marți, 1 decembrie 2015

Atentat terorist dejucat la Târgu Secuiesc. Suspectul este un membru al unei organizații extremiste maghiare

un articol de Valentin Roman
Un extremist de origine maghiară, membru al oganizației “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, a fost reținut astăzi la Târgu Secuiesc de autoritățile române. Acesta urma să detoneze un dispozitiv explozibil improvizat în cursul manifestărilor publice dedicate Zilei Naționale a României.
Reprezentanții DIICOT și ai SRI au declarat că despre intenția intenția individului aveau cunoștință încă din  urmă cu două luni și au monitorizat activitatea acestuia, astfel încât planul său să fie dejucat fără a se pune în pericol viața și integritatea celor ce au participat astăzi la evenimentele de la Târgu Secuiesc.

Dispozitivul ar fi fost realizat de un grup din Covasna, aparținând aceleiași organizații. La rândul lor, cei în cauză vor fi aduși la audieri.
Redau mai jos textul comunicatului DIICOT legat de acest caz:
„La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului “Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea “Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

La rândul său, Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, a declarat, pentru un post de televiziune, că: „A existat o tentativă de atentat terorist pe care DIICOT, cu sprijinul SRI, a dejucat-o. Atentatul urma să aibă loc astăzi de Ziua Natională a României. Era un dispozitiv explozibil improvizat. Aveam cunoaștere despre acest lucru cu două luni în urma. În niciun moment, nu a fost pusă in pericol integrijitateta românilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu