vineri, 1 noiembrie 2013

Cea mai veche biserică din România a fost descoperită la Alba Iulia

Arheologii au făcut o nouă descoperire în contextul lucrărilor pentru reabilitarea Cetăţii Alba Iulia. Descoperirea are o importanţă deosebită care, probabil, va impune rescrierea unor capitole din manualele de istorie din România.

Pe terenul din faţa Catedralei romano-catolice „Sfântul Mihail”, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia, au ieşit la iveală, în mod accidental după cum susţin cercetătorii, vestigiile primei biserici creştine din Alba Iulia, cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat pentru TRINITAS TV: „Această descoperire extraordinară confirmă existenţa şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. De asemenea, confirmă existenţa unei vieţi bisericeşti organizate, legate de Constantinopol, datorită importanţei istorice, economice şi strategice a acestui oraş amplasat în bazinul mijlociu al Mureşului”.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.

Istoricii cred că zona de sud-vest a Cetăţii nu a fost distrusă de austrieci în secolul al XVIII-lea şi că a fost dintotdeauna una sacră.

sursa: http://www.historia.ro

3 comentarii:

  1. Wow, foarte foarte interesant articol! Cum de nu am auzit la stiri? Acesta descoperire va cladi istoria noastra!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nup, cea mai veche este Bisericuta din Murfatlar care este din 500 - 600 e.n.

    Oricum, si aceasta din Alba este foarte veche

    RăspundețiȘtergere