Arheologii sătmăreni au mai descoperit trei cuptoare dacice, vechi de peste 1.800 de ani, în situl arheologic de la Şuculeu-Medieşu Aurit unde a existat cel mai mare centru de producţie ceramică din arealul neocupat de romani.
Potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres, Muzeul Judeţean Satu Mare a început în a doua jumătate a lunii august săpături arheologice sistematice la Medieşu Aurit, la cuptoarele dacice de ars ceramică.
"Situl arheologic este de o importanţă deosebită, fiind cel mai mare centru de producţie ceramică din arealul european neocupat de romani. În campania din 2013 a fost ţintit centrul aşezării, unde se concentrează cele mai multe ateliere de producţie ceramică. Până acum au fost descoperite trei cuptoare cu atelierele aferente şi şanţurile de fundaţie a unei locuinţe de suprafaţă. Contextele cercetate se pot data în a doua jumătate a sec. II - prima jumătate a secolului III d.Hr. şi pe baza materialului arheologic se pot atribui dacilor liberi", se precizează în comunicat.
Pe lângă piesele ceramice au fost descoperite şi obiecte cu caracter militar roman, precum aplici de centură, vârf de săgeată roman, care indică o prezenţă militară romană în zona aşezării.
Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit au fost descoperite în 1964, fiind scoase la lumină şapte astfel de construcţii. Ulterior, în urma unor cercetări cu aparatură de ultimă generaţie s-a constatat că mai există 200 de cuptoare îngropate în pământ.
sursa: http://www.romaniatv.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu