miercuri, 16 octombrie 2013

Ajunge cu şaga, domnule Oprescu! Inscripţia "Budapesta" trebuie să revină urgent pe Arcul de Triumf!

Ne este ruşine? Ne este frică? Nu mai avem istorie? Nu ne-am mai păstrat măcar un dram de normalitate şi de respect pentru adevărul istoric?

Valoroasa inscripţie marca o importantă victorie a Armatei Române din anul 1919. Este vorba despre basorelieful „Budapesta‟, care se afla alături de numele altor localităţi cucerite prin jertfă de soldaţii români, pe arcada interioară a emblematicului monument.
Dintre toate, numai placa inscripţionată cu numele capitalei ungare a fost acoperită cu ciment, ştergându-se astfel în mod barbar o filă din istoria noastră. Numele „Budapesta‟ marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române. Armata noastră lupta pe atunci împotriva expansiunii bolşevismului ungar.

Şi de la Wikipedia citire: “La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniştii conduşi de Béla Kun. Forţele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât şi trupele române dinTransilvania, în speranţa de a ocupa Transilvania. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul Trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moşoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.

La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generaluluiGheorghe Mărdărescu, alţi generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moşoiu şi locotenent-colonelul Ion Antonescu (N. A- viitorul mareşal al României). A fost cucerită capitala, Budapesta, (N.A.- un răcan oltean a pus opinca pe clădirea parlamentului ungar, deoarece era interzis să punem steagul tricolor pentru a nu leza în vreun fel demnitatea ungurilor). Béla Kun a demisionat şi regimul comunist a fost înlăturat.

La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naţionale ungare. La 16 noiembrie1919, Horthy a intrat în Budapesta şi şi-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.

La 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei”.

Din nefericire, cazul nu este unul singular. Aceeaşi poveste s-a întâmplat şi la Cluj-Napoca, când maghiarii au cerut îndepărtarea unui text comemorativ de pe statuia lui Baba Novac. În martie 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu nişte rânduri inscripţionate pe statuia lui Baba Novac.

PPMT a solicitat îndepărtarea textului istoric, motivând că are „un mesaj ofensator la adresa maghiarilor‟. Mesajul de pe statuie suna în felul următor: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601‟. Textul fusese inscripţionat pe statuia amplasată lângă Turnul Croitorilor în septembrie 1998.

sursa: http://www.cotidianul.ro

Un comentariu:

  1. Cand si din dispozitia cui a fost acoperit numele orasului Budapesta pe Arcul de Triumf?

    RăspundețiȘtergere