un articol de Valentin Roman
Internetul este plin de resurse care pot fi folosite eficient pentru informarea într-un anumi domeniu sau pentru a dobândi elemente de cultură generală. Însă tot el este şi locul în care exista numeroase "capcane" în care, din prea multă pasiune sau neştiinţă, mulţi pică uşor.
Pentru că ma refer de multe ori la elemente ce ţin de istorie, un prieten din mediul virtual m-a întrebat ce cred despre aşa-zisele Legi ale Lui Zamolxis, care circulă pe internet fie sub formă de text simplu, fie sub formă de colaj foto însoţit de text. Mai exact, întrebarea era: Sunt ori nu sunt acesta autentice?
Răspunsul meu a fost unul clar: NU sunt şi nu pot fi considerate texte antice sau, cu atât mai puţin ca aparţinând lui Zamolxis. Sunt, într-adevăr, construcţie de fraze încărcate de mesaj şi emoţie, însă atribuirea lor figurii centrale din panteonul nord-dunărean al antichităţii este un lucru forţat şi lipsit de orice element probatoriu.
Avem, din păcate, foarte puţine informaţii cu privire la elementele ce ţin de ritualurile religioase în lumea geto-dacă, de modul în care se desfăşurau ceremoniile, de conţinutul textual al rugăciunilor sau incantaţiilor, de calendarul sărbatărilor etc. Din acest motiv, este extrem de greu de relevat o imagine clară aspra spiritualităţii strămoşilor noştri.
Nici arheologia nu ajută prea mult la dezvăluirea unor elemente care să lămurească lucrurile pe această zonă, din pricina faptului că multe vestigii religioase sunt într-o stare avansată de deteriorare şi este greu de stabilit rolul şi funcţionalitatea lor în lipsa corelării cu informaţii scrise.
Riscul cel mai mare al propagării unor astfel de informaţii pe internet este acela că vor fi preluate drept autentice, antice, de către ei mai mulţi dintre cei ce au acces la ele. Este indicat, chiar şi în cazul celui mai "îndârjit" pasionat de istoria geto-dacilor, ca informaţiile să fie verificabile prin surse şi arheologie, altfel se încalcă graniţa dintre ştiinţă şi fabulaţie.
Revenind asupra subiectului postării, anume aşa-zisele Legi ale lui Zamolxis, consider că acestea trebuie preluate şi tratate ca atare, drept texte frumoase, cu mesaj, însă fără a avea provenienţă în spaţiul antic geto-dac, fiind "creaţii" mai recente, aparţinând unui autor din vremurile noastre.
adevar graiesti
RăspundețiȘtergereEste o variantă posibilă și această ,,făcătură". Mă bucură inspirația și ecourile care au la bază existența lui Zamolxis... mesajul contează mai mult decât mesagerul și dacă el ne face mai buni și mai înclinați spre a accesa zestrea spirituală a neamului românesc, atunci suntem îmbogățiți. Oricum, prezentul are valoare de realitate imediată și lui îi datorăm întreaga atenție. Avem rădăcini adânci în acest pământ, ne permitem să ne legănăm cât de tare coroana în curenții vieții :)
RăspundețiȘtergereValentine,s-ar putea sa ai dreptate in legatura cu "Legile lui Zamolxe",ca sunt lipsite de esenta probatorie din punct de vedere istoric si ca isvoarele arheologice nu spun nimic despre acestea!
RăspundețiȘtergereDar te-ai gindit vreodata ca spiritul dac este vesnic...ca ne «tragem« intradevar din primii colonizatori ai pamantului, Hiperboreenii si ca spritul lor nu «s-a evaporat«ci inca salasuieste in inimile urmasilor acestora,transmis poate la ultimii stramosi recunoscuti ai poporului roman si anume dacii! Acest spirit ,poate a influentat scrierea "Legilor lui Zamolxe"pe cineva din zilele noastre cu o adinca cunoastere a spiritualitatii popoporului nostru si ceea ce spun nu e fantezie!
Te respect pentru ce faci si pentru ajutorul oferit satenilor din Arad dar trebuie sa fiu sincer cu tine ,pentru ca te -am «urmarit« de vreo doi ani,tie Valentine i-ti lipseste acea spiritualitate si credinta adevarata in stramosii nostri si in SPIRITUL LOR VESNIC!
Cu respect,
Inteleptul Deceneu!
Stimate domn, eu, in articol, m-am referit STRICT la calitatea istorica a acestor "legi", nu la continutul lor si nu la mesajul lor. Elementele de spiritualitate mostenita de la geto-daci se regasesc in fiecare aspect al vietii noastre cotidiene si subscriu acestui lucru, insa nu despre asta am vorbit in articol.
ȘtergereCinstiti strãmosi din Neamul aspru,
RăspundețiȘtergereViteji apãrãtori de tarã,
Închinãtori la Cer albastru,
Feciori ai Soarelui de varã,
Strãmosi, fãuritori de bine,
Spre voi în rugã mã ridic,
În voi e-ncrederea din mine,
Cãci, fãrã voi, eu sunt nimic!
sunt o facatura, o inventie moderna cam ca toate cartile cu mituri despre daci , nu sunt autentice
RăspundețiȘtergere