joi, 8 ianuarie 2015

Uniunea Europeană taie accesul românilor la învăţământul superior gratuit. România ar putea fi OBLIGATĂ să privatizeze toate Universităţile

Învăţământul superior gratuit ar putea fi istorie în România. Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, prof. univ. Anton Hadăr, a declarat că  la nivelul Uniunii Europene se fac presiuni uriaşe pentru privatizarea tuturor universităţilor de stat din România.

Din acel moment, elevii care vor lua Bacalaureatul îşi vor putea continua studile doar dacă au bani, dacă vor obţine o bursă sau vor fi dispuşi să facă un credit la o bancă pentru achitarea studiilor.
„În urmă cu o lună am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate ţările din Uniunea Europeană şi concluzia a fost că se doreşte o privatizare masivă a universităţilor de stat şi doar în cazuri rare să mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intenţia ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană este ca, odată învăţământul privatizat, să se facă un clasament al tuturor universităţilor din Europa şi, în acest fel, atractivitatea universităţilor valoroase ale Europei să crească”, a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr pentru Ziarul Ring.

Înainte ca privatizarea să devină obligatorie prin directiva UE, există pericolul ca universităţile de stat să intre în colaps. Reducerea drastică a numărului de studenţi din cauza introducerii măsurilor antifraudă la bacalaureat, precum şi dezinteresul românilor pentru studii superioare au făcut ca facultăţile, în special cele private, să intre deja în faliment. „S-ar putea ca trecerea aceasta spre privat să fie făcută din motive de forţă majoră, din lipsă de candidaţi. Ar fi păcat ca universităţi de tradiţie să intre pe mâna unor afacerişti şi să asistăm la o prăbuşire a acestora”, a mai precizat Anton Hadăr.

sursa: http://gandeste.org

2 comentarii:

  1. Zau asa, privatizare? Pai stiu acei specialistii lu' peste europeni cine sta in primele 100 de universitati din lume? Pai Cambridge-ul e public (cu colegii private), Lausanne e public, ce-are a face tipul de proprietate cu competenta academica? Perfect, privatizam Universitatea din Bucuresti (locul 651-700 pe plan mondial in 2014) - cine o cumpara? De unde bani? In a doua luna de functionare in regim privat va da faliment - sau va primi doar studenti arabi, fii de emiri ai petrolului. Nu aici sta meritul academic al unei universitati - iar un stat inteligent va investi intotdeauna in scoala, in educatie si cercetare. Ma rog, statul roman stim ce face azi... si stim si cum se poarta unii domni profesori universitari, ca vechilii pe mosie, exameen cumparate, etc, dar daca vrei sa cresti nivelul academic, mai degraba actionezi aici decat schimband proprietarul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa le privatizam, DA.. Dar sa platim romanii corect, sa aiba bani de studii, nu de zece ori sub nivelul european.

    RăspundețiȘtergere