Directorul companiei care detine cetatea intentioneaza sa vanda monumentul istoric, pentru ca face parte din activele neperformante ale firmei.
Ridicata in secolul XIV, Cetatea Brasovului adaposteste astazi un restaurant cu specific medieval si un muzeu. Zidurile, bastioanele si curtile interioare vorbesc despre vremurile trecute, spre incantarea turistilor. Cu toate astea, proprietarul considera obiectivul neprofitabil si vrea sa-l vanda.
"O circulatie turistica mai slaba, din cauza puterii mai scazute de cumparare a populatiei Romainiei, dupa Revolutie, a facut ca unitatea de alimentatie publica sa nu fie dintre cele mai performante", explica Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania.
Vestea ca Cetatea se vinde ii lasa cu gura cascata pe turisti. In timp ce managerii spun ca nu au solutii, strainii stiu exact ce-i lipseste: promovarea. "As adauga doar mai multa informatie. Poate niste harti sau date despre cetate. Poate si un ghid, dar nimic mai mult. E nepretuita", spune un vizitator britanic.
Pretul de pornire: 3,5 milioane de euro
3,5 milioane de euro. Atat vrea proprietarul pentru aceasta bucata de istorie. Primaria Brasovului are prioritate la cumparare, dar nu are atatia bani.
Cea mai frumoasa panorama a Brasovului poate fi admirata de aici, de pe Tampa. Surprinzator, insa, restaurantul aflat chiar in acest loc nu este profitabil, sustine proprietarul. Problema restaurantului o reprezinta accesul. Telecabina - care apartine unei altei firme - are program doar pana la 18:00 seara. "Ar fi un loc minunat de unde sa vezi rasaritul sau sa ai o cina romantica. Ar fi minunat daca ar fi deschis macar pana la ora 20:00 sau 22:00, cel putin", e de parere un alt turist englez.
Si nu doar cetatea Brasovului este de vanzare. Acelasi proprietar vrea sa scape si de restaurantul Casa Padurarului. Culmea, e situat intr-o zona prin care trec, zilnic, mii de turisti, majoritatea straini. Viitorul cumparator nu va trebui decat sa iasa in calea lor si sa le arate meniul - exclusiv vanatoresc. Succesul depinde insa doar de un manager priceput, interesat sa faca profit.
Oferta este, in general, adresata investitorilor privati, insa daca nu se va gasi un cumparator, compania este dispusa sa faca un compromis si sa ajunga la o intelegere cu statul roman, astfel incat acesta sa poata intra in posesia Cetatii Brasovului.
Chiar daca suma nu a fost inca stabilita, firma a angajat un evaluator pentru a decide care sunt preturile corecte pentru active. Cetatea Brasovului este un ansamblu format din trei elemente, Cetatuia, incinta bastionara si garnizoana, fiind inclus pe Lista Monumentelor Istorice de importanta nationala.
Aceasta se afla pe varful Tampei si a reprezentat in evul mediu cel mai important centru de aparare al Brasovului. Cetatea este un simbol pentru arhitectura secolelor al XIV-lea si al XV-lea.
Ce ne mai mira in Romania? Va mai indoiti ca mai este ceva care nu poate fii vandut in tara asta? Guvernantii nostrii nu mai au nimic de "pastrat" pentru noi, cei nascuti in Romania, pentru copiii nostrii. Cine este "proprietarul" acestei capodopere? Cine l-a "uns" proprietar? Doamne cate ne mai pregatesti in viata asta si cat mai poate duce acest popor :(
RăspundețiȘtergereCine este proprietar si cum a ajuns in posesie ? Se zvonea ca este vorba de un "consortiu"
RăspundețiȘtergerede investitori ..Evrei.. Cum or fi ajuns evreii sa aiba mosteniri in transilvania si cum de se pot vinde monumente de importanta nationala, bucati importante de istorie a neamului, unor nomazi hrapareti, nu inteleg..:(
Cetatea se afla pe Dealul Cetatii, nu pe Varful Tampa, de ce faceti confuzii?? Pe Tampa este restaurantul Panoramic si acolo da, se ajunge si cu telecabina (care face drumuri sus-jos din 3 in 3 minute), dar la Cetate se ajunge bine-mersi pe jos, din oras.
RăspundețiȘtergeresa-si vinda sufletul lui nenorocitul ala de patron care minte cu nerusinare ca nu e profitabil, daca strainii sustin ca nu-i lipseste nimic, se vede clar (ca ei hotii vor sa-i lipseasca) tot asa ca si mina de aur la Rosia Montana care dintr-o data nu a mai fost profitabila pentru Romani, dar pentru pasarile de prada venite de peste ocean esteeeeeeeee frate si inca cum, nu vedeti ca nu-i mai da drumul din coltii ascutiti oare de ce ? Romania nu e de vinzare jidanilor!!!! v-ati facut un paradis al furtului acolo gasind atit de multi tradatorii de tara dar mai dati nas in nas si cu romanii adevarati carora le pasa de Romania voi ati crezut ca toti romanii sunt niste lepadaturi dar v-ati inselat hotiolor si banditilor ce sugeti si pustiiti totul.
RăspundețiȘtergere