământul tău nu mai poate da sevă grâului. 

Şi te-au amăgit că în ţări străine îţi va fi mai bine.Şi te-ai dus printre străini, române, lăsându-ţi sufletul în codrii milenari ai ţării tale şi numai tu ştii cât ai plâns printre străini şi câte clipe ai visat la atingerea ierbii de acasă sub tălpile tale goale. Şi ne-au dezbinat şi ne-au sfâşiat trupul ţării, ne-au îngropat vestigiile, ne-au surghinut eroii din amintire, ne-au ucis speranţa, ne-au ascuns originea şi ne-au îngropat amintirea milenară.

Române, eşti cel mai vechi neam al Europei! Trecut-au pe aici perşi, macedoneni, romani, huni, maghiari, avari, goţi, slavi, vandali, turci, ruşi, trecut-au seminţii nenumărate. Şi nu ţi-au putut înfrânge incăpăţânarea ta de a FIINŢA ca neam şi ţară. Rezistenţa ta depăşeşte puterea de înţelegere.

În ciuda a tot şi a toate ce a adus istoria peste tine şi pământul tău, tu ai continuat SĂ EXIŞTI, să îţi vorbeşti limba, să îţi cânţi doinele, baladele şi să plângi atunci când îţi aminteşti de Decebal la Sarmizegetusa sau de Mihai la Călugăreni, de momentele când puţini, dar drepţi, s-au împotrivit la mulţi şi haini.

Te-au dus în lanţuri la Roma după ce al tău Decebal a căzut, apoi te-au înrobit la Istanbul, la Moscova, te-au făcut iobag migratorilor. Şi tu mereu, române, ai găsit în tine puterea să-i alungi peste Dunăre, să-i scoţi din ţară şi de pe pământul tău.

Doar tu te înfiori atunci când închizi ochii şi vântul îţi şuieră prin păr poveştile vechi, pentru că tu înţelegi glasul său, doar tu oftezi atunci când îţi porţi paşii prin holdele de grâu, pentru că este grâu din pământul tău, hrănit cu sângele şi carnea a zeci de generaţii de înaintaşi, doar tu poţi asculta ce spun izvoarele ce zvâcnesc din piatra munţilor, pentru că vorbele lor sunt vorbele pe care tu le ştii.


Sunt vorbele bunicii rostite în serile de iarnă, la gura sobei, când aflai pentru prima oară despre zmei şi zâne, sunt vorbele bunicului tău, spuse la culesul viei, când aflai pentru prima oară despre semnele pământului, despre cum poţi cunoaşte când va să vie ploaie sau când va să fie senin.

Putem şi este timpul să strângem rândurile. Altfel, copiii noştri, vor fi străini în ţara lor peste câţiva ani. Mai vino pe acasă, române, aici îţi este locul şi doar aici îţi ai rădăcinile!

Şi nu da vină pe Ţară pentru tot ce este rău în ea, ci pe tagma jefuitorilor şi a trădătorilor de neam. Ţara îţi este mamă şi are sufletul sfăşiat pentru că tu, române, eşti departe de ea şi uneori o uiţi, alteori o vorbeşti de rău sau te ruşinezi de locul de unde vii.

Mai vino pe acasă, frate al meu român, soră a mea româncă!

15 comentarii:

 1. Emoţionant şi trist...
  Fie pâinea cât de rea, tot mai bună e-n ţara ta, dacă nu ţi-o fură nimenea !

  RăspundețiȘtergere
 2. Stimate domnule Valentin Roman,

  Ca multi dintre locuitorii tarii noastre dragi, si eu am ales strainatatea, la o varsta la care multi dintre noi se gandesc la pensie. Motivele mele de a-mi parasi tara, nu difera de cele ale catorva zeci de mii de romani are au facut la fel. Nu mi-a fost usor sa iau aceasta decizie si nu mi-e usor nici In ziua de azi cand gandesc acasa. Articolul duneavoastra se vrea mai degraba a fi un manifest pentru toti cei care ne-am parasite tara. Indemnul de a ne Intoarce ne pune pe ganduri. O singura Intrebare ne bantuie, cel putin pe mine: La ce sa ne Intoarcem? La pamanturile pe care le revendica nu stiu ce urmasi ai evreilor care le-au detinut Inainte de 1948? La fabricile care nu mai exista? Daca am avea macar o cat de mica speranta ca ne-am putea castiga existenta In tara, maine ne-am Intoarce. Dar deocamdata nu se Intrevede vreo sansa ca lucrurile In tara noastra ar merge spre bine. De aceea ne ducem veacul printer strainii care, chiar daca ne privesc mai cu neancredere, sau ne mai umilesc uneori, Inca ne mai dau o paine. Cu stima Vasile Cicarlan.

  RăspundețiȘtergere
 3. D-le Roman, desi traiesc aici, in Romania, sunt emotionata pana la LACRIMI! Aveti un mare DAR de la DIVINITATE si ma bucur vazand ca-l valorificati ATAT DE BINE!
  Sper sa-l citeasca multi ROMANI IMPRASTIATI prin toata lumea si sa de curs acestor minunate indemnuri!
  Felicitari, voi trimite link-ul in cat mai multe directii!
  O zi superba si o saptamana Binecuvantata.
  Cu respect,
  I.M.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am veni la mama acasa, dar varu PONTA si unchiul BASE nu ne lasa. Sa plece ei si cu ai lor politicieni din tara si revenim cu placere.

  RăspundețiȘtergere
 5. MII DE MULTUMIRI,VALENTIN,PENTRU GINDURILE SINCERE,FRATESTI,ADRESATE ROMANILOR ,,CE PRIBEGESC DEPARTE DE TARA, IN CAUTAREA FALSEI FERICIRI.FERICIREA ESTE IN SUFLETUL FIECARUIA ,CU RADACINI PUTERNICE IN SEVA PAMINTULUI ROMANESC.PREGATESC DE MULTA VREME 2PROIECTE PENTRU ROMANI,UNUL LEGAT DE DORINTA TA DE A REVENI ACASA ,CHIAR SI PENTRU O CLIPA,ALTUL DE A LE ROSTI ,VIITORILOR MEI ELEVI , ADEVARURILE TULBURATOARE ALE ISTORIEI NEAMULUI ROMANESC.

  RăspundețiȘtergere
 6. multumesc pentru ca ne reamintesti cine suntem si ce (ar trebui sa) cautam.

  RăspundețiȘtergere
 7. veniti acasa sa faceti foamea sa naveti ce da de mancare la copii cam asa ceva

  RăspundețiȘtergere
 8. Şi ce e aiurea că ne şterg din amintire adevăraţii eroi ai acestui neam: Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Stefan cel mare, Mircea Cel Bătrân, Avram Iancu, Horea Cloşca şi Crişan, Vlad Ţepeş, Ion Antonescu, Ecaterina Teodoroiu şi mulţi mulţi alţii...şi vor să ni înlocuiască cu uni comerciali şi închipuiţi cum sunt: spider man, wolverin, captain planet, barbie, kevin, inspector gadget, superman, etc.

  RăspundețiȘtergere
 9. IAcest manifest indeamna la intoarcerea la patria mama si lupta pentru a ne castiga dreptul de a traii mai bine in tara noastra, orasul nostru, casa noastra. E un indemn ca nu trebuie sa ne pierdem ca natie si lupta nu se poate face decat acasa. E un moment in care tara noastra e impartita si fiecare amprenta a natiei noastre e distrusa si inlocuita cu cea a hienelor. Nu putem lasa de izbeliste lucrurile sfinte pentru care au varsat sange stramosii nostrii. Nu putem fi indiferenti! Traiul in tara e foarte greu dar asta nu inseamna ca parintii, unchii si matusile noastre, verisorii, nepotii si bunicii nostrii trebuie lasati sa se chinuie si sa fie ingenunchiati la ei pe pamant, sa fie batjocoriti si lasati sa moara de foame. Alaturi de ei trebuie sa indepartam jegurile care ne-au vandut si inrobit. La cati sin voi, cei care citesc acest articol, nu le e dor de tara, de orasul lor, de casa lor? Eu unu tanjesc dupa orasul si casa mea.

  RăspundețiȘtergere
 10. Valentin, multumesc pentru aprecierea fotografiei mele, dar nu imi vad numele langa ea si nu-mi amintesc sa-mi fii cerut permisiunea de a o publica. Te rog sa o semnezi sau sa o scoti de pe blog.
  Emanuel Tanjala

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, Emanuel! La care dintre fotografii te referi? Imi cer scuze, dar nu le-am gasit semnate pe net. Multumesc pentru sesizare! Cu stima, Valentin Roman

   Ștergere
 11. Ma bucur ca mai sant romani care sa le pese de tara noastra draga.patria este poporul iara nu tagma jefuitorilor cum spunea tudor.pacat ca a orbit poporul si voteaza mereu acelasi partid care ne-a facut sa plecam din tara de foame!!!

  RăspundețiȘtergere
 12. Frumos ! Fara cuvinte ...

  RăspundețiȘtergere