luni, 19 august 2013

Importantă descoperire arheologică: Capelă construită la 1300, lângă Biserica Neagră

• Vestigiile descoperite, dar şi alte clădiri din piatră din curtea Bisericii Negre, atestă faptul că au existat aşezări fortificate din cea de-a doua jumătate a secolului al XII-lea
• Data de atestare documentară a Braşovului ar putea fi astfel stabilită cu o jumătate de secol mai devreme faţă de anul 1235

Arheologii care de aproape doi ani cercetează curtea Bisericii Negre au ajuns spre finalul lucrărilor. Chiar înainte de închiderea şantierului la sfîrşitul lunii august, ei au făcut însă o descoperire neaşteptată şi extrem de valoroasă.

În partea de sud a Bisericii, în apropiere de intrarea în Piaţa Sfatului au descoperit zidurile unei foste capele a Bisericii Negre, datînd cel mai probabil din secolul al XIV-lea.

Vechea capelă era atestată în documente, însă nu exista nicio dovadă fizică a existenţei ei. „Această construcţie a fost, cel mai probabil, o capelă, ridicată în jurul anului 1300. Construcţia are un plan central şi este de formă rotundă ori hexagonală, încă nu am stabilit cu certitudine acest lucru. Acum lucrăm la catalogarea zidurilor şi la cercetarea completă a acestei descoperiri. Pînă acum au fost descoperite aici doar fragmente de alte clădiri şi cimitirul, nu şi un lăcaş de cult“, a declarat arheologul Daniela Marcu Istrate, coordonatorul ştiinţific al şantierului de la Biserica Negre.

Zona este plină de cabluri şi conducte


Zona unde a fost făcută această ultimă descoperire este brăzdată de cabluri şi conducte, care au afectat vestigiile scoase acum la lumină. Pentru a reuşi punerea în valoare aşa cum se cuvine a zidurilor vechii capele, toate aceste cabluri şi conducte ar trebui mutate. „Este improbabil ca aşa ceva să se întîmple. Este greu de crezut că cineva va muta toată această încrengătură de conducte şi cabluri de aici. Au fost ceva discuţii cu cei de la Primărie, pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice de aici, dar, cel mai probabil, turiştii vor putea vedea în Muzeul Bisericii Negre doar ceea ce s-a descărcat arheologic din zonă“, a mai spus arheologul Daniela Marcu Istrate.

Descoperiri valoroase în Curtea Bisericii Negre


Şantierul arheologic din Curtea Bisericii Negre a fost deschis la începutul anului trecut şi îşi va închide porţile la sfîrşitul lunii august. În cei aproape doi ani cît au lucrat aici arheologii au făcut descoperiri valoroase, care îi vor ajuta pe specialişti să studieze modul de viaţă al locuitorilor cetăţii din urmă cu cîteva sute de ani.

Au fost descărcate arheologic peste 1.400 de morminte cu oseminte care datează atît din Evul Mediu, posibil din secolul al XI-lea, cît şi din epoca modernă. Au mai fost descoperite podoabe şi bucăţi de vase, gropi pentru provizii, care se presupune că ar fi fost amenajate la începutul secolului al XIII-lea, într-una dintre aceste gropi fiind găsit şi scheletul unui cal.

Alte descoperiri importante din această ultimă etapă a descărcării arheologice de la Biserica Neagră sînt două pietre funerare datînd de la începutul secolului al XVIII-lea. Una dintre ele, descoperită pe latura din faţă, la intrarea în Biserica Neagră, este întreagă şi are dimensiuni impresionante: lungime de doi metri, lăţime de 80 de centimetri şi înălţime de 30 centimetri. Vestigiile descoperite lîngă Biserică, dar şi alte clădiri din piatră atestă faptul că au existat aşezări fortificate din cea de-a doua jumătate a secolului al XII-lea. În acest fel, data de atestare documentară a Braşovului poate fi stabilită cu o jumătate de secol mai devreme faţă de anul 1235, reţinut de istorie.

Aproape toate „comorile“ scoase la lumină de arheologi, puse acum la păstrare în depozitele Bisericii Evanghelice, vor putea fi văzute în muzeul Bisericii Negre, după ce vor fi cercetate toate piesele descoperite în Curtea Bisericii Negre. Cînd şantierul se va închide, Municipalitatea împreună cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice vor să reabiliteze curtea interioară a monumentului.

sursa: http://www.monitorulexpres.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu