marți, 1 martie 2016

Mii de hectare din parcurile naționale ale României sunt vândute afaceriștilor străini

un articol de Valentin Roman
Mii de hectare din zona Parcului Național Piatra Craiului au fost cumpărate de un ONG din conducerea căruia fac parte oameni de afaceri străini.
Din 2010 și până în prezent Fundația Conservation Carpathia (FCC) a achiziționat, în aria amintită, peste 16.000 de hectare, cele mai multe dintre ele în zona Culoarului Rucăr-Bran, zonă descrisă de ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer drept cea mai întinsă arie sălbatică din Europa.
FCC este controlată de miliardarul elvețian Hansjorg Wyss, care, în prezent locuiește în SUA și deține, potrivit Forbes, o avere estimată la peste 6 miliarde de dolari. Printre membri fondatori ai FCC regăsim și alte nume sonore ale mediului de afaceri internațional, precum Peter Benett, fondator al Rainforest Concern, Markus Jebsen, fratele directorului general al trustului Jebsen&Co., dar și Doug Tompkins, deținătorul brandurilor de îmbrăcăminte The North Face și Esprit, decedat anul trecut.
Paul Lister și prințul Charles
Pe lista fondatorilor îl mai regăsim și pe Paul Lister, moștenitor al companiei de mobilă Mulland Furniture Industries. Acesta afirma, nu demult, într-un interviu acordat unei publicații din România că familia sa a finanțat realizarea documentarului ”Wild Carpathia”. De altfel, pe site-ul fundației lui Lister (The European Nature Trust), regăsim numele lui Charley Ottley, prezentatorul documentarului și membru al echipei din Londra a afaceristului.
Un susținător al proiectelor FCC este și Prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, potrivit pressone.ro
Mașini aparținând FCC și inscripționate cu numele fundației patrulează deja în zonele Pasul Rucăr, Dâmbovicioara, Dragoslavele și barajul Pecineagu.

Un comentariu:

  1. Oare noi mai putem sa pasim pe aceste teritorii private? Daca da in mod sigur contra cost.

    RăspundețiȘtergere