marți, 20 august 2013

Textul ultimei scrisori a Mareşalului Antonescu către soţia sa

«Scumpa mea Lica,


Am stat cu capul sus si fara teama in fata judecatii, dupa cum stau si’n fata Justitiei Supreme. Asa sa stai si tu!
Nimeni in aceasta tara nu a servit poporul de jos cu atata dragoste, pasiune, dezinteres, cum am servit eu.

I-am dat totul, de la munca pana la banul nostru, de la suflet la viata noastra, fara a-i cere nimic. Nu-i cerem nici azi. Judecata lui patimasa de azi nu ne injoseste si nu ne atinge. Judecata lui de maine va fi dreapta si ne va inalta.

Sunt pregatit sa mor, dupa cum am fost pregatit sa sufar. Dupa cum si viata mea, toata viata mea, mai ales in cei patru ani de guvernare, a fost un calvar.

A ta, de asemenea, a fost inaltatoare. Imprejurarile si oamenii nu ne-au ingaduit sa facem binele pe care impreuna am dorit cu atata pasiune sa-l facem tarii noastre. Suprema vointa a decis altfel. «Am fost un invins», au fost si altii…, multi altii.

Dupa dreapta judecata, istoria i-a pus la locul lor. Ne va pune si pe noi. Popoarele in toate timpurile si peste tot au fost ingrate. Nu regret nimic si nu regreta nimic. Sa raspundem la ura cu iubire, la bine cu mangaiere, la nedreptate cu iertare.

Ultima mea dorinta e sa traiesti. Retrage-te intr’o manastire. Acolo vei gasi linistea necesara sufletului si bucata de paine care azi nu o mai poti plati. Am sa rog sa fiu ingropat langa ai mei, care mi-au fost strabuni si calauzitori, acolo la Iancu Nou.

Voi fi intre cei cu care am copilarit si am cunoscut si durerile si lipsurile. Imprejurarile ne-au indepartat viata de ei, dar sufletul meu nu-i va uita niciodata.
Poate vei gandi ca tot acolo langa mine trebuie sa fie si ultimul tau locas.

Scoborand in mormant eu azi, tu maine, ne vom inalta, sunt sigur, acolo unde va fi singura si dreapta rasplata.
Te strang in bratele mele cu caldura. Te imbratisez cu dragoste. Nici o lacrima !

Ion»

sursa: http://cersipamantromanesc.wordpress.com

7 comentarii:

 1. mai este nevoie de comentariu???

  RăspundețiȘtergere
 2. Un adevarat erou national...

  RăspundețiȘtergere
 3. "Nimeni in aceasta tara nu a servit poporul de jos cu atata dragoste, pasiune, dezinteres, cum am servit eu". Cam prea mare infatuarea, mareşale! Şi cum zici tu că l-ai servit? Cu atârnarea României la remorca tăvălugului hitlerist? Asta, după ce Hitler a smuls Ardealul din inima României ca să-l dea cadou usigaşilor hortişti? La Ip şi la Trăsnea tot oameni "de jos, din popor" au fost căsăpiţi de honvezii primitivi... Şi nu numai acolo, aproape în tot Ardealul. Dar la Iaşi, evreii aceia, plimbaţi în trenul morţii câteva zile, nu erau oameni din "poporul de jos", cetăţeni români? Din 4000 câţi au fost îmbarcaţi în trenuri, doar 980 de suflete au mai scăpat din ghearele morţii! Şi tu, militar de carieră, zici că ai servit poporul? Sunt român, creştin-ortodox, militar ca şi tine, dar nu aş fi vrut să-ţi fiu camarad niciodată! Criminalii nu trebuie să se bucure nici de respect nici de milă. Dacă nu ne cotropeau ruşii, te-ar fi condamnat americanii. Şi, zău, nu ar fi greşit nici ei!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In sfarsit, mai sunt romani cu capul pe umeri.
   Criminalii de copii nu au oroare si in nici un caz nu pot fi eroi.
   Respect, domnule militar!

   Ștergere
  2. Nici nu ma mir ca esti militar, la doza ta de inteligenta. De fapt, altceva nici n-ai fi in stare sa faci, decat sa executi ordine obedient, si sa-ti lasi spalata mintea aia ingusta pe care o ai... hai, urla: Becali presedinte!

   Ștergere
 4. Anonime de mai sus,maresalul este cu adevarat erou...tu scri numai prostii! Documenteaza-te cu mintea limpede si lasa idea ca ai fi atotstiutor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule caporal imi pare rau de dumneata;ai o problema care te macina in subsol.Am idoieli ca ai fi roman.Dar si mai mari indoieli daca ai stat vreo data vertical.De specialisti paraleli dar plini de venin nu a dus lipsa tara asta.Nu mai arunca cuvinte fara judecata.Asta daca esti cum pretinzi crestin.Oricum patriotismul nu se negociaza nu crezi?

   Ștergere