miercuri, 28 august 2013

Române, după 2.000 de ani, aurul îţi este din nou furat. Ce este de făcut?



un articol de Valentin Roman

Dacă timp de secole întregi, duşmanii au încercat să ne ia aurul cu sabia, prin invazii, prin razboi şi foc, acum, în perioada "civilizată", reuşesc să şi-l însuşească fără nicio luptă, pur şi simplu prin aprobarea şi semnătura celor ce ne conduc.

În ciuda protestelor publice a numeroase ONG-uri, în ciuda dezaprobării manifestate de foarte mulţi români şi personalităţi ale lumii ştiinţifice şi culturale, liderii politici ai României au decis să adopte proiectul de lege în urma căruia aurul şi argintul ţării, zăcământul de la Roşia Montană, va fi pur şi simplu oferit aproape gratuit unei companii străine.

După ani întregi, în care societatea civilă a atras atenţia în repetate rânduri asupra pericolului reprezentat de exploatarea cu cianuri a zonei, Guvernul României a ales să ignore toate vocile pertinente ce contestau proiectul minier şi să încalce absolut toate drepturile poporului român asupra resurselor sale: drepturi fizice, morale, istorice etc.

O paralelă peste timp



În urmă cu aproximativ 2.000 de ani romanii au venit în Dacia pentru aur. Şi l-au avut, dar cu greu, după trei războaie, după o împotrivire apriga din partea dacilor, după lupte grele şi încrâncenate. După 2.000 de ani noi ce facem? Acceptam ca, prin semnatură a câtorva trădători, să cedăm ceea ce este al nostru de drept?

ROMÂNIA DOARME?!?! Unde ne sunt curajul, implicarea şi patima moştenite de la strămoşi? Oare nu cumva, prin tăcerea şi lipsa noastră de acţiune ne batem joc de sacrificiul înaintaşilor noştri? Oare nu cumva, dincolo de problemele cotidiene pe care le avem fiecare dintre noi, exista lucruri care ne privesc pe toţi şi a căror rezolvare nu constă în like şi share pe net? Aici nu mai este loc de "periat" caracterele sensibile şi nici de avut grijă la discurs şi exprimare pentru a nu ofusca pe cineva.

România şi românii vor primi o redevenţă de 6% din aurul de la Roşia Montană, asta după „aprige negocieri” ale „vajnicilor noştri lideri”. Aurul nostru va lua drumul străinătăţii dacă voi veţi accepta asta.


Ce se zice la comunicatul de presă….




Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat marti in sedinta de guvern, el urmand sa fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.

CITEŞTE ŞI CINE ESTE ÎN SPATELE AFACERII http://www.mediasinfo.ro/numele-din-spatele-gabriel-resources-john-paulson-beny-steinmetz-si-thomas-kaplan/2011/08/30/

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura, citeaza Agerpres.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.


Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

8 comentarii:

  1. Sunt convins CA DACA SE VA incepe acest proiect toate aceste locuri de munca nu vor exista (asta este doar o momeala care RMGC o tot arunca la oameni care nu intelege strategia lor)..In al doilea rand chiar daca aceste locuri de munca ar exista, ele nu scoate tara noastra din ''glodul'' care se afla...ba din contra vom fi mai saraci decat inainte si afectati de boli groaznice plus daune de neimaginat mediului. Nu-s de acord nici pe departe cu acest proiect!!!!! Sper ca aceasta lista sa continue si acest proiect sa fie STOPAT!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca pe cale legala nu e nimic de facut, ar trebui sa manifestam la fata locului, sa sabotam inceperea lucrarilor de exploatare pana cand ni se va da castig de cauza.
    In Italia de ani buni oamenii impiedica construirea liniei de cale ferata de mare viteza Torino-Lyon pentru simplul fapt ca le distruge un munte si le aduce zgomot (dar pe de alta parte si multi bani in turism). Si noi n-om fi in stare sa le tinem piept astora? Cu atat mai mult cu cat in buzunarele noastre nu intra nimic?

    RăspundețiȘtergere
  3. PAI noi suntem mici ... ce putem face daca sunt doar cativa care gandesc si realizeaza ce se petrece cu adevarat. Romanii sunt preocupati de ziua de maine, daca au ce sa puna copiilor pe masa, daca vor mai avea maine de munca sau spera ca vor gasi ceva de munca. Cine sa ia atitudine ...

    Alexandru-Ion Ciupitu

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect!!! Nu mai e timp de pierdut!!! Ne vedem,cat mai multi sper la Rosia Montana !!! Oricum nu mai avem nimic de pierdut!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum adică, măi Vali, de ce acceptăm? E lege dom'le păi cum așa....legea-i lege... Unde-i lejie nu-i tocmeală :-D :-(

    RăspundețiȘtergere
  6. ce curaj ?suntem o tara de lasi
    in loc sa-i impuscam noi stam si asteptam ajutorul divin
    o sa vanda tradatorii astia tot si noi tot nu o sa facem nimic
    suntem un popor de lasi .....

    RăspundețiȘtergere
  7. Rapt,jaf ,furt, taxe cumplite, regionalizare pentru impartirea sclavilor si resurselor Romanistanului ,cianuri si gaze de sist scoase prin praduire si prin otravirea romanilor.Guvernul perciunatilor nu se dezminte..Stati in fotoliu si sperati la mila de la guvernele puse de ei [Ponta, MRU, BOC,] .Nu veti supravietuii.Gnomii cum ne numesc ei in TORA nu au drepturi exact ca si animalele pe care le taie de sabat ..

    RăspundețiȘtergere
  8. tradatorii Romaniei ar trebui tasi in teapa asa cum pedepsea Vlad Tepes pe nemernici in trecut ca au secatuit tara de tot suntem de risul lumi, si nu domnule nu suntem un popor de lasi ci o generatie de lasii sa Format dupa 89` noi cei care am luptat in strada atunci mai suntem inca vii, si hotii de la putere stiu asta foarte bine dar ce-i cu ceilaltiamortitii care iau droguri, si cred numai in distractie de moment, si stau in fata tastaturi ca lipiti nu-i inztereseazaa nimic pentru ca sunt indobitociti si asta au vrut Hoti sa faca cu buna stiinta ca sa slabeasca vointa poporului, dar ceileti care mai sunt constienti si treji trebuie sa ne unim impreuna suntem tari! Toti care au tradat si au batjocorit Romania sa de-a socoteala si nu asa 2 ani la puscarie si pe urma liberi sa se lafaie pe milioanele furate de la poporul Roman,jos cu ei ca ne-au batjocorit destul.

    RăspundețiȘtergere