duminică, 22 septembrie 2013

O DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ UNICĂ în România va fi vizibilă permanent : stăvilarul fostei cetăți a Timișoarei

Singurul stăvilar de Ev mediu descoperit în România, pe locul unde urmează să fie construită o clădire de birouri de lux va deveni atracție turistică. Dezvoltatorul imobiliar și arhitectul proiectului au propus extragerea vestigiilor arheologice și expunerea lor într-o piațetă lângă clădire.

Specialiştii analizează mai multe propuneri pentru a pune în valoare vestigiile descoperite. Cea mai generoasă din ele presupune prezentarea stăvilarului într-o piațetă care ar fi special construită în acest sens.
Pe amplasamentul celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre Timişoara, în urma lucrărilor de descărcare arheologică la fundaţie, au fost descoperite mai multe vestigii, printre care un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea de către administraţia habsburgică. Stăvilarul era construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn.

Acesta avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Alte elemente descoperite, parte din fundaţia zidurilor exterioare, au fost distruse de comuniști cu ocazia lucrărilor la vechea fabrică ce se afla aici în anii 80.



Ministerul Culturii va decide cum se va expune stăvilarul



Cercetările au fost efectuate de o echipă de la Muzeul Banatului. ”În urma lucrărilor pe care le-am întreprins pe şantier, a fost dezvelită partea inferioară a unor fortificaţii, precum şi a unuia din stăvilarele care au reglat scurgerea apelor canalului Bega prin şanţurile de apărare a fostei cetăţi a Timişoarei. Ansamblul descoperit are o însemnătate din punct de vedere al cercetării arhitecturii militare de secol XVIII şi poate satisface curiozităţile turiștilor privind istoria locală”, a declarat Alexandru Szentmiklosi, arheolog în cadrul Muzeului Banatului.

Arhitecţii şi proiectanţii complexului de birouri împreună cu arheologii Muzeului Banatului şi experţii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu au înaintat deja Ministerului Culturii trei propuneri pentru punerea în valoarea a vestigiilor descoperite. ”Dorim să ne implicăm activ în punerea în valoare a unei părţi din patrimoniul oraşului nostru. Împreună cu arhitecţii noştri, am studiat mai multe variante care să ne permită să conservăm descoperirile, respectând legislaţia în vigoare în materie de construcţii şi urbanism. În acest moment, purtăm discuţii cu experţii Ministerului Culturii, urmând ca domniile lor să decidă cu privire la varianta aleasă. Dorinţa noastră este aceea de a păstra o bună parte din stăvilar în cadrul amplasamentului City Business Centre, expunându-l publicului în piaţeta ce se va forma între clădirile noastre. Deşi este o soluţie costisitoare, dar şi destul de dificilă din punct de vedere tehnic, presupunând translatarea acestui stăvilar, ar avea marele avantaj de a transforma spaţiul public exterior într-un mic fragment muzeal în aer liber, aşa cum există în alte oraşe europene cu o istorie bogată şi de a asigura accesul unui public generos”, a explicat Ovidiu Şandor, dezvoltatorul City Business Centre Timişoara.

sursa : http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu