un articol de Valentin Roman
O destinaţie de vacanţă mai puţin interesantă pentru
români, în comparaţie cu Grecia sau Turcia, Muntenegru, deşi o ţară
mică, oferă turiştilor satisfacţia petrecerii vacanţei într-un loc de o
frumuseţe rară.
Muntenegru este o ţară mică însă cuprinde între graniţele sale o mulţime de furmuseţi fie naturale, fie create de mâna omului. Dintre ele amintim Durmitor, Ulcinj Vechia, aşezare ce datează din epoca romană, cu vestigii din sec. XII-XV, Parcul Naţional al Lacului Skadar, Parcul Naţional Lovcen, Insula Mamula, dar şi staţiunile cu plaje unice în Europa.
Scurtă istorie
Comunitatea statală slavă Duklja sau "Sclavinia" (cum a fost numită de bizantini) s-a format la începutul sec.VII pe teritoriul fostei provincii romane Prevalis.
Slavii şi-au creat un stat propriu ce cuprindea bazinul lărgit al lacului Skadar, înconjurat de ţinuturi muntoase. Se afla sub suveranitatea formală a Imperiului Bizantin, care la sfârşitul sec. X recunoaşte independenţa Dukljei, sub prinţul ei cneaz, Vladimir.
În 1040, Duklja şi-a dobândit independenţa, iar în 1077 devine regat.
Au existat numeroase conflicte politice între triburi ceea ce a dus la o nouă dominare din partea Imperiului Bizantin. În 1085 este cucerită de statul sârb Raska.
Muntenegru a fost menţionat pentru prima dată în 1276, într-un document.
S-a numit Cernagora, iar apoi Montenegro. În Evul Mediu se numea Crna Gora, ţinutul fiind acoperit de păduri dese ce păreau negre, de unde şi numele primit.
În sec. XIV, sub conducerea dinastiei Balsic şi a dinastiei Crnojevic, Zeta a devenit independentă de guvernarea statului sîrb, formându-se ca stat feudal independent.
Zeta, adică Muntenegru a trebuit să facă faţă atacurilor turceşti şi teritoriul statului muntenegrean s-a micşorat, retrăgându-se în masivul muntos Lovcen.
Cetinje a fost cetatea de scaun a Muntenegrului şi baza spirituală a mişcării de eliberare a muntenegrenilor de-a lungul secolelor. Aici, în 1496 s-a tipărit prima carte din Balcani, "Oktoih".
În 1496 Muntenegru a fost cucerit de turci, intrând în alcătuirea provinciei Skadar. Din 1513, Muntenegru s-a organizat ca unitate teritorială specială, având un grad de autonomie. După războiul de la Kandijska (1645-1669) Muntenegru şi-a câştigat independenţa totală.
Cazare şi masă de la 24 de euro de persoană pe zi
Ofertele pentru Muntenegru pornesc de la aproximativ 24 de euro de persoană pe noapte, preţ care include cazare cu regim de demipensiune, într-un hotel de trei stele situat în staţiunea Tivat, la doar câţiva metri de mare.
Pentru regim de all inclusive, cei care doresc să petreacă o vacanţă în această ţară vor plăti un preţ care porneşte de la 33 de euro de persoană pe nopate la un hotel de patru stele aflat în staţiunea Budva-Beici, ofertă promovată de aceeaşi agenţie.
O alternativă tot mai mult folosită de turiştii interesaţi de Muntenegru începe să fie aceea a închirierii de apartamente, costurile, în acest caz fiind cuprinse între 130 şi 195de euro pe săptămână, în funcţie de perioada din an, pentru o locuinţă cu trei camere. Evident, în cazul acestui tip de cazare, trebuie precizat că transportul nu este asigurat.
Am fost de mai multe ori in Muntenegru. Mi-a placut si probabil voi mai merge peste cativa ani.
RăspundețiȘtergere