sâmbătă, 26 octombrie 2013

DEZVĂLUIRI. Situl arheologic de la Vârtop, distrus cu buldozerul

Din neglijenţa arheologilor de la Muzeul Judeţean Gorj, situl arheologic de la Vârtop a fost distrus cu buldozerul, cei în cauză neatenţionând firmele care lucrează în zonă să fie atente că acolo este un spaţiu ce nu trebuie atins. În zonă sunt elemente de fortificaţie romane care trebuie protejate, în schimb asupra lor, pentru amenajarea DN66, s-a intervenit cu utilaje grele.

Reprezentanţii firmelor în cauză sunt absolviţi de vină, dar ar putea răspunde penal cei care au permis, din neglijenţă, intervenţia lucrătorilor în situl arheologic.
De-o parte şi de alta a DN66 se lucrează activ, de către firmele care prestează pentru extinderea arterei rutiere. Se prestează astfel la câte 5-6 metri de stradă, de-o parte şi de alta, lucrările fiind supravegheate de arheologi de la Muzeul Judeţean Gorj. Deşi se ştia de existenţa băilor romane de la Vârtop, care sunt în imediata apropiere a arterei care leagă Petroşaniul de Târgu-Jiu, în zonă s-au redezvelit vechile ziduri, cercetate în perioada 1997-2007.

Asta fără ca specialiştii Muzeului Judeţean să întocmească un proiect de conservare, restaurare şi punere în valoare a acestui edificiu roman, care trebuia înaintat constructorului. Drept urmare, zidurile romane sunt afectate de lucrările de redezvelire şi intemperii. Vechile ziduri stau în apa provenită de la ploi, fără a fi consolidate.


Drum de şantier, prin castru


Mai mult, la 30 de metri de DN66, in incinta castrului cu val de pământ s-a intervenit cu buldozerul, în colţul de sud-est al fortificaţiei, amenajându-se un drum de şantier pentru intervenţia la podul de la pârăul Vârtop, ce trece pe sub DN66. Mai mult, în incinta castrului s-a depozitat moloz şi pământ, totul sub ochii specialiştilor de la Muzeul Judeţean.

Placa informativă a castrului, scoasă din pământ


Pentru a ascunde importanţa vestigiilor din zonă, reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj au scos din pământ o placă informativă veche, din metal, care indica că acolo există băile romane, dar şi responsabilul şantierului.
Placa a dispărut dar nici nu a fost înlocuită cu alta nouă, cea veche fiind ruginită. Totul s-a petrecut în iulie, când s-a realizat şi drumul prin şantier prin castru, arteră pentru care s-a secţionat valul fortificaţiei.

Corpul de Control al Ministerului Culturii, sesizat


Distrugerile din castrul de la Vârtop au fost aduse şi la cunoştinţa IPJ Gorj, dar şi a Comisiei Naţionale de Arheologie. De asemenea, Corpul de Control al ministrului Culturii a fost sesizat să intervină pentru a stopa lucrările din zonă. S-a solicitat chiar retragerea autorizaţiilor de săpături arheologice preventive în zonă şi se aşteaptă ca reprezentanţii Ministerului Culturii să delege o comisie care să vină la faţa locului să constate.

sursa: http://www.gorjeanul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu