În urmă cu ceva vreme, vestea că situl arheologic Sarmizegetusa Regia a intrat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara a fost întâmpinată cu nemăsurată bucurie de către o serie de personaje care își desfășoară activitatea prin arealul respectiv, erijându-se în mari apărători ai patrimoniului național. Mă refer aici la membri ai echipei de arheologi, ziariști din presa locală, dar și la persoane ce desfășoară activități conexe pe lângă Regia.
Tot acest grup a anunțat cu mare tam-tam că situația la Regia se va schimba în bine, că nedreptățita, până atunci, capitală a dacilor va fi protejată, păzită, îngrijită și cercetată cum trebuie. Au trecut câteva luni bune de atunci, iar situația nu numai că nu s-a îmbunătățit, ba chiar putem spune că, prin trecerea sitului arheologic din grijă Ministerului Culturii (nu că acesta s-ar fi preocupat prea mult de soarta sa în trecut) în jurisdicția CJ Hunedoara, acesta a devenit fieful unor grupuri de interese meschine.
Astfel, dacă Regia nu a fost și nici nu este cercetată eficient, nici păzită, nici cu monografie publicată, nici cu un site de promovare, mai nou a ajuns și domeniul de vânătoare al “șmecherilor” locali care privesc acest sit, precum și restul fortificațiilor dacice din zonă, drept domeniul lor de drept.
Abuzurile nu sunt de ieri de azi în ceea ce privește includerea unor zone importante pentru istoria noastră în fondurile de vânătoare, dar “vajnicii’ apărători ai Regiei au tăcut mâlc mereu cu privire la acest subiect.
Vă supunem atenției, în cele ce urmează, rezultatele unei investigații realizate de Ziuanews.ro cu privire la cel din urmă aspect, investigație care relevă, încă o dată jaful și exploatarea cărora cel mai important sit arheologic al țării noastre este supus.
Concluziile ziariștilor de la ZiuaNews (http://www.ziuanews.ro)
“După soldații romani din Legiunea a II-a Adiutrix sau a IV-a Flavia Felix, a venit rândul cohortelor de vânători români să cucerească fosta capitală a Daciei, în goana după mistreți și alte viețuitoare. Fortificațiile dacice din Hunedoara, inclusiv Sarmizegetusa Regia, au fost incluse în fonduri de vânătoare ilegale. Așa-zișii vânători constituie terenuri de vânătoare temporare, după care se mută într-un alt fond vânătoresc, constituit tot cu încălcarea legii. Practic, președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț, împreună cu primarul din Boșorod și mai mulți oameni de afaceri au declarat județul domeniu de vânătoare.
ZIUAnews vă pune la dispoziție harta fondurilor de vânătoare ilegale, constituite pe lanțul de apărare dacic al cetății Sarmizegetusa Regia. Fortificațiile de la Blidaru, Costești, Cetatea Roșiile, dar și Sarmizegetusa Regia, au fost afectate de activitățile membrilor unei rețele cu interese politico-economice, care au înființat, rând pe rând, zeci de fonduri private de vânătoare, prin care practică braconajul de porci mistreți, cerbi, urși, dar și animale ocrotite prin lege.
Președintele Asociației Județene de Vânători și Pescari Sportivi din Hunedoara, Dorin Calciu, a prezentat, în exclusivitate pentru ZIUAnews, modul în care diverși vânători cu interese politice și financiare din județ au intrat în posesia fondurilor de vânătoare și au ajuns cu acestea până în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.
„În zona Ursici, fondul de vânătoare a fost preluat de o asociație care are doi sau trei membri fondatori: Grecu, Șendroiu Ioan și încă unul. Inițial, m-au contactat pe mine să-i ajut, eu i-am ajutat, până la un punct, când mi-am dat seama că interesele lor sunt altele, contrare intereselor asociației și zonei. Și atunci i-am făcut în scris o adresă prin care am spus că mă retrag din asocierea cu ei și că nu vreau să mai folosească numele meu pentru astfel de probleme (…) Acolo există cetatea Roșiile – una dintre cele mai importante cetăți – și se întinde până în mijlocul siturilor dacice. Aparține de Ursici (n.r. – de fondul de vânătoare din Ursici). Acolo vânează fără probleme, cine-i controlează pe ei? E primarul, e polițistul, sunt toate autoritățile”, ne-a spus Dorin Calciu.
Fonduri constituite ilegal
În județul Hunedoara, membrii unui grup de interese au reușit să transforme cetatea Sarmizegetusa Regia în fond de vânătoare. Fondul de vânătoare Ursici, deținut de primarul comunei Boșorod, Ioan Grecu, și de afaceristul Ioan Șendroiu, cuprinde și fortificațiile dacice aparținând de Sarmizegetusa Regia – Blidaru, Costești, Roșiile și Grădiștea de Munte.
„Fondul Ursici, deținut de Grecu și Șendroiu, se învecinează cu fondul Orăștie, care e tot al lui Șendroiu, iar granița dintre ele este Grădiștea de Munte. Fondul de la Sarmizegetusa Regia aparține deocamdată de ROMSILVA, dar tot Grecu și Șendroiu vânează și acolo, întrucât granițele sunt stabilite natural. Nu-i controlează nimeni”, a precizat, pentru ZIUAnews, Dorin Calciu.
Ioan Grecu, edilul comunei Boșorod, împreună cu Ioan Șendroiu – un om de afaceri hunedorean -, au creat Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) „Căpățâna Deva”, posesoarea fondului de vânătoare Ursici. Potrivit lui Dorin Calciu, această asociație a fost constituită ilegal, motiv pentru care acesta a intentat proces în instanță. În legătură cu acest aspect, primarul Ioan Grecu a declarat, pentru ZIUAnews, că „fondurile sunt constituite legal”.
În documentația depusă de conducerea asociației „Căpățâna Deva”, pentru a intra în posesia fondului de vânătoare Ursici, Ioan Șendroiu și Ioan Grecu au prezentat doar adeverințe eliberate de primăria Boșorod, în decursul a nici o săptămână, pentru a încerca să dovedească faptul că diverși cetățeni sunt înregistrați în registrul agricol ca având în posesie o anumită suprafață de teren.
Ulterior, au fost create tabele nominale cu aceste persoane, fără ca ele să fie semnate de localnicii înscriși, în tabele aparând chiar și terenurile deținute de primăria Boșorod. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic de Vânătoare Timișoara a certificat aceste tabele. „Legea cadastrului spune care sunt actele care dovedesc proprietatea. Au motivat: A, păi trebuie să plătim taxă de timbru dacă vrem… Noi avem moșteniri, avem… Suntem în Registrul Agricol, dar vă dați seama ce bani ar trebui să plătească oamenii”, a spus Dorin Calciu.
Președintele CJ, „patron” peste cinci fonduri de vânătoare
Mircea Moloț, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a intrat și el în posesia a cinci fonduri de vânătoare, prin aceeași ordonanță de urgență (102/ 2010), cu toate că, potrivit lui Dorin Calciu, „Moloț urăște vânătoarea și omul care îi este obedient”.
Presa locală l-a acuzat pe acesta că, în ultimii trei ani, instituția pe care o conduce a investit peste 87 de milioane de lei în reabilitarea unor drumuri care facilitează accesul la fondurile sale de vânătoare, toate fiind în proximitatea zonelor unde Moloț deține proprietăți.
Unul dintre aceste terenuri se află chiar în vecinătatea fondului de vânătoare Ursici.
„ Fondurile lor sunt limitrofe. Moloț a preluat primul lui fond de vânătoare de la Direcția Silvică, tot ca urmare a faptului că e președinte al CJ, pe fondul ăla e o cabană care a aparținut și cred că aparține în continuare Direcției Silvice. Dar terenul pe care e cabana e proprietatea primăriei Boșorod”, a declarat șeful AJVPS Hunedoara.
Conducerea AJVPS Hunedoara a acționat în instanță și împotriva AVPS Tomeșteana, condusă, se pare, de apropiați ai lui Mircea Moloț, pe care Dorin Calciu îi acuză că au procedat în același mod prezentat în cazul Ursici, adică tot prin intermediul adeverințelor eliberate de primăria locală.
Șendroiu și Grecu se mută în funcție de vânat
Conducerea AJVPS Hunedoara a dezvăluit pentru ZIUAnews că, odată ce au cam rămas fără animale în fondul de la Ursici, Ioan Șendroiu și edilul Grecu au început demersurile pentru a intra în posesia fondului de vânătoare de la Muflonul Brad, deținut, inițial, de un apropiat de-al președintelui Consiliului Județean, Mircea Moloț.
„Nu mai au acum animale. Se mută undeva în nordul județului. Vor să preia un alt fond de vânătoare, pe care un om de-al lui Moloț i-l dă lui Șendroiu”, a spus Dorin Calciu. Se pare însă că deja s-a intrat în posesie, întrucât atât AVPS Căpățâna, cât și Muflonul Brad, figurează în prezent la aceeași adresă.
Șendroiu rade tot
Prin ordonanța de urgență amintită, cei care intră în posesia unui fond de vânătoare dețin un „caiet de autorizații”, necesar ori de câte ori un vânător trage focuri de armă asupra animalelor. Acest document era inițial ținut la AJVPS, unde cei care doreau să vâneze trebuiau să meargă pentru a primi autorizație. În prezent, însă, ei pot merge oricând la vânătoare, întrucât pot prezenta aceste autorizații ori de câte ori organele de poliție le solicită.
Afaceristul Ioan Șendroiu a fost acuzat de conducerea AJVPS Hunedoara că are interese contrare celor vânătorești.
„În Hunedoara, pușculița PDL-ului a fost acest domn Șendroiu, care a luat fondul Ursici împreună cu Grecu. Șendroiu este <>, nu are funcții politice, a fost întotdeauna prietenul tuturor, <>, prieten și cu poliția, și cu fostul prefect (n.r. – Cristian Vladu), și cu altele, dar este, între ghilimele, un pasionat de vânătoare, rade tot, unde merge… Ca să fii vânător, trebuie să fii pasionat – prima condiție -, dacă nu ești pasionat, nu simți ce trebuie să faci”, ne-a spus Dorin Calciu.
Relația dintre Ioan Șendroiu și primarul Ioan Grecu se bazează pe un „ajutor” politico-economic reciproc. Potrivit surselor ZIUAnews, Ioan Șendroiu s-a implicat în campania electorală, pentru ca Grecu să câștige cel de-al patrulea mandat consecutiv, primind în schimb mai multe contracte pe bani publici cu primăria Boșorod, cum ar fi cel despre care ZIUAnews a scris la sfârșitul anului trecut.
Ordonanță neconstituțională
Comisia Europeană a emis, în 2010, un aviz motivat privind un caz de „infringement”, referitor la faptul că țara noastră stabilise anumite perioade de vânătoare care nu asigurau un regim complet de protecție a păsărilor sălbatice. Acesta a fost contextul de care diverși lideri politici – în special democrat-liberali – s-au folosit pentru a redacta Ordonanța de Urgență nr. 102/ 2010, prin care schimbau legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic (407/ 2006).
Numai că modificările aduse cadrului legislativ aveau să îi ajute pe anumiți oameni politici și afaceriști să își poată însuși diferite fonduri de vânătoare, pe o perioadă de minimum zece ani de zile. Concret, Ordonanța de Urgență le permitea celor interesați să intre în posesia fondurilor de vânătoare, nu doar să le administreze, dacă fac dovada că persoanele înscrise într-o asociație au în proprietate o suprafață de minimum 50% din terenul pe care se întinde fondul de vânătoare.
Ulterior, pentru a putea accesa și mai ușor aceste fonduri de vânătoare, inițiatorii legii au formulat anumite regulamente, prin care au afirmat că dovada proprietății de terenuri se poate face printr-o adeverință luată de la primărie, act care nu dovedește însă proprietatea, conform legislației, după cum a povestit pentru ZIUAnews Dorin Calciu, președintele AJVPS Hunedoara.
„Legea care s-a dat inițial a fost o OUG care spunea că noi, asociațiile vânătorești, trebuie să disponibilizăm un număr de fonduri. OUG 102 din decembrie 2010, dată de PDL… Unii dintre capii PDL-ului au vrut să-și tragă și ei câte un fond de vânătoare. În județul Arad au început prima dată – Falcă, Igaș, președintele CJ, prefectul județului și alții -, apoi în Prahova. Au făcut o inițiativă de modificare a Legii 407. Era guvernul lor, cu Boc, așa au reușit să o promoveze. În acea OUG se spune, la primul punct, că proprietarul majoritar este cel care deține 51% din teren, încălcând Constituția – legea este tendențioasă și făcută neconform Constituției – ca să le dea lor niște argumente să poată să pună mâna pe niște fonduri de vânătoare. Inițial, s-a spus așa: 51% dovedit cu acte de proprietate. După care, prin niște regulamente, au zis: act de proprietate poate să fie și adeverința dată de primărie sau registrul agricol – este un act care dovedește folosința, nu proprietatea, care trebuie să aibă trei caracteristici ca să fie deplină. Așa au început falsurile”, a spus Dorin Calciu.
Lupta nu se dă numai pe animalele sălbatice care trăiesc în zonele respective. Începând cu anul în curs, proprietarii acestor fonduri de vânătoare se pare că urmează să primească și bani europeni pentru administrarea fondurilor de vânătoare. „Există în discuție, se pare că se vor primi (n.r. – fonduri europene) în viitor, în cursul acestui an, pentru fonduri de pescuit și de vânătoare. Așteaptă să apară cadrul legal, ca să mai dea un tun, să mai dea o lovitură”, a precizat Dorin Calciu.
„Deci, atrag atenţia! Noi vom vota, Partidul Democrat Liberal va vota, însă atrag atenţia celor care… eu nu sunt membru, nu sunt vânător, atrag atenţia celor care fac parte din AJVPS-uri, eu văd o incompatibilitate şi, până la urmă, să nu fim acuzaţi de incompatibilitate sau chiar de conflict de interese. Nu uitaţi că atacăm Constituţia României, care garantează dreptul de proprietate şi aici lovim în proprietari, în primul rând, în dreptul de proprietate”, a spus parlamentarul PDL Corneliu Olar, în fața plenului Camerei Deputaților, în momentul în care aceștia trebuiau să voteze Ordonanța de Urgență nr. 102/ 2010.
Fostul șef al Finanțelor, patru fonduri de vânătoare
Lucian Heiuș, fostul șef al Direcției de Finanțe din Hunedoara, deține și el patru fonduri de vânătoare în județ, în special în zonele Orăștie și Petroșani. Conform spuselor lui Dorin Calciu, Heiuș s-a unit cu Moloț, cu toate că, inițial, fostul șef al Finanțelor a făcut parte din PDL, „pentru a săpa o structură care de 70 de ani și-a dovedit viabilitatea (n.r. – AJVPS Hunedoara)”.
„Acest domn Heiuș și-a făcut cu încă vreo patru-cinci o asociație, iar împreună cu președintele CJ, împreună cu alți factori de decizie, au încercat să ne scoată pe noi din joc. Ei s-au unit ca să aibă acces la vânat”, a declarat șeful AJVPS Hunedoara.”
foto: http://www.ziuanews.ro , www.mesagerulhunedorean.ro
http://www.formula-as.ro/2007/759/societate-37/un-mister-istoric-dacii-din-roma-7791
RăspundețiȘtergerePentru unii, aceste locuri n-au importanţă şi sunt tratate ca nişte ruine obişnuite, însă luţnd modelul altor ţări, aici ar trebui să se intre doar după ce persoanele vizitatoare au fost legitimate şi înregistrate.Aceste locuri sunt prea preţioase şi tentante pentru unii care acum pot face ce doresc prin preajmă.
RăspundețiȘtergereCred ca ma lasa inima de tot citind despre batjocura ce se face din tarisoara noastra :(
RăspundețiȘtergere