duminică, 29 decembrie 2013

Cu plugul prin artefactele culturii Cucuteni la Hândreşti (GALERIE FOTO)



Urme lutuială construcţie cucuteniană, Hândreşti
un articol de Valentin Roman

La Hândreşti, judeţul Iaşi, plugul scoate la iveală aretefacte milenare, unice în lume, aparţinând unei culturi care este considerată, pe bună dreptate, poate prima izvorâtoare de civilizaţie pe continentul european: cultura Cucuteni.

Pe zeci de hectare urmele de locuinţe şi ateliere, de unelte şi vase ceramice, fragmente de idoli şi obiecte de cult sunt vizibile, la suprafaţă, sparte şi împrăştiate în cursul arăturilor de toamnă.

Fragmente ceramice cucuteniene, Hândreşti
Recent am vizitat din nou Hândreştiul, împreună cu Ionuţ Frâncu şi însoţiţi de prof. Mihai Vasilencu, dascăl la şcoala generală din sat şi principalul promotor al activităţii de cercetare arheologică în zonă.

Cunoşteam potenţialul locului de la vizitele trecute, însă de data aceasta am rămas impresionat de dimensiunea distrugerii făcute de lucrările agricole în siturile cu o vechime ce depăşeşte chiar şi 6.000 de ani.

De-a valma vase ceramice sparte, lutuiala construcţiilor risipită pe câmp, capete de sceptru purtate de persoanele importante ale societăţiile locale neolitice, unelte, râşniţe, fragmente de silex, obiecte de cult, toate formează un tablou dezolant al unei rămăşiţe de lume veche care, în ciuda oricăror încercări de distrugere, încă se mai luptă să supravieţuiască şi încă mai aşteaptă de la noi să o descoperim.

Baza picior de vas,cultura Cucuteni, Hândreşti
Este lumea uneia dintre primele culturi sedentare ale Europei, lumea unei societăţi matriarhale paşnice, incapabile măcar să făurească arme de atac, dar care atinsese un grad extrem de ridicat în manifestările artistice, vizibile şi azi în ceramica pictată cucuteniană.

Hândreştiul este cel mai bun exemplu că istoria însăşi ne invită s-o cunoaştem, e aici, la suprafaţă, se poate atinge cu mâinile, la propriu.

Colecţia şcolară de artefacte, îngrijită de prof. Vasilencu, îmbogăţită permanent şi cu sprijinul micilor săi elevi, cărora acesta le-a insuflat dragostea şi curiozitatea pentru trecut ar putea fi lesne mândria oricărui muzeu respectabil din lume în ceea ce priveşte vechimea artefactelor.

În curând voi reveni cu detalii privind planurile noastre de salvare şi cercetare în amănunt a zonei, toate făcând parte dintr-un proiect care va fi demarat în primăvara anului viitor şi la realizarea căruia şi-au dat deja mâna mai multe ONG-uri, muzee şi instituţii de învăţământ superior.

MAI MULTE FOTOGRAFII, MAI JOS:
"Petele" cărămizii din bolovani înseamnă lutuială şi ceramică de Cucuteni, fragmentate de plug

Fragment ceramic pictat, cultura Cucuteni, Hândreşti
Diverse obiecte neolitice şi eneolitice din colecţia şcolară de la Hândreşti
Pe teren la Hândreşti, alături de prof. Mihai Vasilencu (dreapta)
Vas ceramic de mari dimensiuni spart de plug, Hândreşti

Un comentariu:

  1. Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul.
    definiţie de Nicolae Bălcescu.

    CE FACE MINISTRUL CULTURII ?

    RăspundețiȘtergere