joi, 12 decembrie 2013

România, sat fără câini: Unul dintre cele mai importante situri arheologice din ţară este ocupat de ţigani

un articol de Valentin Roman

Se întâmplă în România anului 2013…O parte din perimetrul unuia dintre cele mai importante situri arheologice din ţară este ocupat abuziv de zeci de familii de ţigani.

Este vorba de aşezarea şi fortificaţia geto-dacică de la Cetăţeni, judeţul Argeş, un sit arheologic a cărui importanţă este amintită în mai toate lucrările de specialitate ce fac referire la antichitatea noastră.
Am fost acolo şi sentimentele trăite sunt greu de descris în cuvinte. Dacă locul este unul de o frumuseţe aproape nepământeană, iar de sus, din mijlocul trovanţilor pe care şi acum se mai observă simbolurile arhaice, precum repezentarea Cavalerului Trac, privirea vizitatorului capătă hrana minunilor naturii, sufletul îţi este parcă sfâşiat apoi când observi cum, la baza muntelui, în aria ce ar trebui protejată fiind vorba de vestigii milenare, se ivesc zeci de construcţii improvizate în care vieţuiesc zeci de ţigani gălăgioşi.

Trepte sapate in stanca de stramosii geto-daci
Şocul vine încă de când parchezi maşina, înainte de a urca pe cărarea către zona sacră a dacilor, unde azi, prin grija şi strădania unui preot dedicat, se idică o frumoasă bisericuţă.

Acolo, jos, în parcare, vei fi pur si simplu asaltat de o puzderie de copii guralivi şi certăreţi care îţi vor cere bani. Aproape că se vor sfâşia între ei în cazul în care le vei întinde o bancnotă de 1 leu.

La doar câţiva metri de parcare, ascultand manele şi spărgând seminţe, la blugi şi cu mobilele la ureche, ai să vezi grupul “şmecheraşilor”, aroganţi şi parcă puşi pe harţă, fraţii, verii şi taţii celor mici care te hărţuiesc pentru a le da bani.

Multe case au fost ridicate cu piatră ruptă din fortificaţiile antice. Au ajuns zidurile dacilor temelie pentru case din care răsună manele.Trist…

Am aflat de la uniele persoane ce cunosc în amănunt situaţia din zonă că, în ciuda strădaniilor preotului paroh al bisericuţei de pe munte, ce a depus sesizări peste sesizări, atât la Prefectura Argeş, cât şi la Mitropolie, nimeni nu a luat nicio măsură privind strămutarea familiilor de ţigani din aria de protecţie arheologică.

Despre situl arheologic de la Cetăţeni


În R.A.N. (Repertoriul Arheologic Naţional), situl despre care vorbim are codul de clasificare AG-I-a-A-13359. Mai exact, zona are caracter de patrimoniu naţional şi universal. Situl este localizat pe platoul de pe malul stâng al Dâmboviţei, între Valea lui Coman şi Valea Chiliilor (Chitului) şi monticolul “Cetăţuia”, pe malul stâng al râului Dâmboviţa.

Cercetările arheologice au relevat existenţa aici a unei aşezări şi fortificaţii geto-dacice (funcţionale în perioada secolelor III-I î.Hr.), dar şi a unor vestigii din perioada medievală (aşezare, fortificaţie, necropolă şi cimitir), datate din intervalul secolelor XIII-XIV.

Cavalerul Trac de la Cetateni
Proprietarul terenului aferent sitului arheologic este, aşa cum apare în actele oficiale, Statul român, prin Consiliul Local Cetăţeni.

Materialul arheologic descoperit aici în cursul campaniilor de săpătură este unul extrem de bogat şi relevă importanţa pe care aşezarea o avea în contextul antichităţii geto-dace.

Înţelegem că Statul român, prin instituţiile de profil, nu poate aloca fondurile necesare unei cercetări eficiente, prin campanii arheologice de anvergură, menţinute an de an în locaţiile importante, dar nu vom accepta niciodată ca moştenirea noastră istorică să ajungă fieful unor persoane ce nu au nicio conexiune istorică cu acele locuri.

5 comentarii:

 1. greu de descris in cuvinte,ce se intampla cu multe situri, mare dezinteres cum sa intanplat si cu vasele gigant de la parches jud tulcea. find din sat am putut vedea vasele intregi dupa doar o saptamana distruse complet .in vara asta ploile au m-ai dezgolit un chiup gigant la fel s-a distrus complet. multe poze i-am trimis si dl daniel roxin dar cu marea saracie in care ne-au bagat ,guvernanti idioti, nu sunt fonduri pentru a inchide o straduta, pentru a cerceta cineva aceste obiecte interesante,, eu nu pot sa inteleg cum de au ramas intregi mii de ani si noi care spunem ca suntem m-ai inteligenti decat cei ce au trait cu mul inaintea noastra, sa le facem praf intr-o saptamana.

  RăspundețiȘtergere
 2. "Cetăţeni" din Cetăţeni...
  Cam aşa s-a numit primul meu articol despre această situaţie paradoxală, cred că acum vreo 13-14 ani. Sunt mari interese electorale acolo, respectivii reprezintă o importantă masă de manevră !

  RăspundețiȘtergere
 3. Va fi foarte greu readucerea Romaniei pe fagasul normal al vietii. Avem o tara minunata dar avem o mentalitate de tot cacatul si asta doare al dracului de tare. Va rog sa-mi scuzati limbajul, cu stima si respect.

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte trist si dureros. Tot ceea ce se leaga de istoria neamului nostru si a filonului geto-dac este supus asiduu unei actiuni de distrugere si ignorare. Nicio institutie abilitata a statului nu este interesata de arheologie nici macar pe conservarea siturilor, ba mai mult parca ar avea ordine de a rade tot ceea ce tine de filonul nostru ancestral. Ma gandesc ce-or face acei jandarmi platiti de noi care inafara de maciuceala data oamenilor de la Pungesti nu au in paza si aparare aceste importante vestigii mai ales ca pe unde trec tiganii nici iarba nu mai creste. Vor extermina si vor distruge totul in calea lor aceste hoarde de nomazi. Pacat si rusine autoritatilor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Unde au dorit sa demoleze, distruga, desfiinteaze, au adus aceasta rasa care este una asemanatoare termitelor, toaca tot; civilizatii, demnitati umane, combinate industriale.

  RăspundețiȘtergere