miercuri, 18 septembrie 2013

Cultura Cucuteni, adevăruri nespuse (video)

un articol de Valentin Roman

Unii susţin că, prin promovarea istoriei antice a acestor pământuri, încerc să fac din daci şi strămoşii lor "buricul Pământului". Alţii strigă sus şi tare că suntem urmaşii unui popor de ciobani şi atât.

Dar opiniile habarniste se vor lovi mereu de realităţile arheologice, probe materiale clare, ce nu pot fi contestate de cei ce vor să facă din noi un popor de adunătură. Să ne gândim, de pildă, la cultura Cucuteni....
Europa dormea în urmă cu aproximativ 7.000 de ani. Sau, mai exact, nu exista. În vest, nicio bobiţă de jar al vreunei civilizaţii nu străpungea întunericul. Şi asta în timp ce, în Moldova noastră, cucutenienii dezvoltau prima cultură sedentară a acestui continent.

Cu 1.500 de ani mai înainte ca vestul Europei să planteze vreo sămânţă în sol, autohtonii din Moldova practicau agricultura sistematic, creşteau animale pe lângă gospodării, modelau lutul având ca rezultat o ceramică a cărei calitate şi decor fascinează şi azi şi  vieţuiau în aşezări cu caracteristici de oraş, ce depăşeau, în unele cazuri, câtvea zeci de mii de locuitori.

De aici, din Moldova noastră, a început neolitizarea Europei, civilizarea ei, trecerea de la epoca pietrei şlefuite la cea a meşteşugurilor elaborate. Şi totuşi, manualele de istorie tac...


CITEŞTE ŞI http://adevaruldespredaci.ro/8-000-de-ani-de-istorie-in-muzeul-din-roman/
                    http://adevaruldespredaci.ro/romania-incursiune-in-istoria-milenara-a-ceramicii/

Un comentariu:

  1. Manualele de Istorie sunt facute de cativa insi cu pretentii academice si avizate de dinozaurienii din Ministerul (anti)Educatiei. Acesti dinozaurieni nu s-au miscat niciodata din comisiile lor, desi au venit si au pierit guverne si sisteme. Ce Cucuteni vreti in manualele noastre cand indivizii cu pricina supravietuiesc oricarui adevar si oricaror descoperiri arheologice? Nimeni nu e mai orb decat cel ce nu vrea sa vada (ori e platit sa nu vada)!

    RăspundețiȘtergere