luni, 23 decembrie 2013

Neagu Djuvara devine ridicol. Basarabii erau români

După apariţia cărţii lui Matei Cazacu nu mai există nici o scuză pentru oricine ştie să citească să mai creadă în teoria originii cumane a dinastiei Basarabilor.

Neagu Djuvara este demascat ca un impostor oarecare şi nimic mai mult. M-am bucurat când a apărut cartea „Ioan Basarab, un domn român la începuturile Ţării Româneşti”, dar după ce am citit-o am râs cu lacrimi.
Să vă explic. Raţionamentul lui Neagu Djuvara se sprijină pe câţiva piloni. Cel mai zdravăn dintre ei spune aşa: cumanii erau catolici, Basarab (ca şi taică-său – Negru vodă/ Thocomerius – şi fiu-său Nicolae Alexandru) era catolic ergo Basarab era cuman. Matei Cazacu şi Dan Ioan Mureşan iau pe rând documentele citate de Neagu Djuvara ca argumente pentru afirmaţia „Basarab Întemeietorul era catolic” şi demonstrează că „revoluţionarul” istoriografiei române fie le citează trunchiat, fie nu le înţelege.

Apoi mai sunt adăugate câteva documente (despre care Neagu Djuvara cu greu poate spune că nu le cunoştea!) care arată cât se poate de limpede că Basarab a fost ortodox. Însă lovitura finală este alta.

Neagu Djuvara a citat în sprijinul teoriei sale o serie de legende referitoare la Negru vodă. Doar că le-a citat trunchiat. În aceste legende (încă o dată, cunoscute de Neagu Djuvara şi folosite în demonstraţia sa!) se spune că Negru vodă/ Thocomerius a fost căsătorit cu doamna Marghita, catolică de felul ei.

Ei, pe când Negru vodă/ Thocomerius era plecat să se lupte cu tătarii, doamna Marghita s-a apucat de construit biserici catolice. Întors din bătălie, Negru vodă/ Thocomerius a pus mâna şi a dărâmat bisericile catolice construite de nevastă-sa. Catolic?!?!

Problema este că Neagu Djuvara a ales din aceste legende (ca şi din alte surse, mai ales documentare) doar ce i-a convenit şi a lăsat deoparte fragmentele care nu se mai potriveau cu teoria sa. O găinărie şi nimic mai mult.

După ce şi-a lansat cu surle şi trâmbiţe teoria cumană, Neagu Djuvara a fost mângâiat pe creştet de câţiva istorici care nu au vrut să-l facă de râs. Însă „spărgătorul de gheaţă” cum îi place să-ţi spună nu a înţeles mesajul, a insistat cu ideile sale, ba s-a şi dat jignit. Sunt curios dacă şi ce va răspunde la argumentaţia din cartea „Ioan Basarab, un domn român la începuturile Ţării Româneşti” – pe care o puteţi găsi la librăria Elefant (mai ieftină online decât din librăriile clasice!).

sursa: http://www.george-damian.ro

3 comentarii:

 1. De ce ne agresati cu: "Neagu Djuvara este demascat ca un impostor oarecare şi nimic mai mult"
  Nu inteleg aceasta atitudine de impostor, domnule. Daca ave-ti o alta pozitie asta nu inseamna ca trebuie sa ne bombardati cu cacat. A luat cumva Neagu Djuvara spaga de la Traianus sau Aurelian?
  Nu sunt interesat de acest articol chiar daca contine si enunta cel mai mare adevar.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu sunteti interesat de acest articol si totusi ati comentat pe marginea lui....cu stima,Valentin Romn

   Ștergere
  2. Teoria "Basarabii erau cumani" sustinuta de Djuvara (cu un zel demn de o cauza mult mai buna) e atat de faimoasa incat articolul dlui Roman e binevenit. Ma bucur ca teoria asta a cazut cu succes si cu lacrimi de ras, caci asta si era: de tot rasul. Am stat de vorba cu istorici seriosi, tineri si mai putin tineri, si n-am vazut UNUL SINGUR care sa aiba o parere buna despre Djuvara ca istoric autonumit. A, e un domn elegant si cu mult spirit, dar asta nu-i deajuns. Ca sa iti vezi cartile vandute in mii de exemplare poti folosi si teorii legice, nu doar controversate!

   Ștergere