joi, 18 decembrie 2014

Servilismul României față de Washington nu face decât să zgândare Rusia


un articol de Valentin Roman



Este parca din ce in ce mai clar ca SUA, prin intermediul UE si sanctiunile economice impuse de aceasta Rusiei, forteaza tot mai mult Moscova sa fie ea prima care sa faca pasul catre un razboi, justificand, atfel, niste actiuni viitoare ale SUA/NATO ce vor poza in eliberatorii si aparatorii democratiei in Europa.

Cand l-am mai vazut si azi pe Basescu declarand ca ”cer UE inasprirea sanctiunilor impuse Moscovei” si ca ”Presedintele Putin sa mai lase aroganta” mai ca mi-a cazut cerul in cap. Pupincursimul politicienilor romani si obedienta fata de Washington nu face decat sa zgandare un stup plin de viespi care deja freamata la est. Ai nostri politicieni ar trebui sa inteleaga ca, in cazul nefericit al unui conflict, tavalagului rusesc trece, prima data, spre Europa, ghiciti pe unde? Exact…pe la noi.

Cine considera ca 125 de puscasi marini stationati la Kogalniceanu si 12 rachete amarate asigurate de NATO pe teritoriul romanesc ar putea tine in frau o invazie de la est, pana la momentul vreunei noi debarcari de tip normand, este fie idiot, fie inca mai crede ca bataliile pot fi castigate prin vreo trecatoare, pravalind bolovani peste invadatori…

In mod cert multi se vor gasi sa comenteze in mod bombastic de cum si cate pot face curajul si patriotismul etc etc. Asa este, astea doua lucruri fac multe, fac de-a dreptul minuni, dar nu in fata unor tehnologii ce permit ca prin simple apasari de butoane, orase intregi sa poata fi distruse.

De altfel, oficiali ai NATO au atentionat, nu demult, tara noastra ca ar trebui sa fie pregatita sa se apere singura in cazul unui conflict armat pe teritoriul sau. Ca atare, in urma acestor declaratii, ma intreb la ce mai serveste tot servilismul asta fata SUA?

3 comentarii:

  1. Dacă ar înţelege românii asta, dar sunt prea ocupaţi cu "La Măruţă" şi "Acces Direct", ca să nu mai spun că, mai nou, toţi se pricep la strategie şi au veleităţi de mareşal! Conducătorii au vile şi conturi departe de ţară şi se cred de neatins!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,

    Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: nu exista SUA si nici UE! Ce ar opri Rusia, care nici in ziua de azi nu lasa Moldova in pace si nici nu pomeneste de tezaurul Romaniei, sa trimita soldatii (ceruti cu insistenta de sluga lor Iliescu, in repetate randuri, cu ocazia "lovilutiei" din 1989) peste noi?
    Consideri ca nu va exista un conflict in viitor? Ce ai prefera intr-un astfel de scenariu: sa lasi rusii sa te calce pe gat la tine in tara sau sa lupti alaturi de vest? Sunt curios... Neutralitatea e o himera, suntem prea "geostrategic" pozitionati. Deci?

    RăspundețiȘtergere
  3. Slugărnicia guvernanţilor români faţă de Occident/SUA este una, iar atitudinea Rusiei ( post-sovietice) faţă de România este altceva.
    Între 1990-2004 ( anul aderării României la NATO) nu a existat nici cel mai mic gest de bunăvoinţă, de deschidere, a Rusiei faţă de România. Dimpotrivă, au existat o serie de agresiuni rusesti, in perioada 1990-2014, neprovocate, contra intereselor româneşti ( vezi chestiunea Tezaurului, vezi chestiunea şcolilor cu predare in limba română din Transnistria, vezi distrugerea industriei siderurgice româneşti, acaparată de Rusia, vezi alianţa Rusiei cu regimul neo-horthyst al lui V.Orban ) şi contra R. Moldova, parte componentă a spaţiului etnogenetic românesc.
    Da, de acord că liderii României manifestă, de obicei, servilism greţos faţă de SUA. Dar alternativa corectă nu este stabilirea unei relaţii de vasalitate faţă de Rusia, ci înlăturarea de la putere a guvernanţilor români corupţi şi înlocuirea lor cu o elită politică fidelă intereselor naţionale româneşti, iar in plan extern, stabilirea in viitor a unei cooperări/alianţe chiar, cu puterile nou-afirmate in ultimele decenii: China, Turcia, ( eventual) Iran.
    Mi se pare o soluţie viitoare mult mai raţională, mai rezonabilă, dar cel puţin pe termen scurt şi mediu, NU AR TREBUI SĂ RENUNŢĂM LA N.A.T.O.
    La Multi Ani si toate cele bune, ţie şi tuturor celor cu simţire românească.

    RăspundețiȘtergere