miercuri, 27 noiembrie 2013

DESCOPERIRE.Patru tezaure monetare antice, descoperite în Prahova

Patru tezaure monetare au fost descoperite în ultimele două luni pe teritoriul judeţului Prahova de către pesoane care au folosit aparatură de detectare a metalelor.

Cei care le-au descoperit le-au predat Muzeului Naţional de Istorie a României, deşi potrivit legii ar fi trebui să se adreseze mai întâi autorităţilor locale.
Potrivit ph-online.ro, fiecare tezaur conţine zeci de piese, majoritatea monede din argint. Cea mai recentă descoperire a fost făcută pe 13 noiembrie, într-o pădure de pe teritoriul satului Vărbila. Tezaurul cuprinde 93 de monede republicane romane şi de tip thassos (din argint), datând din secolele II-I î.Hr.

„Recent, s-au mai găsit două tezaure la Potigrafu, constând în monede dacice din argint, de tip thassos şi monede dyrrachium - 70-80 de piese, o fibulă (obiect folosit pentru prinderea obiectelor de îmbrăcăminte) din argint şi una de bronz.

La Balta Doamnei s-au găsit peste 100 de monede medievale din argint şi din bronz, un topor din epoca bronzului.  Şi la Tinosu s-au descoperit, recent, cinci fibule, dintre care cel puţin una este din argint”, a declarat prentru presa locală Alin Frînculeasa, şeful biroului Arheologie al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

sursa: http://ro.stiri.yahoo.com

Un comentariu:

 1. 1. Trebuia sa specificati ca acele persoane sunt autorizate pentru detinerea detectoarelor, nu asa cum se insinueaza voalat ca ar fi infractori!
  2. Citind cu atentie legea, fara a lasa loc interpretarilor, acele persoane nu au savarsit nici o ilegalitate predand M.N.I.R. acele descoperiri!
  2. Cu caracter de informare, acele persoane sunt total de partea istoriei acestei tari, avnd in primul rand pasiune pentru acest mod de a petrece timpul liber, cunosc legile foarte bine si sunt total contra infractorilor (uneori acestia fiind chiar angajati teritoriali ai muzeelor de istorie dovediti prin procese penale finalizate) si daca nu au adoptat o varianta stipulata de lege, mergand pe cealalta varianta perfect legala, au facut-o tocmai datorita unor comportamente total neadecvate fata de ele a celor ce ii balacaresc in presa, prezentandu-i ca drept infractori! O titulataura , functie sau interes nu da dreprul nimanui sa insinueze, sa jigneasca ori sa calomnieze pe niste oameni care cu adevarat au contribuit si vor contribui in continuare la cunoasterea istoriei prin descoperirile lor!
  Schimbati-va atitudinea si lasati deoparte amenintarile . Va reamintim ca Romania este semnatara multor tratate internationale de care trebuie obligatoriu sa se tina cont cand anumite persoane doresc schimbari de legi in interese proprii!
  Su stima..

  RăspundețiȘtergere