sâmbătă, 7 decembrie 2013

Arheovest, primul simpozion de Istorie şi Arheologie. Ce vestigii importante s-au descoperit în judeţul Timiş

Peste 100 de arheologi şi istorici din ţară şi străinătate discută la Timişoara, sâmbătă, 7 decembrie, despre cele mai importante vestigii descoperite în ultimii ani.

În memoria arheologului timişorean Liviu Măruia, Asociaţia Arheovest organizează prima ediţie a Simpozionului Naţional de Istorie şi Arheologie, în cadrul căruia vor fi prezentate alte două manifestări importante.
Este vorba despre o expoziţie temporată intitulată „Dacii din câmpia bănăţeană”, în care se vor prezenta rezultatele descoperirilor de pe şantierul -  şcoală de la Unip „Dealul Cetăţuica” din judeţul Timiş, şi despre lansarea a două volume de studii de Arheologie şi Istorie în care sunt publicate zeci de articole.

Dorel Micle, unul dintre organizatorii Simpozionului Arheovest şi profesor la Universitatea de Vest, ne-a declarat că în cadrul evenimentului dedicat arheologiei ce are loc în premieră la Timişoara se va vorbi despre „una dintre cele mai importante şi frumoase descoperiri din ultimii ani”, şi anume situl arheologic din „Dealul Cetăţuica”, unde se află o zonă sacră a comunităţii dacice. „Este o descoperire inedită prin faptul că vorbim despre daci în zona de câmpie, pe malul Timişului.

În cei patru ani de săpături am găsit mai multe gropi ritualice în care au fost depuse ofrande, vase ceramice, de la vase mari de provizii până la obiecte de mici dimensiuni, inclusiv obiecte din os, corn sau metal şi chiar şi diverse obiecte utilizate în gospodărie. Dar ele au fost depuse ritualic în nişte gropi, probabil ca ofrande aduse zeităţilor într-un anumit context religios”, a explicat arheologul timişorean.

Prima ediţie a Simpozionului Naţional Arheovest debutează în Aula Magna a Universităţii de Vest, de la ora 09.00, iar expoziţia în cadrul căreia vor fi expuse obiectele descoperite în situl de la „Dealul Cetăţuica” vor putea fi admirate timp de trei luni pe holul din faţa Aulei. Pe 7 decembrie, arheologii şi istoricii care participă la simpozion vor avea parte de diferite prezentări ale unor lucrări în cinci amfiteatre. Evenimentul este organizat de Asociaţia Arheovest în parteneriat cu Universitatea de Vest şi Consiliul Judeţean Timiş.

Universitatea de Vest din Timişoara este printre puţinele din ţară în care studenţii pot învăţa arheologia. În cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, tinerii pot opta pentru masteratul „Arheologie şi mediu în contextul dezvoltării durabile”, o specializare de nişă în care absolvenţii învaţă diferite metode şi tehnici de săpătură şi prelucrare pentru orice epocă în care vestigiile descoperite au fost realizate. Situl arheologic de la „Dealul Cetăţuica” reprezintă unul dintre cele mai importante şantiere – şcoală în care studenţii învaţă şi practic ce înseamnă arheologia.

sursa: http://www.pressalert.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu