Arheologii au făcut o nouă descoperire în contextul lucrărilor pentru reabilitarea Cetăţii Alba Iulia. Descoperirea are o importanţă deosebită care, probabil, va impune rescrierea unor capitole din manualele de istorie din România.
Pe terenul din faţa Catedralei romano-catolice „Sfântul Mihail”, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia, au ieşit la iveală, în mod accidental după cum susţin cercetătorii, vestigiile primei biserici creştine din Alba Iulia, cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat pentru TRINITAS TV: „Această descoperire extraordinară confirmă existenţa şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. De asemenea, confirmă existenţa unei vieţi bisericeşti organizate, legate de Constantinopol, datorită importanţei istorice, economice şi strategice a acestui oraş amplasat în bazinul mijlociu al Mureşului”.
Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.
Istoricii cred că zona de sud-vest a Cetăţii nu a fost distrusă de austrieci în secolul al XVIII-lea şi că a fost dintotdeauna una sacră.
sursa: http://www.historia.ro
Wow, foarte foarte interesant articol! Cum de nu am auzit la stiri? Acesta descoperire va cladi istoria noastra!
RăspundețiȘtergereNup, cea mai veche este Bisericuta din Murfatlar care este din 500 - 600 e.n.
RăspundețiȘtergereOricum, si aceasta din Alba este foarte veche
Interesant.
RăspundețiȘtergere